avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regim tva prestare serviciu
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regim tva prestare serviciu

Care este regimul TVA aplicat pentru o prestare de serviciu efectuata de un expert rezident roman (persoana fizica) pentru o societate inregistrata in Ungaria?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 17:16, 14 Decembrie 2020
In primul rand, pentru a fi in sfera de aplicare a TVA trebuie verificata indeplinirea conditiilor de la art. 269 Cod Fiscal "Persoana impozabila si activitatea economica".
Daca acestea sunt bifate, urmatorul pas este sa stabiliti locul prestarii (in speta daca exista exceptii de la regula generala). Daca, spre exemplu, serviciile sunt in legatura cu un bun imobil, locul prestarii este in Ungaria, daca imobilul este situat acolo, daca imobilul este situat in Romania, aici va fi locul prestarii.
Daca nu va incadrati la exceptii, inseamna ca veti aplica regula generala privind locul prestarii, respectiv locul unde este situat beneficiarul.
Daca activitatea prestata nu beneficiaza de scutiri, aveti obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA cel putin cf. art. 317 CF (pentru operatiuni intracomunitare). In acest caz depuneti D390, fara alte obligatii. Daca solicitati inregistrarea cf. art. 316, atunci veti avea si obligatia depunerii D300 (decontul de TVA).
Verificati totusi obligatia de inregistrare fiscala in calitate de expert (nu ati precizat domeniul) persoana fizica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva afer participare conferinta in ue timi29 timi29 am primit o factura pentru participare la conferinta din ue .Inregistrez tva taxare inversa in D300 si depun D390 sau inregistrez pe cheltuieli si nu depun ... (vezi toată discuția)
Factura pentru cazare in bulgaria OOANA1977 OOANA1977 Buna ziua, Cum inregistrez o factura de cazare din Bulgaria? Se declara in D390? Multumesc Astept raspuns (vezi toată discuția)
Este necesară declaratia 390 dacă am primit plăți intracomunitare? Petrovic Petrovic Știu că 390 e necesară pentru lunile în care am făcut achiziții intracomunitare. Dacă am primit plată de la client din UE, sunt obligat să fac ... (vezi toată discuția)