avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata concediului medical se poate considera o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata concediului medical se poate considera o incalcare a CIM de catre angajator?

Multumesc tuturor consultantilor pentru ajutorul oferit!
Angajatorul meu nu mi-a platit concediul medical pentru luna noiembrie.
Am sesizat ITM si CNAS, inspectorii ambelor institutii au efectuat verificarea sesizarilor, conform legii au dat angajatorului avertisment si un termen de conformare, pana in 04.01.2009
Incepand cu 01.01.2009 doresc sa incetez CIM. Am dreptul legal la demisie fara preaviz?
Faptul ca nu mi-a platit concediul medical, din rea credinta nu din motive de lipsa de bani, ceilalti angajati primind inclusiv avans pentru luna decembrie,se poate considera ca incalcare a obligatiilor CIM?
Evident ca am un CIM standard in care nu se pomeneste nimic de concediu medical.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 16:09, 25 Decembrie 2009
Firma e obligata sa-ti plateasca indemnizatia de boala, mai ales ca incepand cu 8-18a zi (in functie de nr de angajati) isi recupereaza sumele de la CAS. Ii poti da in judecata si poti cere daune morale si materiale pentru neplata la timp a drepturilor banesti respective.

Referitor la demisie:
- cf codului muncii esti obligat sa le acorzi un preaviz de X zile (cf contractului de munca semnat).
- in acest caz preavizul este beneficiul companiei, deci trebuie sa te prezinti la munca si sa fii platit ca atare. Fiind beneficiul companiei , angajatorul poate renunta la el si sa-ti accepte demisia cu efect imediat.
- reaua credinta (a angajatorului, in acest caz) nu se prezuma, trebuie dovedita, ori asta inseamna proces
Orice CIM trebuie sa respecte prevederile legale in vigoar. Prin urmare, nu este necesar sa se prevada expres plata concediului medical.Daca refuza , actionati in instanta
Da, puteti solicita incetarea c.i.m. prin demisie fara preaviz in situatia expusa de catre dvs.
OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;
Art. 2. - (1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii; ...........


Art. 47. (2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
b) calculul si plata eronata a indemnizatiilor;
Art. 48. - Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei si constituie venituri la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Art. 49. - Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate

Puteti notifica incetarea raportului de munca conform Codului Muncii-art Art. 79(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă
Avand CIM sunteti persoana asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, etc.;fiind persoana asigurata beneficiati de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical CRISTIAN N-I CRISTIAN N-I Buna ziua , un angajat a fost bolnav de TBC , tratat si acum in ambulatoriu ,i sa eliberat concediu medical timp de 6 luni si o comisie de specialitate ia ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical dropia dropia BUNA ZIUA As dori sa va adresez urmatoarea intrebare: In luna ianuarie,mi-am depus demisia de la societatea in care am lucrat peste 33 de ani,avand un termen ... (vezi toată discuția)
Acordarea indemnizatiei de crestere copil popa1979 popa1979 Am contract de munca cu perioada determinata pana la 30 iunie 2014.Din ianuarie 2014 am intrat in medical de risc maternal.Pe 21 mai 2014 am nascut iar cele 42 ... (vezi toată discuția)