avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nud prorietar! Ce optiuni sunt in situatia data?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nud prorietar! Ce optiuni sunt in situatia data?

Buna seara!
Părinții mei pensionari doresc sa cumpere un apartament pe numele fiului meu major.
Dorința lor este ca eu, fiica lor si mama nepotului lor, sa locuiesc in apartament tiata viata mea.
Eu, nu pot fi mentionata in Ct de vanzare-cumparare ca si beneficiar al al habitatiei viagere pentru ca am datorii la banci, greseli foarte regretabile ale tinereții mele. Am intrebat la notar si acesta spune că dreptul viager de a locui acolo reprezinta 20% din imobil. Numele meu se pare ca nu este indicat sa apară in contract.
Părinții mei vor sa ia toate masurile de siguranta ca eu sa am dreptul de a locui acolo, si ca tanarul baiat sa nu aiba posibilitatea pe viitor sa vanda, ipotecheze, sa aduca alte persoane sa locuiască acolo etc, Nu se poate sti incotro il calauzesc drumurile vietii pe baiat si greseli ireparabile se pot face cu sau fara intentie, mai ales in anii tineretii .
Ce optiuni sunt pentru a intocmi acest act de vânzare cumparare ?
Va mulțumesc pentru orice sfat!
Iris
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2020
IrisCristiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 09:53, 14 Decembrie 2020
Părerea mea este că puteți să beneficiați fără probleme de dreptul de habitație viageră.
Spre deosebire de dreptul de uzufruct viager, dreptul de abitatie nu poate fi urmarit de creditori, astfel, in contractul de vanzare sau printr-un act subsecvent, fiul va poate constitui un drept de abitatie viagera.
Ce trebuie sa intelegeti e ca asta nu instituie vreo clauza de inalienabilitate, in sensul ca fiul este liber sa vanda oricand si oricui. Ce poata sa vanda fiul este ceea ce are, adica dreptul de proprietate grevat de sarcina dreptului de abitatie viagera in favoarea dvs, astfel ca, desi legal are dreptul sa vanda, in fapt ii va fi imposibil sa gaseasca pe cineva care sa cumpere avand in vedere ca nu se va putea folosi de imobil cata vreme dvs. traiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)
Buna seara . am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii ... dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii punand o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de ... (vezi toată discuția)