avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Necesit consultanta act apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Necesit consultanta act apartament

Va salut, necesit consultanta dumneavoastra.
Locuiesc intr-un apartament de 20 de ani.
Propietarii apartamentului sunt bunicii mei.
Bunicul m-a contactat ca sa mi-l treaca pe numele meu.

Nu sunt in relatii bune cu ei nici cu tatal meu.
Bunicul poate fi influentat de tatal meu si prevad posibile probleme pe viitor.

Ce contract i-mi recomandati ? Doresc un contract care sa nu poata fi atacat nici de tatal meu nici de bunici.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021
Doru.I, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu se plateste impozit decat pt valori mai mari de 450 mii de lei.
Da, puteti trece valoarea de 65 mii de lei si puteti sa stabiliti plata in 2 rate ca sa nu fiti obligati sa achitati prin banca.
Statul nu are treaba cu asta, ci mai mult tatal, pericolul de la el vine si asta dupa decesul bunicilor.
El poate ataca acel act. Nu va avea sorti de izbanda daca dvs dovediti ca ati platit.

caracterul derizoriu se apreciază pe baza unei expertize privitoare la valoarea reală a bunului în momentul vânzării (…) în jurisprudenţă – s-a decis că părţile sunt libere să determine preţul sub sau peste valoarea lucrului, echivalenţa fiind relativă.
In doctrină s-a statuat că preţul este serios atunci când nu este derizoriu (infim), atât de disproporţionat în raport de valoarea lucrului vândut încât să nu existe preţ. Seriozitatea fiind o chestiune de fapt, este lăsată la aprecierea instanţei. Preţul trebuie să fie, în general, în proporţie cu valoarea lucrului vândut. Părţile sunt însă libere să determine valoarea bunului şi deci preţul lui, care poate fi superior sau inferior valorii bunului ce formează obiectul vânzării.
[Judecătoria Sinaia, Sentința civilă nr. 1029/2014, portal.just.ro]
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
Bunicul este de parere ca tatal meu sa dea o declaratie notariala ca nu are nicio pretentie la acest apartament.
In acest mod sunt in siguranta fata de el ?

Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2021
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Câtă vreme nu a murit cel despre a cărui moștenire este vorba, orice astfel de declarație este numai bună de împachetat sandwich-uri.

De ce? Fiindcă nu poate negocia nimeni cu tanti cu coasa, ca să-i garanteze că nu va pleca el primul pe lumea ailaltă.

Art. 956. - Cod civil

Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moșteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moștenirea sau se renunță la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moștenirii.

Doru.I a scris:

Bunicul m-a contactat ca sa mi-l treaca pe numele meu.
...
Nu sunt in relatii bune cu ei nici cu tatal meu.

A trece pe numele cuiva este o vorbă de radioșanț (așa numeam noi întrunirea bunicilor noștri la o vorbă/bârfă pe marginea drumului în zi de sărbătoare).

Juridic, trecerea aceasta se face printr-un act între vii translativ de proprietate: vânzare, donație, contract de întreținere, contract de rentă viageră etc.

translativ = prin care se transferă un drept

Vânzarea presupune plata prețului. Dacă aveți bani, îl puteți cumpăra de la bunici la un preț ...prietenos (nu derizoriu, dar prețul și valoarea sunt două noțiuni diferite, așa că ar fi ceva loc...)
Donația este un act cu titlu gratuit. Nu presupune plata unui preț. Dar este supusă reducțiunii, dacă încalcă rezerva succesorală. (și aici ar fi de văzut ce anume ar mai rămâne după bunici, dacă aceștia vă donează dvs. apartamentul).
Contractul de întreținere ... parcă ar merge. Dar dacă spuneți că nu vă înțelegeți nici măcar cu bunicii, nu prea îmi dau seama cum v-ați putea asuma și executa obligația întreținerii față de ei.

Cred că aveți, mai întâi, de reparat niște relații. Altminteri, siguranța pe care o căutați este ușor utopică.
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2021
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspuns.
Situatia este in felul urmator, bunicii sunt cei care au stricat relatia si acum vor o impacare.
Eu incerc sa ma pun la adapost de tatal meu care este mare amator de vanzari de apartamente.
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
ati fi la adapost daca ati fi dispus sa ii intretineti pe amandoi bunicii cand va fi nevoie, daca sunteti dispus sa faceti asta, e ok.
Daca nu dati pe la ei si nu le faceti mofturile, or sa zica ca nu i-ati ingrijit, iar in acest caz ( pana la tata) si bunicii pot cere in instanta rezolutiunea contractului.
conteaza si distanta dintre locuinta lor si a dvs, daca aveti fizica posibilitetaea sa ii ingrijiti.
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Bună seara. se poate face vânzare cumpărare între parinti ... Leea91 Leea91 Bună seara. Se poate face vânzare cumpărare între parinti și copil, părintii sunt lucizi,tineri și vor sa ii facă act de vânzare cumpărare dar nu la ... (vezi toată discuția)
Cont bancar vanzare cumparare leonardy44 leonardy44 Buna ziua! la cumpararea unui bun ,care este valoarea admisa pentru ca virarea banilor sa nu se mai faca prin cont bancar? Multumesc! (vezi toată discuția)