avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Beneficii sociale sot supravietuitor si copil cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Beneficii sociale sot supravietuitor si copil cu handicap, dupa deces in familie

Buna ziua,
Am o speta si as vrea sa va cer un sfat pentru ca nu imi este clara legislatia.
Sotul: 72 ani, pensionar si salariat al unei primarii, decedat luna aceasta.
Sotia: 60 ani, salariata.
Dintre copii unul este incadrat la handicap grad 2 (39 ani)
Intrebari:
- sotul supravietuitor (salariat) va putea beneficia in perioada imediat urmatoare, pe langa ajutorul de inmormantare, si de o pensie de urmas sau alt beneficiu social pana sa ajunga la varsta de pensionare?
- dupa ce sotia ajunge la varsta de pensionare (din pacate nu are si vechime suficienta) se va compara pensia ei de drept cu cea de urmas (inteleg ca aceasta este 50% din ce a sotului decedat) si se va putea alege cea mai mare?
- copilul cu handicap grad 2 beneficiaza de o pensie de urmas?
- cf. legii, cuantumul ajutorului de deces este acum de "5.163 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului şi în sumă de 2.582 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului."
Aceste plati se cumuleaza? Adica pe langa cei 5316lei la decesul asiguratului (sotul in speta), sotia supravietuitoare aflata in campul muncii, va primi si ea separat 2582 pentru ca a decedat un membru al familiei, respectiv sotul?
Multumesc,
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2020
Lyvyoo, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine primeste ajutor de inmormantare? militaruflorentina militaruflorentina Buna ziua, Va relatez pe scurt datele problemei si sper sa primesc un raspuns cat mai repede. Va multumesc anticipat. Unei persoane salariate (salariu minim ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare sau ajutor de deces? maria_corina29 maria_corina29 buna seara, am o vecina al carei sot a murit azi, ea este pensionata -pensie de invaliditate iar decedatul nu mai avea nici un venit, nici la pensie nu apucase ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare hadasssa hadasssa Buna ziua. Tatal meu a fost pensionar de stat iar in luna februarie a decedat. Mama in prezent beneficiaza de pensie de urmas. In caz ca mama decedeaza, poate ... (vezi toată discuția)