avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pot sa ma inregistrez ca PFA cod 7410 - Design ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pot sa ma inregistrez ca PFA cod 7410 - Design specializat?

Buna ziua
Sunt arhitect fara drept de semnatura si doresc sa colaborez pe site-uri de freelancing gen UPWORK sau chiar sa imi creez un website personal pentru a vinde aceste servicii direct.
Pot sa ma inregistrez ca PFA cod 7410 - Design specializat?
Exista o reglementare clara care face diferenta dintre un desen de arhitectura si un desen grafic? De asemenea puteti sa-mi spuneti daca pot sa depun diploma de arhitect ca si dovada a experientei sau e mai indicat sa arat doar diploma de Bacalaureat? Am inteles ca e posibil sa mi se respinga CAEN 7410 daca depun dploma de arhitect si mi se va recomanda CAEN 7111 - Activitati de arhitecura ceea ce insa e imposibil pentru ca necesita BIA si eu nu am drept de semnatura.

Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:13, 13 Octombrie 2020
Chiar in normele pe larg la CAEN, publicate de ONRC, este specificat ca clasa 7410 exclude 7111 si invers. Adica arhitectii au clasa 7111.
7410 Activităţi de design specializat
Această clasă include:
-design privind textilele, îmbrăcămintea, încălţămintea, bijuteriile, mobilă, decoraţiuni interioare, articole de
modă, ca şi alte bunuri personale sau gospodăreşti
-design industrial, adică crearea şi dezvoltarea de planuri şi specificaţii ce optimizează utilizarea, valoarea şi
aspectul produselor, inclusiv stabilirea/determinarea materialelor, mecanismelor, formelor, culorilor şi suprafeţelor finisate ale produselor, luând in considerare caracteristicile şi nevoile umane, siguranţa, precum şi preferinţele pieţei privind producţia, distribuţia, folosinţa şi întreţinerea acestor produse
-servicii ale designerilor graficieni
-activităţi ale designerilor de decoraţiuni interioare

Această clasă exclude:
-proiectarea şi programarea paginilor web, vezi 6201
-proiectarea în arhitectură, vezi 7111
-activităţi de proiectare în inginerie, adică aplicarea principiilor şi legilor fizice de inginerie în proiectarea
maşinilor, materialelor, instrumentelor, structurilor, proceselor şi sistemelor, vezi 7112


Referitor la inreg 7410 trebuie sa vedeti cu ONRC ce documente va accepta, dar mie mi se pare in regula ca aveti diploma de arhitect. Pe site ONRC se mentioneaza documentele privind pregătirea sau experienţa profesională se atestă, după caz, cu unul dintre următoarele documente:

- diploma;
- certificatul sau adeverinţa prin care se dovedeşte absolvirea unei instituţii de învăţământ;
- certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condiţiile legii în vigoare la data eliberării acestuia;
- certificatul de competenţă profesională (cartea de meşteşugar, carnetul de muncă al solicitantului, declaraţie de notorietate cu privirea la abilitatea de a desfăşura activitatea pentru care se solicită autorizarea, eliberată de primarul localităţii respective în mod gratuit, în cazul meseriilor tradiţionale artizanale);
- atestatul de recunoaştere şi/sau echivalare pentru persoanele fizice care au dobândit calificarea în străinătate;
- atestatul de recunoaştere a calificării dobândite în străinătate, în afara sistemului de învăţământ;
-orice alte dovezi care să ateste experienţa profesională.
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc pentru raspuns!

Am citit acele precizari si despre ce includ si ce exclud cele doua clase insa eu am auzit ca nu exista categoria 7111 pentru arhitecti fara drept de semnatura. Poate ma insel si trebuie sa intreb direct la ONRC, altfel cea mai apropiata categorie ar fi tot 7410, mai ales ca uneori am lucrat si ilustratii.
Constantinesis a scris:

Multumesc pentru raspuns!

Am citit acele precizari si despre ce includ si ce exclud cele doua clase insa eu am auzit ca nu exista categoria 7111 pentru arhitecti fara drept de semnatura. Poate ma insel si trebuie sa intreb direct la ONRC, altfel cea mai apropiata categorie ar fi tot 7410, mai ales ca uneori am lucrat si ilustratii.


Eu ma refeream la faptul ca puteti 7410 in baza diplomei de licenta, nu la faptul ca pt arhitectura 7111 nu ar trebui sa fiti inscris in tabloul arhitectilor. Tocmai pt ca cele doua coduri CAEN se exclud.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen grafic designer pt pfa Iulian_Min Iulian_Min Buna ziua! As dori sa infiintez un PFA si nu stiu sigur daca sau care dintre serviciile pe care vreau sa le prestez se incadreaza la codul CAEN 7410. ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa samm20 samm20 Salutare, Lucrez ca si grafician la o firma de publicitare iar de acasa lucram pana acuma ca si freelancer in domeniu web design & development. Insa am ajuns ... (vezi toată discuția)
Cod caen organizator profesionist racor racor Buna ziua, am cautat de ceva vreme pe toate siturile posibile si nu am gasit aceasta ocupatie in Romania de ORGANIZATOR PROFESIONIST. In SUA aceasta ocupatie ... (vezi toată discuția)