avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie, avertisment. În urma unui proces verbal în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie, avertisment. În urma unui proces verbal în care se ...

Decizie, avertisment. În urma unui proces verbal în care se constată de către angajator (privat) și un angajat , ce au semnat procesul verbal, am luat la cunoștiință că am trecut în registrul de înregistrări 4 acte care nu au avut cursivitate, ( numere de înregistrare greșite, fără cursivitate). În aceeași zi mi s-a solicitat o notă explicativă cu privire la abaterile constatate . Am cerut un răgaz de 24 de ore pentru a -mi putea expune punctul de vedere și implicit apărarea, răgaz care nu mi s-a acordat , mai mult am fost amenințat cu concedierea dacă nu răspund imediat. Am răspuns în aceeași zi , motivând că nu am fost singura persoană care a înregistrat documente în registru și că este posibil ca să fi înregistrat și eu dar și alți colegi de birou cu aceleași atribuții documentele enumerate. Am precizat că volumul de muncă a fost foarte mare, motiv pentru care am stat la serviciu de la ora 8 până la 18-18:30 , cu aproximativ 2 ore (neplătite) peste program în fiecare zi și din cauza oboselii există posibilitatea să fi greșit. Menționez că în urma verificării am constatat că scrisul pentru unele înregistrări nu îmi aparținea. Adoua zi am primit o decizie în care mi se comunica că: ”având în vedere procesul verbal nr... prin care au fost costatate grave abateri în desfășurarea activității în ce privește pe secretar.... în temeiul prevederilor codului muncii , respectiv conform prevederilor care sancționează abaterile disciplinare, Dispun: Se sancționează domnul.... conform art. 248 lit a din codul muncii cu avertisment și i se pune în vedere ca în 30 de zile să remedieze greșelile efectuate în registru.
Menționez că în decizie nu sunt enumerate abaterile pentru care am fos sancționată cu avertisment ci doar faptul că au fost constatate abateri grave. Nu este menționat nici faptul că pot contesta decizia de sancționare în instanță și nici faptul că am la dispoziție 30 de zile. În aceeași zi am fost concediat pe motiv de restângere a activității.
Vreau să acționez în instanță decizia de avertisment, dar situația materială nu îmi permite un avocat. Credeți că pot anula în instanță această decizie? Dacă această decizie ajunge la ITM îmi este foarte greu să mă mai angajez alt undeva. Poate, spun poate am greșit unul sau două numere de înregistrare, dar sunt sigur că nu sunt singurul din birou care a greșit. Doar eu am primit avertisment. În speranța că voi primi un răspuns, vă mulțumesc anticipat și vă urez sănătate și spor în toate.
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2021
LOPY, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 12 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deciziile de sanctionare nu ajung la ITM.. Doar anumite decizii de sanctionare sunt transmise in REVISAL (avertismentul nu intra in aceasta categorie).

Codul Muncii
art.252
...
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.


Astfel, neindicarea termenului in care poate fi contestata decizia, precum si a instantei competente, atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere.
Mulțumesc!
”Astfel, neindicarea termenului in care poate fi contestata decizia, precum si a instantei competente, atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere.”
Din cauza aceasta poate fi nulă și decizia de concediere sau doar decizia de SANCȚIONARE? Deciziile au numere de înregistrare diferite. Mulțumesc anticipat. O zi excelentă vă doresc!
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
LOPY, utilizator
Daca vorbim despre concedierea disciplinara , este lovita de nulita absoluta aceasta in situatia in care neindicarea termenului in care poate fi contestata decizia, precum si a instantei competente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara ContSters159916 ContSters159916 una seara.Sunt responsabil cu resurse umane.Am facut o decizie de concediere disciplinara si am gresit articolele in legatura cu termenul de contestare sio ... (vezi toată discuția)
Indicarea instanței competente și convocarea la cercetarea disciplinară juristu X juristu X Ridic colegilor de forum o speță în care atât decizia de sancționare disciplinară cu [i]avertisment scris[/i], cât și decizia care a urmat (de ... (vezi toată discuția)
Ajutor Liviu Popescu Liviu Popescu Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)