avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Necesit consultanta act apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Necesit consultanta act apartament

Va salut, necesit consultanta dumneavoastra.
Locuiesc intr-un apartament de 20 de ani.
Propietarii apartamentului sunt bunicii mei.
Bunicul m-a contactat ca sa mi-l treaca pe numele meu.

Nu sunt in relatii bune cu ei nici cu tatal meu.
Bunicul poate fi influentat de tatal meu si prevad posibile probleme pe viitor.

Ce contract i-mi recomandati ? Doresc un contract care sa nu poata fi atacat nici de tatal meu nici de bunici.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021
Doru.I, utilizator


gi-jane2 a scris:


Da, puteti trece valoarea de 65 mii de lei si puteti sa stabiliti plata in 2 rate ca sa nu fiti obligati sa achitati prin banca.


Conform prevederilor Legii 70/2015 nu e chiar asa:
Art 10, teza a 2-a: Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.
Art. 2: ART. 2
În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
a) încasare fragmentată - fracţionarea sumei de încasat în mai multe tranşe, pentru a evita plafonul de încasare în numerar stabilit prin lege;
b) plată fragmentată - fracţionarea sumei de plată în mai multe tranşe, pentru a evita plafonul de plată în numerar stabilit prin lege;
eu nu m-am referrit la plata fractionata , ci ca in contract sa fie stipulata plata in rate.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
Chiar daca se stabileste plata in rate, iar fiecare dintre rate este sub 50.000 lei, nu se pot achita in total mai mult de 50.000 lei in numerar. In intelesul dispozitiilor legale mentionate, spre exemplu, daca avem un pret de 65.000 lei care se achita in doua rate egale, dupa achitarea primei rate de 32500 lei in numerar , a doua rata de 32500 lei lei nu poate fi achitata tot in numerar, pentru ca platile totale facute in numerar ar depasi 50.000 lei. In acest caz s-ar mai putea achita 17500 lei in numerar iar restul, de 10.000 lei ar trebui achitat prin banca. Acesta este punctul meu de vedere si este unul pe care eu il consider a nu fi foarte strict. Exista si ale puncte de vedere ale practicienilor, care considera ca, cata vreme pretul depaseste 50.000 lei nici o parte din el nu poate fi achitata in numerar, ci intregul pret trebuie sa fie achitat prin banca.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
IN opinia mea ar trebui sa mergeti la un avocat sa povestiti ce bunuri are bunicul si ce bunuri are bunica, sa vedeti cam care ar fi rezerva eventuala a tatalui si sa va asumati o eventuala donatie, stiind dinainte cat va fi sa platiti tatalui la un eventual deces al bunicului/bunicilor.
In esenta, ceea ce va doriti dv. e sa aveti dv. imobilul fara sa platiti ceva. Nu pare ca e o discutie de vreun pret sau de vreo intretinere, asa incat verificati cat va costa eventual donatia.
Buna seara,

Va sugerez sa incheiati un contract de intretinere.

Vanzarea-cumpararea presupune plata unui pret real, sincer si serios.

Daca nu remiteti un pret in acord cu valoarea de circulatie a imobilelor, conform grilei notariale orientative, actul va fi calificat drept donatie deghizata.

Donatia este supusa reductiunii, daca incalca rezerva succesorala.

Daca va fi perfectat un contract de intretinere, in sarcina dumneavoastra se va naste o obligatie de a asigura subzistenta bunicilor dumneavoastra, in modalitate descrisa in clauzele contractuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont bancar vanzare cumparare leonardy44 leonardy44 Buna ziua! la cumpararea unui bun ,care este valoarea admisa pentru ca virarea banilor sa nu se mai faca prin cont bancar? Multumesc! (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare fictiv Wanna2211 Wanna2211 Buna seara. Se da următoarea speta. Bunica a avut grija de o sora care i-a făcut contract de vanzare-cumparare cu clauza de întreținere pentru un ... (vezi toată discuția)