avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Tarife pt. poze folosite fara acordul autorului
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Tarife pt. poze folosite fara acordul autorului

Unde lucrez se organizeaza destul de des diferite manifestatii. Excursii, prezentari de carte, diferite activitati culturale interne sau cu public, etc.
Majoritatea dintre ele le-am documentat fotografic, desi asta nu este in atributiile mele de lucru. La proiectele finantate din diferite surse unde se cerea documentarea proiectului am donat pozele mele pt. a se putea inchide proiectul. (Adica sa se vada pe ce s-au cheltuit banii.) Nici asta nu apartine de atributiile mele.
Fiind o aniversare rotunda de cand exista organizatia (asta la care sunt angajat) au luat pozele facute de mine si le-au combinat intr-un filmulet de aprox. jumate de ora pe care l-au difuzat la data aniversarii pe Youtube. (A fost si o serbare, din cauza Covid tinuta online, cu participare din tara si din afara. In cadrul acesta s-a prezentat respectivul filmulet.) Fara a-mi mentiona numele si fara a-mi cere permisiunea pt. folosirea pozelor. (Filmul consta complet din pozele mele.)

Doresc sa prezint angajatorului pretentiile mele banesti pt. folosirea acestor poze si in caz de neplata sa actionez in instanta.

Pentru ambele situatii am insa nevoie sa stiu cum calculez pretentiile mele. Exista un tarifar mai mult sau mai putin acceptat? Unde il gasesc? Se calculeaza dupa vizualizari, dupa timpul cat este/a fost online, numarul de poze? Se majoreaza din cauza nementionarii numelui?
N-as dori sa cer doar asa anapoda ci bazat pe tarife uzuale, in cazul cazului recunoscute si de instanta.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2021
Radu Palu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 11:38, 12 Septembrie 2021
~ Conținut șters la cerere ~
Am pus pozele la dispozitie strict pt. documentarea proiectelor. Nu a fost niciodata vorba ca acestea sa fie utilizate public. Punerea la dispzotie a fost verbala. ("Aici sunt x fotografii din cele pe care le-am facut si mi se par potrivite pt. documentarea tuturor etapelor proiectului".)

"Filmuletul" are cam 4 ore. A fost prezent pe Youtube doar in ziua prezentarii (live) si dupa aceea nu. (Numarul de vizualizari il pot aprecia, dar nu pot dovedi.) Pozele mele ocupa in film cam 8 minute.
Acuma a ajuns la mine un DVD care s-a produs cu acest film si care se distribuie gratuit. Nu stiu inca cate exemplare au fost produse.

Probabil ca nu s-a relizat vreun castig. Retribuirea autorului este legata de un castig realizat? (Asa pot lua lucrarile oricui si sa le folosesc dupa bunul plac zicand ca n-am facut bani din munca sa.)
Pe Facebook am mai gasit un link unde filmul este in continuare online. (Asta insemnand 1 an in mediul online.) Este distribuit de Livestream Romania, firma care a fost platita sa faca distributia de la bun inceput, pe profilul lor de FB. (Altfel spus: nu este distribuit ca si cum cineva oarecare l-ar fi preluat ci chiar de catre cei care faceau distributia oficial si insarcinati de producatorul filmului.)
Totodata a fost produs un DVD cu acest film si este distribuit gratuit. Voi afla numarul de exemplare produse, presupun de ordinul sutelor, posibil mii.

Nu cunosc legea in Romania. Am experienta doar cu uzantele din Germania.
Acolo exista unele tabele actualizate periodic cu tarife uzuale. Sunt recomandari ale anumitor asociatii fotografice [1] insa de obicei sunt acceptate de judecatori pt. stabilirea a ce ar fi un pret fair.
Preturile sunt mentionate in functie de mediul in care a aparut fotografia (revista, televiziune, online), numarul de exemplare (de ex. tirajul unei reviste/ziar, respectiv online numarul de vizualizari), locul afisarii (pagina de titlu al revistei/coperta, pagina de mijloc, pagina intreag, jumate, sfert, etc.), publicul tinta, perioada de distribuire (x zile in revista).
Pe baza acestor liste se stabileste un pret pt. folosirea fotografiilor.
Pentru folosirea imaginilor fara a avea acordul autorului (sau detinatorul drepturilor) acesta poate cere o majorare. Uzual este dublarea sumei anterioare.
Pentru folosirea imaginilor fara mentionarea autorului iar se poate cere majorare, uzual este triplarea sumei de baza.

In Germania pot (si am facut asta cand traiam acolo) cere in instanta suma x si sa motivez: pozele au aparut in publicatia X pe perioada Y, bazat pe tabelul MFM am pretentia la taxe de licenta Z per poza. Multiplicat cu numarul de poze. In continuare cer adaos 100% pt. folosirea neautorizata a pozelor si inca un adaos de 100% pt. nementionarea autorului.

Exista in Romania asa ceva in practica proceselor duse in fata instantei pt. probleme de copyright?

[1] de ex. tabelul publicat (numit MFM) anual de catre Asociatia federala a ofertantilor de imagini (BVPA), asociatie care s-a numit acum cativa ani Asociatia federala a agentiilor de fotografie de presa si arhive fotografice. Fac parte din ea principalele agenturi de presa si arhivele importante din Germania.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2021
Radu Palu, utilizator
Nimeni nimic? Nu prea sunt juristi specializati pe drepturile de autor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum obtin date de la o asociatie finantata din bugetul de stat? AureliaStamate AureliaStamate O asociatie mi-a folosit proprietatea intelectuala. Este vorba despre o asociatie culturala bugetata (complet) de stat. S-a facut un film care este vizibil ... (vezi toată discuția)
Clauza de proprietate intelectuala feel feel Este corecta urmatoarea clauza: " Odata cu plata integrala efectuata de catre Client, Furnizorul transmite Clientului dreptul de proprietate si folosinta ... (vezi toată discuția)
Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)