avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Recent,din cauza pandemiei,am decis să ne ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Recent,din cauza pandemiei,am decis să ne mutăm ...

Bună ziua!
Recent,din cauza pandemiei,am decis să ne mutăm într-o locuință mai mare și am cumparat un imobil cu credit ipotecar.
În contractul de vanzare-cumparare, notarul a
strecurat un paragraf ,pe care nu l-am văzut în momentul.semnarii contractului de vanzare-cumparare.Acel paragraf spune ca "apartamentul este achiziționat ca bun comun al soților in conf art 339 COD Civil iar aceasta locuință NU va avea destinație de locuintă familială in acceptiunea art 321 COD Civil și NU va fi locuință familială. "
Întrucât motivul achiziționării acestui apartament a fost tocmai ideea de a avea o locuință familială, sunt mai mult decât bulversată de situație. Cum se poate remedia problema??Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: darra7 , utilizator 07:02, 9 Decembrie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
nici dvs nu ati raspuns, de ce a tinut notarul sa scrie paragraful ala cand nu are niciun sens ? cand nu i-a intrebat pe oameni daca vor?
logica mea e ca atunci cand se face o mentiune intr-un contract , are o consecinta, se urmareste ceva, sa se faca sau sa se impiedice... care e logica pt care notarul a facut mentiunea ca nu e locuinta a familiei, cand nu s-a discutat despre asta ?
NU va avea destinație de locuintă familială in acceptiunea art 321 COD Civil și NU va fi locuință familială. "

daca ziceti ca nu dauneaza, inseamna ca ajuta ? daca da, pe cine ? daca nu ajuta si nici nu dauneaza, care e logica pt acea mentiune in contract ?

raluk0207 a scris:

Scopul notarii este cel menționat mai sus. Dacă ambii soții sunt deja proprietari (deci imobilul nu poate fi instainat decât cu acordul ambilor), era de-o redundanță maxima si notarea ca locuința a familiei.
De aceea a scris ce a scris.
Nu ati raspuns la intrebare, ci continuati sa exagerati inutil: care sunt consecintele si efectele juriduce ala acelei fraze?

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator
Multi din acest topic nu au citit ce a scris cel care a initiat topicul:
""Recent,din cauza pandemiei,am decis să ne mutăm într-o locuință mai mare și am cumparat un imobil cu credit ipotecar""
DECI e clar ca noua locuinta are ca destinatie LOCUINTA A FAMILIEI . DECI notarul a gresit cras din diferite motive pe care doar el le poate explica. Acea fraza nu avea ce cauta in contractul respectiv!!!!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru initiatorul topicului:
Nu cumva, in contractul de credit/ipoteca, aveti aceeasi precizare care va deranjeaza, respectiv ”locuinta familiei”?!
Pentru ca si eu, intr-o situatie identica, am constatat ca BANCA a fost aceea care a inclus-o in documente.
Nimeni dintre cei de aici nu a facut referire la faptul ca actul de cumparare este, intr-un fel, o ”negociere” intre banca si notar. Inainte de semnarea contractului de cumparare, exista o comunicare intre banca si notar, de regula prin email, in care se pun de acord cu privire la forma finala a acestuia. Banca are niste pretentii, iar notarul le include in contract, cu conditia sa nu fie abuzive si sa nu incalce nicio prevedere legala.
In final, eu am reusit sa conving banca sa modifice aceasta prevedere in documente, inca din faza de draft, inclusiv in cazul contractului de cumparare semnat in fata notarului.
Puteti cere, asa cum spunea cineva mai sus, notarea in cartea funciara ca fiind locuinta familiei, dupa care notificati banca. Si, uite-asa, se rezolva problema si dormiti linistit. Desi nu cred ca aveati mari motive sa fiti speriat...
Puteti sa va faceti autocritica, oricum. Inainte de a semna contractele pe care banca vi le pune in fata, trebuie sa le cititi. La fel si in fata notarului. Faptul ca banca trebuia sa vi le puna la dispozitie, in draft, cu un numar de zile inainte, conform unei prevederi legale (10 zile, cred), dar nu a facut-o, asta e alta poveste...
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2020
sflorin_1316, utilizator
1. Un paragraf nu se poate "strecura" fara sa fie citit. Trebuia sa cititi atent.
2. Notarul nu e obligat sa va dea lectii de drept. Dvs. aveti obligatia sa cunoasteti legea. De-aia sunteti pus sa cititi, printre altele, ca sa intrebati daca aveti nelamuriri. Notarul este obligat sa vi le explice si sa va ofere consultanta la incheierea unui act.
3. Ingrijorarea dvs. e o furtuna intr-un pahar de apa. Nu vi s-a incalcat nici un drept si nici nu ati fost in vreun fel prejudiciat.

gi-jane2 a scris:

nici dvs nu ati raspuns, de ce a tinut notarul sa scrie paragraful ala cand nu are niciun sens ? cand nu i-a intrebat pe oameni daca vor?
logica mea e ca atunci cand se face o mentiune intr-un contract , are o consecinta, se urmareste ceva, sa se faca sau sa se impiedice... care e logica pt care notarul a facut mentiunea ca nu e locuinta a familiei, cand nu s-a discutat despre asta ?
NU va avea destinație de locuintă familială in acceptiunea art 321 COD Civil și NU va fi locuință familială. "

daca ziceti ca nu dauneaza, inseamna ca ajuta ? daca da, pe cine ? daca nu ajuta si nici nu dauneaza, care e logica pt acea mentiune in contract ?

raluk0207 a scris:

Scopul notarii este cel menționat mai sus. Dacă ambii soții sunt deja proprietari (deci imobilul nu poate fi instainat decât cu acordul ambilor), era de-o redundanță maxima si notarea ca locuința a familiei.
De aceea a scris ce a scris.
Nu ati raspuns la intrebare, ci continuati sa exagerati inutil: care sunt consecintele si efectele juriduce ala acelei fraze?

Probabil asa il scrie la majoritatea contractelor. Din nou....Si daca l-a scris, ce? Si daca nu l-ar fi scris, ce?

Alte discuții în legătură

Se poate ca un bun dobandit in timpul casatoriei sa fie bun propriu? AlinaMoldovan AlinaMoldovan as dori sa va intreb daca o locuinta cumparata prin credit ipotecar este considerata \"locuinta proprietate personala\" atita timp cit ea este inca in ... (vezi toată discuția)
Intabulare drept de proprietate bun comun sandina29 sandina29 Buna ziua! Am incheiat dupa 1 octombrie un contract de vanzare cumparare imobil autentificat notarial. Eu cu sotul suntem cumparatorii. Notarul s-a exprimat ... (vezi toată discuția)
Teren cumparat de sotie si nu m-a trecut in contract ricky25 ricky25 Sotia mea a cumparat un teren in anul 2008 cand eu eram plecat din tara i-ar uitandu-ne acuma pe contract apare doar sotia si acolo intr-un paragraf apare ca ... (vezi toată discuția)