Am divorțat de curand împreună avem o fetiță de 2 ani si 4 luni . Tatăl ei a fost violent fizic cu mine cand aveam minora in brate, a fost violent si verbal cand minora era de fata . Custodia este comună dar i sa aprobat cererea de a avea program de vizita saptamanal de vineri până duminică in fiecare weekend. Cu custodia comună am inteles sunt de acord dar ca minora sa fie la el in fiecare weekend nu . Pentru ca muncesc si eu si as dori si eu 2 weekend uri pe luna poate sa plec cu minora undeva si nu as putea pentru că ea va fi la el in fiecare weekend . Am termen 30 de zile sa fac apel , Dacă fac apel se poate schimba ceva macar programul de vizita sa fie de 2 weekend uri pe luna . Multumesc
proastasatului
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Doar sansa poate sa va aduca in fata unui complet normal in apel. Dupa cum observati, si in ciuda condamnarii C.I c Romaniei, genialele instante, ca si unii avocati, sunt de parere ca violenta e un mediu in care copilul trebuie sa traiasca si sa fie educat, astfel incat, Doamne fereste sa ajunga copilul sa rejecteze agresorul, caci el e tatal!. La atata imbecilitatea si comentariile sunt de prisos!
Problema este ca la divort barbatii devin toti abuzivi verbal, scandalagii, iresponsabili si un pericol pentru copil. Si nu intotdeauna este si adevarat. Pentru judecatori este greu sa identifice aceste cazuri.
Ambii parinti au aceleasi drepturi si îndatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori adoptati. Ei exercita drepturile lor parintesti numai în interesul copiilor,
Programul de vizitare al unui copil, nu poate fi circumscris unor tipare rigide, data fiind complexitatea si dinamica relatiilor de familie, în contextul unei societati aflate într-o dinamica accentuata. Programul de relatii personale se impune a fi stabilit într-o modalitate care, raspunzând interesului superior al copilului, sa favorizeze dezvoltarea în continuare, a vietii de familie a copilului, cu ambii parinti în mod egal.
Pe acest temei trebuie sa agumentati in sensul in care aveti si dvs dreptul de a petrece timp in week end cu minorul, programul acordat la acest moment fiind unul dezechilibrat. Cele 2 week-enduri acordate in plus pot fi compensate cu timp petrecut in timpul saptamanii, vreme de cateva ore.
Pe de alta parte, trebuie sa aveti in vedere si ca Indiferent de relatiile dintre parinti, acestia trebuie sa se comporte între ei, fata de copil, de o maniera civilizata si concilianta, întrucât exemplul pe care îl dau, va fi preluat de copil si va fi perpetuat de acesta, în propriile sale relatii sociale.
Impunerea voluntara a lipsei de contact cu celalalt parinte, lipsirea astfel a copilului, de afectiunea unuia dintre parinti, nu va determina decât o frustrare afectiva a minorului, cu consecinte ireparabile asupra caracterului si persoanei sale.
Exteriorizarea fata de copil, a lipsei de apreciere a unui parinte fata de celalalt, va determina dezechilibrul copilului, psihicul sau, la aceasta vârsta fiind foarte vulnerabil. Punctele de reper ale copilului, la aceasta vârsta (parintii si legatura de afectiune fata de acestia) se vor clatina, iar copilul va fi singur, nesigur, lipsindu-i un pol important al securitatii sale (afectiunea unuia dintre parinti), indiferent cât de mult si-ar dori celalalt parinte (din compasiune pentru copilul sau sau din razbunare fata de fostul sot) sa umple acest gol. Indiferent cât de rau ar fi un sot, el poate fi un parinte bun pentru copil si trebuie lasat sa aiba contact cât mai des cu copilul, tocmai pentru protejarea copilului, a universului sau si pentru mentinerea inocentei acestui univers.
Mergeti la un avocat, pentru ca imi e dificil sa va explic aici problema de atitudine procesuala. Sunteti de acord cu autoritatea exercitata in comun, insa ati cerut exclusiva, asa ca pare ca ati incercat sa abuzati de lege. Nu spun ca asa e, spun ca asa pare.
Tatal e violent, asa incat ati cerut sa fie protejata minora cu un ordin de protectie, dar in timpul ordinului ati permis interactiunea tatalui cu copilul. Nu mai stiu instantele ce sa creada, era sau nu era copilul in pericol pana la urma? Intelegeti, nu a fost un drum clar parcurs de dv. in justitie, asta produce confuzie. Pare ca, doar pare ca acel program a fost un fel de invatatura de minte din partea instantei.
Inteleg ca acum sunteti deschisa, ca ati inteles ceva din parcursul in instanta de fond, asta trebuie aratat in apel. Eu cred ca sunt sanse reale, dar nu va mai putem sfatui mai mult, trebuie trecut la redactare apel, vazut hotarare etc.
Incercati si sa negociati cu tatal copilului.
Doamna Daniela 88, am înţeles că domnul are dreptul să ia fetiţa în fiecare weekend. Nu aţi lămurit dacă în sentinţă, instanţa a făcut vorbire şi despre vacanţele şcolare sau nu.
În apelul dvs., veţi specifica exact ce aţi scris mai sus, în sensul dorinţei dvs. ca fetiţa să se dezvolte emoţional echilibrat, tocmai de aceea, doriţi echilibru şi pentru timpul petrecut de copil cu părinţii.
Deocamdată, fetiţa e mică, dar peste câteva luni, va intra în învăţământul preşcolar, cu program şi cu vacanţe. În timpul săptămânii, dvs. aveţi timp doar pentru preluarea copilului de la grădiniţă/şcoală, cină, igiena de seară şi pregătirea pentru somn al copilului.Când începe şi şcoala, vin şi temele.
În apel, după ce argumentaţi ca mai sus, veţi propune dvs. un program pe care-l consideraţi adecvat pentru fetiţă:
-în fiecare weekend din săptămâna pară (sau impară) de sâmbătă ora...până duminica la ora......(sau luni, cu ducerea fetiţei la grădi/şcoală de către tata, în perioadele din afara vacanţelor şcolareObs. Am scris de sâmbătă pentru ca instanţa să mai adauge o zi - vineri
-în fiecare miercuri(sau cum vreţi dvs) din săptămâna impară, de la ora...până la ora...cu obligaţia de a lua şi readuce copilul la domiciliul mamei (sau de a o lua de la unitatea de învăţământ) în perioadele din afara vacanţelor şcolare
-În vacanţele şcolare, programul va fi: în anul par, prima jumătate a vacanţei la tata, a doua jumătate la mama. Vacanţa se consideră din prima zi de luni de la data oficială a vacanţei şi se termină în ultima duminică dinainte de reluarea cursurilor.
-Tatăl va fi obligat să anunte cu cel puţin 24 de ore înainte intenţia sa de a (nu) se prezenta la programul de relaţii cu copilul; tatăl va prezenta un scurt sumar al intenţiei sale de petrecere al timpului cu fetiţa, pentru ca mama să o poată pregăti atât emoţional, cât şi cu cele necesare activităţilor propuse (costum de baie, echipament de ski, patine, haine de schimb adecvate, etc.).
-Tatăl va fi obligat să respecte ora de începere şi ora de terminare a programului. În cazul unor evenimente neprevăzute care cauzează întârzierea, va anunţa în scris mama despre întârziere.
-În lipsa anunţului prezenţei sale sau a întârzierii sale, programul din perioada aferentă se anulează de drept.
-Fiecare părinte va comunica cu copilul aflat la celălalt părinte, la interval de cel mult 48 de ore, la nr. de telefon----al mamei şi ------ al tatălui. Pentru situaţii urgente privind copilul, părinţii vor comunica prin sms la numerele de telefon susmenţionate.
Etc.
Vă dau aceste sfaturi pentru evitarea unor situaţii conflictuale care pot să apară.
Astfel, sunt discuţii care e primul sau al doilea weekend.Prin specificare săptămânii pare sau impare, pe lângă egalizarea weekendurilor petrecute cu fiecare părinte, nu există discuţii. În calendar, sunt trecute săptămânile pare şi impare.
Apoi, sunt mulţi părinţi care lipsesc de la program perioade lungi, pentru ca să apară cândva, în intervalul de program şi, dacă nu li se deschide uşa, fac plângeri penale pentru împiedicarea relaţiei părinte-copil. Mai departe, este inuman să staţi ţintuită în casă cu copilul de vineri până duminică să-l aşteptaţi pe tata şi el să nu vină şi să nici nu vă anunţe, sau să apară duminică la ora 15, când copilul doarme.