avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... As vrea sa achizitionez un autoturism mai vechi si ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

As vrea sa achizitionez un autoturism mai vechi si apoi sa il ...

E posibil sa cumpar un auto mai vechi si apoi sa il revand pentru un mic profit, fara a plati RCA si impozit pe el pana il revand? Daca platesc cele de mai sus profitul nu mai exista.
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2020
danutza33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:06, 16 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Impozitul local se datoreaza astfel: Cod fiscal Art. 471 "(1) Impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deține dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior." Deci pt anul curent datoreaza proprietarul actual.

Totusi, dupa dobandire, aveti obligatia sa il declarati la organul fiscal local. Norme Cod fiscal: "128. Orice persoană fizică sau persoană juridică ce a dobândit/înstrăinat dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport are obligația să depună declarația fiscală la organul fiscal al autorităților administrației publice locale în a cărui rază de competență își are domiciliul fiscal, indiferent de durata deținerii mijlocului de transport respectiv, chiar și în cazul în care, în aceeași zi, imediat după dobândire, are loc înstrăinarea acestui obiect impozabil."

Iar potrivit OUG 195/2020:

"Art. 76. -
(1) Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, conform legii."

Daca nu e inmatriculat si doriti sa il inmatriculati atunci trebuie RCA, OUG 195/2020:

Art. 11
(7) Cu ocazia realizării oricărei operațiuni privind înmatricularea unui vehicul, verificarea efectuării inspecției tehnice periodice și a asigurării obligatorii de răspundere civilă, respectiv a valabilității acestora, se poate face și pe cale informatică, în condițiile stabilite prin protocol încheiat între autoritatea competentă din subordinea Ministerului Administrației și Internelor cu atribuții de organizare și coordonare a activității de evidență și eliberare a certificatelor de înmatriculare și a plăcuțelor cu numere de înmatriculare și Registrul Auto Român, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc pentru raspunsul complex.
Am auzit intre timp ca exista posibilitatea achizitionarii numerelor temporare rosii pe o perioada intre 1-3 luni, care in care caz nu se solicita nici dovada achitarii impozitului pe 1 an, nici ITP-ul.
In acest caz nu este o exceptie?
Da, impozitul se datoreaza pt 2020 de cel care a fost proprietar la 31.12.2019. Referitor la ITP nu stiu sa va spun.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit auto akymyka akymyka Buna ziua! Am achizitionat anul trecu un autoturism din comunitate, cu care am circulat o luna cu numerele provizorii de Germania si trei luni cu numerele ... (vezi toată discuția)
Impozit auto mfior mfior Am cumparat un autotrism marca Ford (nou, din firma).Am primit numerele negre si certificatul de inmatriculare in 15 .febr.2019. In acest an,platesc impozit?Am ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite AndreeaM11 AndreeaM11 Se poate recupera impozitul la un autovehicul înstrăinat pe 7 ianuarie 2019 iar impozitul a fost achitat integral pe anul 2019? (vezi toată discuția)