avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuz etilotest, accept probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuz etilotest, accept probe biologice

Buna seara, Am tot cautat un raspuns pe forum, dar nu l-am gasit.

In urma cu doua seri, varul meu a condus masina. A fost oprit de un echipaj de politie, el a refuzat sa sufle in etilotest si a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice. Dupa a doua recoltare, a fost condus inapoi la masina si lasat sa plece acasa, politistul dandu-i documentele inapoi.

Ce trebuie sa faca mai departe? Nu stie daca mai are drept de conducere sau nu.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CP1976 , utilizator 10:13, 20 Octombrie 2023
Nu are dreptate dl. Ciobanu, dar insista.
Politia detine doua tipuri de etilometre, unul mai vechi, mai mare ca dimensiuni, pe care nu l-a omologat si nu-l verifica metrologic si unul pe care l-a omologat, parca prin 2007 si-l verifica metrologic. Din acestea din urma sunt mai putine.

Politia testeaza conducatorii auto cu cele doua aparate, pentru alcoolemie in aerul expirat. Legal:
Art. 88 din OUG 195/20002
(3) Stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.
(4) Stabilirea concentrației de alcool în aerul expirat se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat și verificat metrologic.

Care e smecheria : fiind mult mai multe cele din prima categorie, politia le verifica cu ajutorul celor din a doua categorie (care au marca metrologica) si le declara pe cele neomologate ca fiind "mijloace tehnice certificate". Adica detecteaza prezenta alcoolului in aerul expirat, cam cum era vestita fiola care se inverzea.

Unde e problema ? Problema e cind acele etilometre folosite pe post de fiola arata valori foarte mici, gen 0, 1 mg/l in aerul expirat sau mai mici. Si politia le ia in considerare si sanctioneaza contravenientul. Ba mai si scrie in PV de contraventie valoarea alcoolemiei.

Acest lucru nu e OK, la valorile astea apropiate de zero, nu poti spune ca detectia e facuta cu certitudine. Metrologica. Daca ai trecut in PV de contraventie o valoare data de un etilometru, nu poti spune ca ai facut o determinare calitativa, ca aceea cu fiola, care are un prag de detectie. Din moment ce acele aparate Drager de o generatie mai veche nu trec pe la metrologie, dar se determina cu ele o valoare cantitativa, acest lucru contravine legii, chiar metrologice. Asa s-au cistigat niste procese, de catre cei care au inteles smecheria.

Asta nu inseamna ce zice dl. Ciobanu ca acele aparate sunt in afara legii (daca iti indica o alcoolemie de 0,6 mg/l sigur e o valoare care arata ca persoana a baut, daca arata 0,06 e un dubiu mare) pentru ca:
1. Echipamentele neomologate metrologic nu sunt etilotestere (adica sa faca o determinare calitativa).
2. Nu ai de unde sti care dintre etilometre e folosit la determinare, poate fi al doilea aparat.
3. Legea permite folosirea atit a etilotesterelor , cit si a etilometrelor.

Revenind la refuzul de a sufla in etilotestere sau etilometre, treaba e simpla, poti s-o refuzi nu numai atunci cind ai in fata un etilotester, ci si un etilometru. OUG 195.2002 , cit si legea penala nu pedepsesc un astfel de refuz, nu exista un articol de sanctionare !

Conform codului penal, doar refuzul recoltarii probelor biologice se pedepseste:
Art. 337
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Din acest motiv nu i-a fost retinut permisul conducatorului auto care a refuzat suflatul, dar a ales recoltarea probelor biologice. Nu a incalcat legea.



Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2020
latka, utilizator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@latka Dl Ciobanu are dreptate! O argumentatie ar presupune subtilitati pricepute de putini, ori rolul discutiilor nu este acela de a se adresa doar elitei. Sunt de acord cu majoritatea postarilor dvoastra, excelati prin rigoare, dar acum bateti apa-n piua, e o insaileala fara noima. Nu fiti trist, poate data viitoare!
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2020
DlGoe, utilizator
Daca nu pricepeti, recunoateti simplu, fara sa folositi atit de multe cuvinte si nici un argument.
Am scris ceva mai mult (si e un rezumat) si cu detalii, cu aratarea temeiului legal, ca sa inteleaga oricine.
Puteti cere lamuriri, nu ma supar sa explic si pentru cei care nu fac parte din "elita".

Esenta este ca :
1. Cele doua modele de etilometre folosite de politie nu sunt ilegale, cum zice dl. Ciobanu. Unul dintre ele sigur se verifica metrologic si e omologat.
2. Refuzul testarii cu aceste aparate nu este incriminat de lege, de aia politia nu are ce sa-ti faca.

Asta e etilometrul Drager 7410(masoara nu detecteaza peste un prag) folosit de politie ca mijloc certificat tehnic , neomologat si neverificat metrologic (se verifica prin comparatie cu un model mai nou din seria 7500, care are omologare si de aia zic ei ca 7410 are certificare tehnica, ca etilotester - aparat de detectie) :
[ link extern ]

Am suflat in asa ceva si mi-a iesit de fiecare data 0.00 mg/l.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2020
latka, utilizator
Persoana in cauza a avut noroc, am avut multe dosare in care ca urmare a refuzului de a sufla in etilotest, dupa ce au condus persoana la recoltare probe biologice, politisti au intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii prev. si ped. de art. 336 alin. 1 c.p.
Nu inteleg rationamentul d.lui Ciobanu atunci cand lauda comportamentul persoanei in cauza.
De fapt, as vrea sa ma lamureasca cand este indicat sa se procedeze in acest fel, cand ai consumat bauturi alcoolice si te-ai urcat la volan sau cand nu ai consumat deloc bauturi alcoolice? Sau in ambele variante?
M-ar interesa si care ar fi rationamentul in opinia dansului in conditiile in care nu consumi bauturi alcoolice sa nu te supui testarii cu aparatul etilotest?
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2020
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Precizam intr-o postare anterioara ca un etilometru (sau cel care e folosit pe post de etilotester - Drager 7410) nu e bine de luat in considerare cind arata valori foarte mici (sub 0.1 mg/l) din doua motive:
1. Orice aparat de masura (o spun pentru ca asta e meseria mea, nu-s basme ci stiinta) are un interval mic, deasupra lui 0.0 in care producatorul nu garanteaza nici o valoare a erorii, unii producatori chiar il fac sa arate 0.0 de la o anumita valoare in jos.
2. Orice etilometru ar trebui calibrat si testat inainte de a fi folosit in tura, de politist, daca nu, poate arata o valoare aiurea, foarte mica, dar care creeaza probleme legale celui care va sufla in el. Iese ceva diferit de 0.0 mg/l in aerul expirat = retinere permis = disconfort

Am descoperit ca mai este si al treilea caz, asa ca e bine sa cereti neaparat prelevarea de mostre biologice, cu sau fara suflat. Urmariti clipul video:
[ link extern ]
Sau un caz real
[ link extern ]

Cea mai buna solutie ar fi una legislativa (prelevarea obligatorie de mostre biologice la valori sub, de exemplu, 0.2 mg/l, fara retinere permis), insa pina acolo ...
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2020
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului cyan cyan art. 185 -HG 1391/2006 (1) [b]Constatarea contravenţiei de conducere[/b] a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află [b]sub influenţa ... (vezi toată discuția)
Etilotest drager 7410 Mayr Mayr etilotest marca Drager 7410 este omologat in Romania?- cum soluționeaza curtea de apel in cazul ca nu este omologat , cu aceasta motivație , un caz sub ... (vezi toată discuția)
Se poate contesta acest proces verbal? Samoschi Samoschi Reținerea permisului Petru 90 de zile pentru alcool 0,12Mg/L Și 9puncte amendă=1305 lei? Mulțumesc! (vezi toată discuția)