avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plasare personal pe baze temporare in UE. Buna ziua, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plasare personal pe baze temporare in UE. Buna ziua, Va rog o lamurire pentru urmatoarea speta: firma noua ...

Buna ziua,
Va rog o lamurire pentru urmatoarea speta: firma noua - CAEN -7820. Intentia este sa desfasoare exact activitatea descrisa in CAEN: activitati de plasare cu caracter temporar de personal in UE. Stiu ca firma angajatoare din Ro este obligata sa asigure "remuneratia" la nivelul minim al statului in care salariatul va desfasura misiunea. Intrebarea mea se refera la legalitatea intregirii remuneratiei (salariului) cu acordarea diurnei. Mi-e teama sa nu se interpuna tocmai conditia de mobilitate a specificului activitatii. Adica, stiind de la inceput ca locul de munca este in alta tara, practic salariatul nu este trimis-detasat-delegat, caz in care ar fi ilegal sa ii dau diurna. Deci, cum interpretez? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Anuszka01 , utilizator 17:24, 11 Octombrie 2020
Daca locul de munca este in alta tara , atunci se va acorda doar salariu. ... insa acest lucru opereaza in anumite conditii.
Multumesc pentru promptitudine. Da, vor lucra in Italia, ca soferi. Va exista CIM intre salariat si angajatorul roman si "Contract de prestari servicii" intre societatea din Ro si ce din It. Din cate am citit, salariul nu poate fi inferior celui primit pe acelasi post de un rezident (in speta noastra-Italia), sau cel putin nu inferior unui salariu minim in Italia. Inteleg bine? Stiti, cel cu firma cu CAEN 7820 a spus ca are cunostinta de firme in Ro care acorda salariul minim din Ro si intregesc salariul pana la concurenta minimului din IT prin acordarea diurnei, ceea ce mie mi se pare cam neacoperit.
Ce s-a afirmat , este in neconcordanta cu legea .... diurna se acorda separat de salariu.
Da. Inca odata multumesc. Cred ca indemnizatia de detasare (care face parte din salariu ) in cazul acesta este solutia : art. 76, alin. 2 lit.k din L227/2015. Practic se stabileste prin CIM : un salariu la care adauga indemnizatia de detasare alta decat decontarea cheltuielilor de transport, cazare, masa . Nu reusesc sa ma dumiresc daca interpretez corect: In Legea 172/2020 față de cea precedentă (L16/2017) se aduc clarificari cu privire la indemnizatia de detasare intelegand ca nu este impozabilă dacă valoarea zilnică a acesteia este sub nivelul a 2,5 ori valoarea indemnizației de delegare valabilă pentru salariații instituțiilor publice (2,5 ori valoarea diurnei stabilită prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar). Este corecta abordarea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna legala Ionutovidiu Ionutovidiu Buna ziua. Sunt sofer (categoria B)pe comunitatea europeana diurna zilnica pe care mi o acorda patronul este de 33 euro pe zi ,fara salar in tara ( doar in ... (vezi toată discuția)
Decontare transport DIANA  IONELLA DIANA IONELLA sediul angajatorului este in Bucuresti, salariatul este sofer si este din vaslui; societatea il trimite in Italia pentru a deplasa chipurile un camion dintr-un ... (vezi toată discuția)
Diurna sau cum sa o numesc? puprazvan puprazvan Buna seara. As vrea sa stiu in codul muncii si mai exact la care lege sau daca exista o lege prin care codul muncii obliga daca pot spune asa o societate ... (vezi toată discuția)