avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile Salariale ale angajatilor unei firme aflate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile Salariale ale angajatilor unei firme aflate in faliment

Buna ziua,

Lucrez (inca am contractul activ) la o firma care in luna septembrie a declarat falimentul. Dupa cateva saptamani a fost asignata si firma de insolventa, care dupa parerea noastra a angajatiilor nu prea isi face treaba bine in ceea ce priveste drepturile noastre.

Firma datoreaza angajatiilor in momentul de fata salariile aferente luniilor August, Septembrie si Octombrie + banii pentru zilele de concedii neluate + 3 salarii compensatorii conform contractului colectiv de munca.

In prima faza firma de insolventa a incercat sa ne determine sa ne dam toti demisiile si sa nu alegem concedierea colectiva. Noi am refuzat cu desavarsire, toti pretinzand drepturile noastre la salariile compensatorii si la dreptul la somaj.

Am fost informati, dar nu stiu daca s-a si procedat asa, ca din cauza faptului ca in luna septembrie angajatii nu au lucrat nimic, vom fii pusi in somaj tehnic si platiti cu 75%. Noi nu am primit nici un contract sau act aditional care sa reflecte acest lucru. Dar chiar si asa ar fi fost legal ca firma sa ne bage in somej tehnic?

Saptamana asta sau viitoare, depinde cand toti angajatii vor semna un document WORD trimis de firma de insolventa, se va trimite catre fondul de garantare o cerere de plata dar doar pentru salariile aferente luniilor August, Septembrie si Octombrie. Intrebarea mea este nu ar trebui ca in aceasta cerere sa cuprinda si zilele de concediu si cele 3 salarii compensatorii?

Firma de insolventa pare sa nu ia in considerare contractul colectiv de munca si nu stim ce putem face in legatura cu acest lucru.

Ieri 26Oct am fost notificati toti angajatii ca cererile noastre de concedii aferente lunii Septembrie au fost aprobate. Nici un angajat nu a depus o astfel de cerere. Aceste cereri au fost adaugate tot ieri si fara acordul nostru de catre colega de la HR, care acum lucreaza pentru firma de insolventa. Eu personal mai aveam 12 zile de concediu iar ea ieri mi-a adaugat si aprobat 9 zile pentru perioada 18-30 Septembrie.

Este legal sa se faca asa ceva? Unde putem seziza aceste nereguli? Unde sau la cine sa facem cerere pentru plata zilelor de concediu ramase?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2020
Andreea356, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:34, 27 Octombrie 2020
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre Inspectia Muncii/ ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe 10 august 2020 mi-am încetat activitatea la firmă, la data ... Marcelo2017 Marcelo2017 Pe 10 August2020 mi am încetat activitatea la firmă, La data respectivă mai aveam15 zile concediu de odihna neefectuate,Iar firma ma anunțat că acele ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii oferite de societate pentru concediere colectiva. nicky63 nicky63 Buna ziua.Societate in insolventa,salarii compensatorii se acorda ,in luna august 2016 29 sau 30 decizie de concediere,in luna septembrie.Cand imi sunt virati ... (vezi toată discuția)
Concediu aferent anului 2014 ramo1305 ramo1305 Buna ziua, o intrebare referitoare la concediul aferent anului 2014: Este in regula daca angajatii unei firme si-au consumat deja concediul aferent anului ... (vezi toată discuția)