avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara. Situatia este urmatoarea: tata s-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara. Situatia este urmatoarea: tata s-a recasatorit dupa ...

Buna seara. Situatia este urmatoarea: tata s-a recasatorit dupa moartea mamei. Nu s-a deschis inca taxa de succesiune dupa mama.Ma intereseaza daca doamnei cu care s-a recasatorit, ii revine ceva din ce are tata. Sper ca am fost destul de explicita. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:52, 20 Noiembrie 2020
Da. Dacă tata va deceda înainte, soția supraviețuitoare va moșteni 1/4 din cota tatălui dvs.
Multumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 340: Bunurile proprii

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune

Raspuns este ca nu, bunurile obtinute prin mostenirea mamei dvs. sunt bunurile sale proprii, inclusiv in timpul si dupa desfacerea căsătoriei.

Totusi, dacă tatăl dvs decedeaza inainte sotiei sale actuale, atunci actuala sotie va putea moșteni bunurile mostenite de tatat dvs.

Pentru a evita aceasta situatie, indicat ar fi ca tatăl dvs. să nu accepte mostenirea, respectiv sa faca o donație tacită in favoarea dvs.

Cu toate acestea, dacă dvs in calitate de fiica veniti la moștenire impreuna cu tatăl dvs., cota dvs vă fi de 3/4 iar a tatălui de doar 1/4.

In aceste conditii, majoritatea bunurilor mamei dvs. vi se vor cuveni de drept.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2020
Cabinet avocat Clinciu Ana-Maria Mălina, Avocat
Dacă bunurile sunt comune, ale ambilor părinți, nu ajuta renunțarea tatalui, căci va rămâne cu jumătatea de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

După decesul tatălui meu, mama s-a recăsătorit. care va fi dreptul la moștenire al noului soț, dacă va fi cazul? rentz rentz Dupa decesul tatalui meu, mama s-a recastorit. Ulterior am facut succesiunea dupa tatal meu, iar mama a mostenit 1/4 din casa si din terenurile mostenite de ... (vezi toată discuția)
Recasatorie , ce se intampla cu fiul mostenitor magika2002 magika2002 Buna ziua, as dori sa ma recasatoresc, eu am o garsoniera si o fata iar sotul o casa si un baiat . Ce drepturi are baiatul lui in garsoniera mea, si ... (vezi toată discuția)
Mostenire AlexA00 AlexA00 Mama mea s-a recasatorit dupa moartea tatalui meu. Sotul mamei are vreun drept la mostenirea dobandita din timpul casatoriei cu tatal meu si la mostenirea ... (vezi toată discuția)