Bună ziua,
Am semnat o promisiune de vanzare pentru un apartament din București cu un notariat (in ianuarie 2020). Desi in momentul in care am semnat promisiunea nu era inregistrata plata avansului catre proprietar, mie, cumparatorului, mi s-a cerut sa platesc taxe notariale de peste 1% (incluzând TVA), pentru avansul de 80%. Dupa semnare, am aflat de Ordinul de la Ministerul Justitiei nr.3926/C/2018 cu referire la faptul ca nu se poate incasa taxa de 1% daca nu se dovedeste plata pana in momentul semnarii promisiunii bilaterală si ca dupa oct 2018, onorariul notarial plătit la antecontract /promisiune bilaterală nu se mai deduce din onorariul de la contractul de vânzare cumpărare.
Îmi puteți spune dacă există vreo cale de atac împotriva notarului pentru recuperarea taxelor notariale mari nejustificate? (nejustifucate pt ca plata avansului a fost făcută după semnare antecontract)
Va mulțumesc.
Eu am inteles cat ati platit dvs.
Insa dvs nu ati inteles ca am afirmat ca era imposibil sa fi platit intre 150-500 lei.
Ca sa platiti la antecontract intre 150 si 500 lei, insemna ca valoarea imobilului sa fi fost intre 3.900 si 12.000 euro.
Faceti si dvs un calcul matematic> Daca 1% din avansul de 80% inseamna 150 lei, cat e valoarea totala a imobilului?
Iar un apartament in Bucuresti cu certitudine nu are cum sa coste intr-atat de putin incat dvs sa fi platit la antecontract intre 150 si 500 lei.
Asta insemna ca:
- fie cei 4 notari v-au dezinformat (imi imaginez ca antecontractul fiind deja incheiat, nu si-a mai batut nimeni capul sa va faca un calcul exact sau s-a mers pe ideea "vezi? daca veneai la mine iti faceam cu 150-500 lei")
- fie cel ce v-a spus, nu era notar
- fie ati inteles dvs gresit
Repet...faceti si dvs calcului matematic.
Inselator nu e nimeni. Insa clientii se asteapta la un calcul, ca la farmacie. Asta in conditiile in care nu se plateste consultatie notariala, iar 95 % din clienti nu sunt seriosi si iau notariatele la rand, punandu-i pe notari sa faca un calcul de 20 de minute, apoi multumesc, la revedere si nu se intorc niciodata. De aia nu va spune nimeni cat costa din prima.
Pe langa onorariul notarial + tva-ul, se aduna copii legalizate, verificari, inregistrari, raportari etc, care depind foarte mult de valoare declarata de parti (iar partile de multe ori se joaca...declara un pret si vin cu foaia de varsamant pe alt pret).