avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune. Eu cu ...

Buna. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o chestiune.
Eu cu sotia , nu mai suntem un cuplu de multa vreme. In fapt suntem despartiti. Eu locuiesc cu chirie de peste 2 ani. Iar ea locuieste in casa noastra , proprietate comuna.
I-am propus de nenumarate ori sa divortam la un notar , amiabil. Ea insa , refuza ori ce intelegere.
Acuma , eu sunt pe cale sa cumpar un teren , iar in primavara incep sa imi construiesc o casa. Cum pot sa ma asigur ca la un eventual partaj nu poate avea pretentii asupra investitiilor mele ? Teoretic sunt facute in timpul casatoriei. Dar noi suntem despartiti si e clar ca nu contribuie nici cu un leu. Divortul in instanta nu ma ajuta. Dureaza prea mult , iar eu sunt presat de banca sa incep lucrarile cat mai repede. Asta inseamna ca pana la sentinta , eu o sa am terenul si casa pe numele meu. Plus ca refuza si separarea de bunuri la notar
Ce ma sfatuiti sa fac ? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2020
Stefi.iuh, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:48, 9 Decembrie 2020
Am inteles. Multumesc foarte frumos.
Seara placuta.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu divorțul nu va fi greu dacă alegeți temeiul propus de d-na avocat:

Art. 934. -
(1) Când soții sunt separați în fapt de cel puțin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divorțul, asumându-și responsabilitatea pentru eșecul căsătoriei. În acest caz, instanța va verifica existența și durata despărțirii în fapt și va pronunța divorțul din culpa exclusivă a reclamantului.

6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca va convine sa va asumati vina pt divort ( ceea ce ar deschide calea doamnei si pt a cere ceva despagubiri plus cheltuieli de judecata), cereti divortul pt motivul despartirii in fapt.
daca nu, va puteti intemeia cererea pe acest punct b) ( art 373) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
elegant ar fi prin acord, ca sa nu va expuneti motivele in instanta, oare de ce nu vrea asa ?
exista sansa ca dvs cerand divortul pt despartirea in fapt , dansa sa fie de acord cu cererea dvs si atunci, nu se mai mentioneaza culpa vreunei parti, va fi unul prin acord.

in ce priveste partajul, regimul matrimonial inceteaza la introducerii cererii de divort sau chiar la data despartirii in fapt
Art. 385: Încetarea regimului matrimonial

(1) În cazul divorţului, regimul matrimonial încetează între soţi la data introducerii cererii de divorţ.
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soţi sau amândoi, împreună, în cazul divorţului prin acordul lor, pot cere instanţei de divorţ să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separaţiei în fapt.
(3) Prevederile acestui articol se aplică în mod corespunzător şi în cazul divorţului prevăzut la art. 375.

asa ca bunurile cumparate acum sau dupa ce introduceti cererea, nu sunt in pericol de a fi impartite.
insa, daca nu reusiti intabularea in nume propriu, veti trece prin instanta si cu ele ( veti cere sa se constate ca sunt bunuri proprii), pe langa apartamentul, bun comun.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator
Multumesc foarte mult. Cred ca un astfel de raspuns asteptam.
Sa inteleg exact , daca azi inaintez cererea de divort in instanta , iar maine achizitionez terenul si il tot intabulez , ea nu se mai poate atinge de el. Corect ?

gi-jane2 a scris:

daca va convine sa va asumati vina pt divort ( ceea ce ar deschide calea doamnei si pt a cere ceva despagubiri plus cheltuieli de judecata), cereti divortul pt motivul despartirii in fapt.
daca nu, va puteti intemeia cererea pe acest punct b) ( art 373) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
elegant ar fi prin acord, ca sa nu va expuneti motivele in instanta, oare de ce nu vrea asa ?
exista sansa ca dvs cerand divortul pt despartirea in fapt , dansa sa fie de acord cu cererea dvs si atunci, nu se mai mentioneaza culpa vreunei parti, va fi unul prin acord.

in ce priveste partajul, regimul matrimonial inceteaza la introducerii cererii de divort sau chiar la data despartirii in fapt
Art. 385: Încetarea regimului matrimonial

(1) În cazul divorţului, regimul matrimonial încetează între soţi la data introducerii cererii de divorţ.
(2) Cu toate acestea, oricare dintre soţi sau amândoi, împreună, în cazul divorţului prin acordul lor, pot cere instanţei de divorţ să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separaţiei în fapt.
(3) Prevederile acestui articol se aplică în mod corespunzător şi în cazul divorţului prevăzut la art. 375.

asa ca bunurile cumparate acum sau dupa ce introduceti cererea, nu sunt in pericol de a fi impartite.
insa, daca nu reusiti intabularea in nume propriu, veti trece prin instanta si cu ele ( veti cere sa se constate ca sunt bunuri proprii), pe langa apartamentul, bun comun.

6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu se poate atinge in sensul ca nu va avea cota parte din el, nu va obtine, insa daca nu il intabulati in nume propriu pt ca in acte sunteti casatoriti si bunul e prezumat a fi comun, doar instanta la cererea dvs constata ca e propriu, asta inseamna ca mai cheltuiti niste bani pe taxa de timbru cand veti face partajul.
ma mai gandesc la varianta ca atunci cand intabulati, sa aveti un certificat de grefa care sa dovedeasca ca aveti un proces de divort pe rol si sa cereti sa se intabuleze in nume propriu, dat fiind faptul ca regimul matrimonial a incetat, ca sa nu mai ajungeti in insatnta cu aceste bunuri.
daca se refuza, puteti ataca acea incheiere de intabulare.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Vreau să încep divorțul, soția nu este de acord. mă interesează ... Misk Misk Vreau să încep divorțul, soția nu este de acord. Mă interesează doar dacă vreau să cumpăr o mașină acum , va intra la partaj dacă e din banii mei ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! suntem în aceeași casa, insa de 8 ani suntem separați ... Ionescu Ionela Ionescu Ionela Bună ziua! Suntem în aceeași casa, insa de 8 ani suntem separați in fapt. Între timp, el și a construit o casa iar eu am achiziționat un ... (vezi toată discuția)
Apartament in romania soti roman si italian separatie de bunuri patrimoniale ContSters59529 ContSters59529 Am cumparat din venitul personal o garsoniera in Romania in 1992 pe numele meu, fiind casatorita in regim de separatie de bunuri patrimoniale cu un cetatean ... (vezi toată discuția)