avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Restituire cautiune in cazul admiterii contestatiei la ...
Discuție deschisă în Executare silită

Restituire cautiune in cazul admiterii contestatiei la executare

Buna ziua,
Am nedumerire cu o speta in care am fost implicat.
Concret, intr-o executare silita imobiliara in care am fost parte, mi s-a admis contestatia la executare motivata pe motivul neînvestirii BO pe care se întemeia executarea silită imobiliară.

Până la judecarea propriuzisă a contestatiei am solicitat suspendarea provizorie a executării silite, suspendare care mi-a fost admisă.

La termenul la care s-a judecat contestatia la executare si cererea de suspendare propriuzisă a executarii silite, aceasta din urma mi-a fost respinsă ca netimbrată Pe fond , contestatia mea a fost admisă pe motvul mai sus arătat.

Dupa comunicarea sentintei prin care mi s-a admis contestatia la executare, adică pe data de 08 decembrie a.c. ,( data postei) , am făcut cerere de restituire a cautiunii, dat fiind faptul că aceasta nu fusese dispusă de instanta prin sentinta de admitere a contestatiei.

La cerere am anexat incheierea de admitere a suspendării provizorii si copie de pe sentinta de admitere a contestatiei la executare.

Initial mi s-a dat termen pe data de 15 decembrie, cauza fiind repartizată spre solutionare in camera de consiliu.

In aceeasi zi, pe 15 decembrie, cauza a fost repartizată din nou la Completul 4 , de după amiază , si mi s-a fixat termen de judecată pe 12 ianuarie.

La data cand am primit citatia, mi s-a pus in vedere ca la termenul din 12 ianuarie sa prezint Sentinta prin care mi s-a admis contestatia cu mentiunea că este irevocabilă.
INTREBARE:

De ce este necesar ca sentinta sa ramana irevocanbila pentru a mi se restitui cautiunea depusa devreme ce sentinta pronuntata de instanta este executorie de drept ?

Care este ratiunea acestei solicitari atata timp cat mie mi s-a admis actiunea iar actele de executare silita imobiliara si toate celelalte acte indeplinite de executorul judecatoresc au fost anulate de instanta?

Cautiunea, are ca si functiune principala asigurarea unei garantii pentru creditor in sensul ca acesta nu va fi supus unor cereri de suspendare a executarii abuziv introduse de debitor.

Dar, daca s-a admis contestatia la executare, care mai este ratiunea de a solicita si de a astepta ramânerea irevocabila a sentinţei?
Este instanta agent de executare silita?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2009
Ioan Seria, Avocat
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 06:22, 2 Ianuarie 2010
Fiind vorba de o garantie procesuala pentru faza de executare cred ca instanta doreste sa se edifice daca suspendarea executarii iasi mai are rostul in conditiile in care a fost solutionata cererea de executare silita

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare executare provizorie sabinna sabinna Impotriva unei firme a inceput executare silita a unei sentinte comerciale executorie dupa prima instanta. Am facut doua cereri de suspendare provizorie a ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita Borza Borza Buna, va rog sa ma lumineze cineva in urmatoarea problema.Am depus o contestatie la executare prin care am cerut ca prin incheiere sa se suspende executarea ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare Zamfira Gabriela Zamfira Gabriela Buna ziua, Am dobandit prin succesiune o casa cu teren. Problema ar fi ca, conform sentintei detin doar o cota de 13/16 din imobil datorita faptului ca ... (vezi toată discuția)