avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sentințele sunt private sau publice? E legal să fie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sentințele sunt private sau publice? E legal să fie publicate în presă?

Într-un proces civil s-a dat sentința la 25 oct. În portal se scrie:
„Pronunţată astăzi prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.” Deși eu nu am primit încă sentința prin poștă, am văzut-o prezentată în ziar cu ample citate, pomenindu-se inclusiv numele părților din dosar, care sunt persoane fizice.

Dacă eu n-am primit sentința prin poștă, presupun că nici partea adversă n-a primit-o. Dacă ar fi primit-o, ar fi putut să arunce sentința în presă.

1. Dacă se zice „punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei” mai contează data primirii prin poștă la calculul termenului pentru apel? Mai primesc sentința prin poștă sau trebuie s-o văd personal la judecătorie?

2. Este o sentință dată într-un proces civil publică sau privată? Poate o parte s-o prezinte în presă, parțial sau integral?

3. Dacă apare în presă, e legal să apară numele părților în clar, dacă sunt persoane private și datele personale sunt protejate?

4. Dacă nu partea adversă a dat sentința în presă, ci s-a scurs informația de la judecătorie, ce opțiuni am să reclam fapta asta?
Cel mai recent răspuns: sorein , utilizator 12:33, 20 Decembrie 2020
Buna ziua,
Atata timp cat se pronunta in sedinta publica, sunt PUBLICE!
Dealtfel, rolul unei sentinte este si acela de a fi exemplu pentru cei care ar incerca sa faca ceva la fel!
Tot ce se preia de pe portal.just.ro e public.insa acolo nu apar datele personale, in afara numelui.intrebati avocatul dvs., noi nu știm ce si cum s-a publicat.solicitati un răspuns punctual la date generale...
Aveati posibilitatea sa solicitati ședințe secrete.
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2020
Antoanela Geaman, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Pe portal sunt postate date personale, insa acestea sunt postate in virtutea executarii unei obligatii in virtutea unui contract incheiat.

Pe portalul instanțelor de judecată se publică doar numele si prenumele justițiabililor, date ce, astfel cum reiese din interpretarea Legii 677/2001, cu modificările și completările ulterioare (abordare confirmată și de adresa Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nr. 0019542 din 24.07.2012), sunt strict necesare pentru realizarea scopului urmărit prin aplicația ECRIS, respectiv portalul instanțelor de judecată, în condițiile în care datele prezentate sunt adecvate, pertinente și neexcesive (postarea numai a numelui și prenumelui justițiabililor în cadrul soluției publicate), iar procesul este pe rol.
Considerăm aplicabile în speță prevederile art. 5 alin.2, lit. c), d), e) și f) din același act normativ, conform cărora în procesul de prelucrare a datelor nu este necesar consimțământul persoanei vizate în următoarele cazuri:
c) când prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale a operatorului;
d) când prelucrarea este necesară în vederea aducerii la îndeplinire a unor măsuri de interes public sau care vizează exercitarea prerogativelor de autoritate publică cu care este învestit operatorul sau terțul căruia îi sunt dezvăluite datele;
e) când prelucrarea este necesară în vederea realizării unui interes legitim al operatorului sau al terțului căruia îi sunt dezvăluite datele, cu condiția ca acest interes să nu prejudicieze interesul sau drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei vizate;
f) când prelucrarea privește date obținute din documente accesibile publicului, conform legii;
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mulțumesc pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 677 - date cu un caracter personal cenush cenush Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca un operator de date cu caracter personal care a colectat date cu caracter personal in timpul unei campanii ... (vezi toată discuția)
Publicarea numelui si prenumelui precum si a adresei partiale danield11 danield11 Este legal sa fie publicat intr-un ziar local, online, pe o lista a datornicilor, numele si prenumele precum si adresa partiala a persoanelor? (vezi toată discuția)
Interzicerea accesului fotografilor in scolile gimnaziale Simonactin Simonactin Buna ziua, Doresc sa depun o cerere la direcțiunea școlii unde învață copilul meu, pentru a interzice accesul fotografilor în școală și ... (vezi toată discuția)