Câtă vreme nu a murit cel despre a cărui moștenire este vorba, orice astfel de declarație este numai bună de împachetat sandwich-uri.
De ce? Fiindcă nu poate negocia nimeni cu tanti cu coasa, ca să-i garanteze că nu va pleca el primul pe lumea ailaltă.
Art. 956. - Cod civil
Dacă prin lege nu se prevede altfel,
sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi
eventuale asupra unei moșteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moștenirea sau se renunță la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moștenirii.
Doru.I a scris:
Bunicul m-a contactat ca sa mi-l treaca pe numele meu.
...
Nu sunt in relatii bune cu ei nici cu tatal meu.
A trece pe numele cuiva este o vorbă de radioșanț (așa numeam noi întrunirea bunicilor noștri la o vorbă/bârfă pe marginea drumului în zi de sărbătoare).
Juridic, trecerea aceasta se face printr-un act între vii translativ de proprietate: vânzare, donație, contract de întreținere, contract de rentă viageră etc.
translativ = prin care se transferă un drept
Vânzarea presupune plata prețului. Dacă aveți bani, îl puteți cumpăra de la bunici la un preț ...prietenos (nu derizoriu, dar prețul și valoarea sunt două noțiuni diferite, așa că ar fi ceva loc...)
Donația este un act cu titlu gratuit. Nu presupune plata unui preț. Dar este supusă reducțiunii, dacă încalcă rezerva succesorală. (și aici ar fi de văzut ce anume ar mai rămâne după bunici, dacă aceștia vă donează dvs. apartamentul).
Contractul de întreținere ... parcă ar merge. Dar dacă spuneți că nu vă înțelegeți nici măcar cu bunicii, nu prea îmi dau seama cum v-ați putea asuma și executa obligația întreținerii față de ei.
Cred că aveți, mai întâi, de reparat niște relații. Altminteri, siguranța pe care o căutați este ușor utopică.