avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Retragere membru ONG, refuzata de presedinte abuziv
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Retragere membru ONG, refuzata de presedinte abuziv

Buna ziua,
Sunt membru fondator intr-un ONG.
Saptamana trecuta in data de 09.11.2020 am trimis o notoficare catre Consiliu Director si catre Asociatie prin care ii notificam cu intentia mi-a de retragere incepand din data de 09.11.2020.
Scrisoarea a fost trimisa prin mandat postal cu confirmare de primire si continut declarat respectatnd Statutul Asociatiei si anume anuntand scris intentia mea.
Insa surpriza dupa circa o sapamana primesc pe mail o notificare precum ca imi este refuzata notificarea de catre AGA motivand ca demisia este un act unilateral doar pentru cei care au contract de munca, insa in statut se stipuleaza ca Retragerea ORICARUI membru este libera daca o face in scris Consiliului Director (CD).
Tot in notificarea primita pe mail imi este adus la cunostinta ca in data de 12.11.2020 in urma sedintei AGA(unde nu am fost notificat sa patricip conform statutului Asociatie unde este mentionat ca intrunirea AGA se face prin instiintarea scrisa a membrilor) ca un alt membru si-a dat demisia si a fost aprobata demisia lui astfel ramanad doar 2 membri in asociatie.Informarea mi s-a adus in data de 16.11.2012.
Intrebarea mea este: daca eu am respactat Statutul Asociatei si am notificat ca doresc retragerea mea din acest ONG si nu sa apropobat desi este un drept scris in Statut, celalt membru cum a putut sa isi dea demisia? este legat? ce cai legale trebuie sa urmaresc.
Cred ca imi este facuta o nedreptate.
Eu vreau sa ies legat respecand in tocmai Statutul insa sunt oprit abuziv si intentionat.(tot pe Asociatia non-profit a fost cumparata in urma cu 4 ani o dubita care a disparut abuziv nestiind nimic de ea doar auzind ca au vandut`o)
(Mentionez ca Presedintele cu celalalt membru care si-a dat demisia fara sa respectet statutul sunt neamuri -cumnati)

Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2020
BAIAZID89, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:13, 3 Martie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
retragerea din calitatea de membru al CD sau membru al asociatiei este un act unilateral supus comunicarii, nu se pune problema sa il "aprobe" sau 'respinga" cineva pt ca produce efecte automat, de drept, prin simpla lui comunicare, nu conteaza daca celor care primesc actul le convine sau nu, si nu mai au ce aproba sau respinge pentru ca odata ajuns actul la ei si-a produs efectul daca nu era stipulat un termen ulterior in acel act sau nu era in statut un preaviz ( care ar fi eventual legal daca ar fi scurt...). Deci nu mai sunteti membru al asociatiei din ziua in care puteti dovedi ca a ajuns la ei notificarea ( nu conteaza daca si cand au analizat-o sau discutat=o ei si cine sau in ce organ). Chestia ca ar fi act unilateral doar la salariati este o afirmatie prosteasca, fara niciun temei. Daca constatati ca ei nu opereaza in termen rezonabil in Registrul Asociatiilor si Fundatiilro faptul ca nu mai suntem membru al asociatiei si membru al CD poti fi fortati prin justitie.... dar e doar o chestie morala, pentru ca daca aveti nota de inventar si confirmarea de primire puteti dovedi oricui oricand ca v-a incetat in acea data orice calitate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la calitatea de membru asociatie non profit ramonamarcu ramonamarcu Buna ziua! Sunt presedintele unei asociatii non-profit si as vrea sa stiu cum as putea sa renunt cu totul la a face parte din componenta asociatiei. (vezi toată discuția)
Renuntare calitate in asociatie (posibil fara activitate) liva liva Buna ziua, In 2012 impreuna cu alte persoane am infiintat o asociatie, fiind fondator si membru. Nu am pastrat legatura cu aceste persoane. Am trimis in ... (vezi toată discuția)
Retragere membru ong Natalia-Madalina Natalia-Madalina Va rog sa imi propuneti solutii, ce este de facut intr-una din situatiile urmatoare: M-am inscris intr-o asociatie ONG ca secretar general in mai 2011, dar ... (vezi toată discuția)