avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Buna ziua. Va rog, o indrumare: un functionar public ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Buna ziua. Va rog, o indrumare: un functionar public doreste ...

Buna ziua. Va rpg, o indrumare: un functionar public doreste sa iasa la pensie anticipat si intruneste toate conditiile pentru aceasta. A solicitat la institutia unde este angajat o adeverinta pentru continuarea vechimii pentru a o atasa la dosarul de pensionare.
Temeiul legal, specificat de altfel in cererea adresata conducerii pentru a aproba eliberarea acestei adeverinte, este articolul 410 din Codul Administrativ.
Cererea cu rezolutia directorului institutiei ,de eliberare a adeverintei, a ajuns la serviciul personal. I s-a spus ca la ei nu se elibereaza astfel de adeverinta (precizez ca este o institutie publica mare), ca nu au dat nimanui si ca nu ii trebuie.
La insistentele functionarului public i s-a eliberat o adeverinta in care se spune ca este salariat din data de...
In cazul cand i se refuza eliberarea acestei adeverinte, al carei model pentru anul 2020 se regaseste in Codul Administrativ si a fost atasat la cerere, unde se poate adresa? Care este organul competent a solutiona aceasta speta, cine poate obliga salariatii serviciului personal sa isi faca treaba?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: tuilleries , utilizator 13:36, 2 Noiembrie 2020
Codul Administrativ art. 410:
(6) Autoritatea sau instituţia publică este obligată să elibereze o adeverinţă care să ateste perioada de activitate desfăşurată de fiecare funcţionar public în cadrul acesteia, vechimea în muncă, în specialitatea studiilor şi în grad profesional, în următoarele situaţii:
a) la solicitarea funcţionarului public;
b) la modificarea definitivă şi la încetarea raportului de serviciu al funcţionarului public, în condiţiile legii;
c) în alte cazuri expres prevăzute de lege.
(7) Modelul adeverinţei prevăzute la alin. (6) se stabileşte prin hotărârea Guvernului prevăzută la art. 625 alin. (2).
Ori, nici până în acest moment Guvernul nu a adoptat hotărârea la care face referire alin 7 al art. 410 din Cod, respectiv cea cu privire la normele privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici.
În aceste condiții, unde ați văzut dvs în Codul Administrativ modelul adeverinței la care faceți referire?
Buna ziua. Multumesc pentru raspuns. Imi cer scuze: nu in Codul Administrativ se gaseste modelul adeverintei, ci la art.34, alin.5 din Codul Muncii. Evidenta este ca exista obligatia legala de a o elibera si termenul de eliberare a acesteia (maximum 15 zile de la data inregistrarii).
Asa ca, va rog un raspuns la intrebare!
Nici Codul Muncii nu prevede modelul de adeverinta.
Multumesc pentru interventie, dar tot nu am raspunsul la intrebarea mea. Cu sau fara model , institutia este obligata sa elibereze acea adeverinta. Unde se poate adresa daca aceasta refuza sa o elibereze si astfel functionarul public nu poate depune dosarul complet de pensionare.
Si daca vorbim despre modelul de adeverinta, pentru stiinta d-nei moderator Kyandra, dupa o cautare mai amanuntita, exista HG 761/ 2017 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.826/19.10.2017 pentru modificarea si completarea HG 611/2008 (in vigoare si dupa aprobarea Codului Administrativ), anexa 3 unde se afla exact acest model, folosit de angajatorii care au avut bunavointa de a elibera aceasta adeverinta.
In consecinta, unde se poate adresa?
tuilleries a scris:

....
In cazul cand i se refuza eliberarea acestei adeverinte, al carei model pentru anul 2020 se regaseste in Codul Administrativ si a fost atasat la cerere, unde se poate adresa? Care este organul competent a solutiona aceasta speta, cine poate obliga salariatii serviciului personal sa isi faca treaba?
Multumesc!


Va puteti adresa :
- conducerii institutiei angajatoare;

- ANFP - Agenția Națională a Funcționarilor Publici

Alte discuții în legătură

Ce tip de adeverinta de vechime in munca ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! In cauza de fata este vorba despre un salariat care a solicitat eliberarea unei Adeverinte de vechime in munca, salariatul fiind personal ... (vezi toată discuția)
Incetare de drept raport serviciu functionar public pentru la implinirea conditiilor cumulative de pensioare limita varsta ciancu ciancu Buna ziua, Aş dori să-mi spuneţi cum trebuie procedat în cazul incetării de drept a raportului de serviciu al funcţionarului public care implineşte ... (vezi toată discuția)