Revin cu discutia pe un alt subiect si anume faptul ca o sa ma adresez instantei cu privire la plata a aprox 700 de ore suplimentare lucrate in decursul a aproape 2 ani. Problema este in felul urmator: nu exista condica de prezenta sau cartele magnetice care atesta prezenta mea la munca, ci doar sistemul informatic in care lucrez poate sa dovedeasca acest lucru. In perioada de preaviz am facut niste "print-screenuri" in programul in care lucrez din care reiese numele programului, nume utilizator, nr. de document generat de sistem si ORA la care a fost creat.
In situatia in care pana la expertiza contabila care va fi cel mai probabil solicitata de instanta ei fac "curatenie" in sistem, eu ma pot folosi de acele printuri in instanta? Ma pot ei acuza de furtul acelor date, cu toate ca nu contin informatii referitoare la alte activitati ale firmei, ci strict prezenta mea la locul de munca.
Trebuie eu sa dovedesc ca am fost la munca orele suplimentare sau sa dovedeasca ei ca am lucrat program normal?
Astept raspunsurile dvs si o sa va tin la curent cu derularea actiunii, poate in felul acesta altora le va fi mai usor sa-si ceara drepturile.#-o
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009 DYC, utilizator
Dna. Zenovia, am rugamintea la dvs sa ne spuneti si noua unde este stipulata "munca voluntara" la locul de munca, in interesul unei firme private ( nu in interes public, asociatii etc...). Care este regimul special din moment ce in CIM si CCM se specifica clar programul de lucru de 8h si plata orelor suplimentare?
PS: in contractul individual semnat de mine se specifica: "se poate solicita prestarea activitatii in zilele de sambata si duminica sau de ore suplimentare, cu respectarea prevederilor legale..." , nu scrie la "cererea scrisa a superiorilor".;)
Legea 53/2003, art 118:
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara cu respectarea prevederilor art. 111.
Contractul individual de munca este incheiat in baza art 53/2003, unde nu se specifica "la solicitare scrisa", mie mi-a fost solicitat verbal, deci legal.
In litigiile de munca angajatorul este obligat sa prezinte documente dar,daca dvs. puteti aduce dovezi care au legatura cu respectiva cauza le puteti depune in instanta.Trebuie sa cereti depunerea acestora si sa le aveti in dublu exemplar,unul pentru instanta si unul pentru cealalta parte in proces.
Codul Muncii-Art. 117. - (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă suplimentară.
Angajatorul poate avea prvederi clare privind modul de organizare si procedura de efectuare a orelor suplimentare; acestea pot fi stipulate in proceduri de lucru,CCM la nivel de unitate sau Regulametul intern.
Eu consider ca ar fi mai bine sa astept sa depuna ei documentele si abia dupa aceea sa-i contrazic cu documentele mele, cred ca as deveni mai credibila in instanta daca as arata ca ei mint. Nu vreau sa-si faca apararea pe dovezile mele, intai sa-i las sa faca prima miscare. Dvs ce credeti?
Aveti grija ca , chiar daca in litigiile de munca sarcina probei o are angajatorul, potrivit art.1169 c.civ. , cel ce face o propunere înaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca.
Propunerea si administrarea probelor se face dupa o anumita procedura si nu cand doresc justitiabilii.
Ore neplatite
barbq
Lucrez pentru o banca, in mod repetat si nu din cauza mea sunt nevoit sa stau peste program, cel putin o ora. Conform contractului de munca semnat trebuie sa ... (vezi toată discuția)