avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Renuntarea la calitatea de membru asociatie non profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Renuntarea la calitatea de membru asociatie non profit

Buna ziua!
Sunt presedintele unei asociatii non-profit si as vrea sa stiu cum as putea sa renunt cu totul la a face parte din componenta asociatiei.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:19, 7 Noiembrie 2014
Depuneti in scris o instiintare catre comitetul director al ong-ului prin care dumneavoastra (cu nume si prenume) ii instiintati ca incepand din data de ... renuntati la functiile detinute si la calitatea de membru al ong-ului. Este foarte bine ca acea hartie s-o faceti in dublu exemplar si sa va dea numar de inregistrare.
Ei sunt obligati sa numeasca un presedinte interimar dintre membrii comitetului director, care sa reprezinte ong-ul, si apoi in cel mai scurt timp sa oconvoace adunarea generala pentru alegeri.
1. Demisie scrisa din calitatea de presedinte. De verificat daca statutul sau eventualul contract cu asociatia ( daca s-a incheiat asa ceva pentru activitatea ca presedinte, ca act distinct de cel implicit reprezentat de aderarea ca membru si acceptarea alegerii in functia de presedinte) prevede vreun termen de preaviz sau poate fi cu efect imediat.
2. Notificare de retragere din asociatie / renuntare voluntara la calitatea de membru. A se vedea precizarile de la punctul anterior.
Nici demisia din functia de presedinte, nici retragerea din asociatiei, nu trebuie aprobate de asociatie, sunt acte unilaterale de care asociatia trebuie sa ia act.
Aveti grija sa semnati un act de predare-primire a eventualelor elemente materiale sa imateriale ale asociatiei aflate la Dvs. ex. stampila, acte, obiecte de inventar, parole de acces la cont de mail sau alte asemenea, sa nu se ridice ulterior pretentii impotriva Dvs.
Asa cum vi s-a precizat deja, asociatia isi va alege un alt presedinte. Daca pana a alegeri se poate numi un interimar, sau un alt membru al Consiliului Director preia si exercita automat prerogativele sau intra in functiune alt mecanism, depinde de ce prevederi are Statutul asociatiei
george-neagu a scris:

Ei sunt obligati sa numeasca un presedinte interimar dintre membrii comitetului director,


Nu neaparat,. Depinde ce prevede statutul asociatiei. La multe asociatii, se prevede ca in caz de indisponibilitate a presedintelui, vicepresedintele sau alt membru CD predeterminat de Statut sau desemnat de CD exercita atributiile presedintelui, sau sunt cazuri cand nu doar presedintele are calitatea de reprezentant legal.... Deci nu poate exista un raspuns universal la acest subiect ref. perioada de la incetarea calitatii de presedinte pana la alegerea altei persoane pe functia ramasa vacanta prin demisie / deces / demitere etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegerea presedintelui interimar VioletaNed VioletaNed Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: alegerea unui presedinte interimar al unei asociatii (ONG) presupune modificarea actului ... (vezi toată discuția)
Demisia presedintelui unui ong catre cine se adreseaza? mariabad mariabad Buna ziua, Demisia presedintelui unui ONG catre cine se adreseaza? Catre adunarea generala a ONG-ului? Multumesc! (vezi toată discuția)
Adunare generala ong Adumitroaie.s Adumitroaie.s Buna ziua, presedintele ONG-ului din care fac parte, aduce la cunostinta printr-o adresa destinata conducerii, decizia sa de a demisiona din functia de ... (vezi toată discuția)