avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ingrijim bunica de 90 de ani dar notarii ne spun ca nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ingrijim bunica de 90 de ani dar notarii ne spun ca nu se mai pot face acte.

Buna ziua, am o bunica de 90 de ani din partea mamei, bunicul a decedat mai demult. Bunica are o acasa pe numele ei. Acum 5 ani am adus-o la noi acasa unde o ingrijim eu cu mama mea, pt ca nu se mai putea descurca singura (uita gazul pornit etc). Mama mea are o sora care este plecata de 15 ani in strainatate si nu suna, nu se intereseaza deloc de bunica, mai vine o data la 2 ani prin tara. In momentul cand am adus-o pe bunica la noi, mama mea nu s-a gandit vreodata ca i s-ar cuveni mai mult de 50% din casa, i se parea firesc sa se imparta egal, insa anul acesta si-a dat seama ca este tot mai greu de ingrijit batrana, care a suferit si atac de cord, ruptura picior, sold , crize diabetice etc., deci practic este un job 24 de h pe zi pe care il facem cu schimbul eu si mama ca sa o ingrijim. In plus de asta, sora mamei ne acuza de ceva timp ca ii luam pensia bunicii si ca o tinem tot prin spitale, insa ea nu contribuie cu nimic in a-si ajuta mama. Bunica doreste sa ii lase 3 sferturi din casa mamei mele sau chiar casa integral, insa problema este ca toti notarii la care am fost ne-au spus ca avem nevoie de examen psihiatru pt a intocmi un contract de intretinere, iar multi psihiatrii ne-au spus ca la 90 de ani nu se mai poate elibera adeverinta de la psihiatru, de parca ar ingriji cineva doar batranei de 70 de ani care sunt in stare perfecta. Bunica este lucida, insa nu poate executa ecuatii matematice, stie cati ani are, in ce an s-a nascut, etc dar are totusi 90 de ani. Intrebarea este ce s-a putea face in cazul in care nu reusim sa obtinem o adeverinta de la psihiatru favorabila ? Va rog daca puteti sa ne recomandati ceva solutii, ce acte am putea intocmi la notar, pt a nu fi atacati cu succes de sora mamei mele, pt ca suntem destul de derutati si de catre notarii de aici care ne spun ca am venit cam tarziu daca bunica are 90 de ani. Avem multe dovezi ca o ingrijim pe bunica de ani de zile.
Cel mai recent răspuns: felipem , utilizator 15:31, 11 Noiembrie 2020
NORME PROCEDURALE din 25 mai 2000
privind efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale medico-legale în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate,
Art.15 Examinarile medico-legale în vederea eliberării certificatelor medico-legale, la cererea persoanelor interesate,se referă la:
d) constatarea capacității psihice, în vederea stabilirii capacității de exercițiu necesare pentru întocmirea unor acte de dispoziție și în cazul bolnavilor netransportabili, cu suferințe evolutiv letale sau aflați în stare grava în condiții de spitalizare;

Faceți act de vânzare cumpărare între dumneavoastră ca nepoată și bunică. Mergeți pe grila minimă notariala ca să plătiți cât mai puțin. Aveți grijă ca bunica să aibă un cont deschis în banca si virați acolo banii pt casă si ulterior îi scoateți. Asta in caz ca o sa conteste mătușa inclusiv vânzarea deși e foarte greu.
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Pentru a perfecta actul, retinand faptul ca bunica dvs.este o persoana in etate, obtineti un certificatul medical psihiatric.

Acesta este obligatoriu, in speta.

Numai daca bunica dvs. are discernamant poate fi incheiat respectivul act , in forma autentica, notariala.

Multumesc mult pt ajutor.
A acceptat doamna notar sa ne intocmeasca actele cu o adeverinta de la medicul de familie. Nu cred ca putem obtine de la medicul legist acel certificat de discernamant, are 90 de ani si e operata la sold, sa fim seriosi, doar daca ar veni o persoana mai intelegatoare....insa sincer nu cred.
Pana la urma singura solutie viabila ramane tot vanzarea casei dupa ce bunica va putea umbla din nou, probabil peste 2-3 luni, intrebarea este daca pt a vinde casa, bunica mai are nevoie de ceva certificat medical psihiatric pt discernamant cand semneaza actele de vanzare la notar ?
Pana la urma am rezolvat , am primit adeverinta ca bunica este in regula de la doctorul psihiatru, a avut o zi in care a fost foarte lucida si am facut un contract de intretinere apoi cu notarul, din cate am inteles, acest tip de contract nu poate fi atacat cu succes in momentul in care se poate dovedi prestarea serviciului de intretinere . Din cate am observat, mare parte din notari exclud din start efectuarea contractelor pt batrani de 90 de ani si deplasarea la domiciliul acestora pt a intocmi contracte, ceea ce inseamna ca batranii de 90 de ani nu mai au dreptul sa fie ingrijiti, insa cu mult noroc am dat peste oameni deosebiti.
Ca o lectie pt cei care se vor afla in situatii asemanatoare si ingrijesc batrani, stiind ca sunt frati care nu vor sa contribuie deloc la ingrijirea lor si va vor ataca pe nedrept apoi : nu lasati pe ultima clipa ! faceti din timp actele, pt ca va fi tot mai greu, apelati la alti notari daca sunteti refuzati sau tratati cu superficialitate si cu un limbaj ambiguu , intotdeauna sunt alternative.
Multumesc inca o data pt ajutor si sfaturi, am invatat multe de aici, e super acest forum si am castigat o doza de respect pt profesionistii din domeniu !
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2020
felipem, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire? corina danila corina danila As dori sa aflu daca am vreun drept de mostenire dupa matusa mea care are 89 de ani si isi imprastie averea . Eu, fratele meu vitreg si inca o ruda infiata ... (vezi toată discuția)
Diagnostic de boala psihica pus gresit si expertiza medico-legala cu verdict discernamant diminuat, cum scap de efectele lor juridice Future Future Am o bunica a carei interes e sa profite de mine pentru a lua bani de la stat. Sunt in stare de soc sa aflu ce a fost in stare sa faca fara stirea mea si am ... (vezi toată discuția)
Autoritatea tutelara este obligatorie pt un contract de intretinere? AncaRR AncaRR Buna ziua. Doresc sa inchei un contract de intretinere cu bunica mea in varsta de 92 de ani, insa matusa mea nu este de acord, prin urmare este posibil sa ... (vezi toată discuția)