avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Masina indisponibilizata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Masina indisponibilizata

Buna ziua! In luna oct 2020, am cumparat o masina in Romania, inmatriculata recent. Am verificat masina pe site-ul RAR, masina figura ca fiind totul bine, inmatriculata de aprox 2 luni, km reali etc. in luna noiembrie m-am trezit cu politia la poarta, ca vor sa se uite la masina, dar fara niciun act la mana. Am acceptat pe temeiul ca nu am nimic de ascuns. Mentionez ca inainte cu cateva zile am dus masina la revizie la reprezentanta auto, si de aici se trage controlul politiei. Am descoperit impreuna cu politia la mine in curte ca in bordul electronic al masinii apare alta serie de sasiu decat cea din acte. Insa pe sasiul masinii apare seria din acte, ceea ce pt mine dupa cate m-am informat la rar este relevant, cea electronica nu reprezinta proba in autentificarea masinii. Si mai relevant mi se pare ca seria de pe sasiu, respectiv cea din acte nu este data ca fiind furata, ci doar cea din bordul electronic. Totusi la insistentele politistului am predat masina, fara o ordonanta in acest sens, ci de buna voie pt clarificarea situatiei. Din luna noiembrie am si primit de la politist prin avocat numarul de dosar penal, si prin avocat am facut aprox 5 cereri de studiu dosar, stadiu dosar, precizare ca vrem o expertiza amanuntita pe cheltuiala noastra, cerere de custodie etc. La absolut niciuna nu am primit raspuns, nu am primit nicio informare, nimic. De atunci pana azi, nu stim niciun detaliu. Avocatul a aflat neoficial ca procurorul ar fi dat deja ordonanta de restituire catre proprietarul din spania, de unde masina a fost importata, dar fara ca noi sa fi fost anuntati si implicit fara dreptul de a ne apara in vreun fel, de a cere o expertiza etc. Mentionez ca la 2 zile dupa ce am predat masina am scos actele si noile numere de inmatriculare de la serviciul inmatriculari, acum masina figurand pe numele meu, inclusiv la impozite. Se poate ca sa nu fiu informat chiar in acest hal? Este legal? Care ar fi motivatia procurorului? Cum se poate sa nu fiu anuntat sau sa nu mi se raspunda in absolut niciun fel? Totusi eu sunt proprietar de drept al masinii.

Intrebare 2. Daca proprietarul strain a fost anuntat ca masina este in custodia politie si este chemat sa o ridice, si acesta nu vine dupa ea ce se intampla mai departe? Pot eu ca proprietar de buna credinta care am platit pt ea sa o recuperez? Multumesc!
In situatia mentionata este vorba evident de cursul documentelor ,bucataria interna de la redactare document la comunicare
Atat timp cat autoritatea ministerului public a dispus restituire vehicul,in cazul in care cetateanul din Spania nu intelege sa recupereze vehiculul,acesta va fi preluat de autoritatile statului roman vare urmeaza sa dispuna
Se impune ca avocatul dv sa staruie la nivelul prim procurorului unitatii ministerului public teritorial
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
În locul dvs. aș face tot posibilul să ajung la procuror ca să stau de vorbă cu el. Nu este normal să fie atâtea cereri la care să nu primiți niciun răspuns.

Poate v-ar trebui și un avocat mai răzbătător, care să afle direct de la procuror, nu pe căi lăturalnice în ce stadiu e dosarul.
Am patit acelasi lucru in 2017. O masina furata din Spania, peste care era pansonata o alta serie de sasiu, cu acte false furate de la o alta masina. Unul dintre proprietari din Spania daduse furate actele ,dar prea tarziu pentru mine. Am ramas cu o gaura de 10000 euro in urma achizitionarii masinii. Cel care mi-o vanduse, n-a vrut sa recunoasca faptul ca stia, drept pt care l-am chemat in instanta. Si de atunci tot astept
Faceti toate demersurile la procuror pentru a afla stadiul in care se afla dosarul penal.Nu exista cai laturalnice ci odonanta de restituire si aveti dreptul sa fiti instiintati oficial despre asta.Concentrati-va pe litigiu in pretentii sa va recuperati banii de la vinzator prin actiunea civila din procesul penal sau actiune civila separata.Fiindca in cazul vinzarii ilicite a lucrului altuia n-aveti ce sa mai sperati la masina achizitionata.Statul nu va v-a restitui un lucru furat.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2021
Florin Cornea , Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu în locul dvs nu m-aș lăsa așa ușor dus de nas. Cum adică a venit Poliția și a ridicat mașina, fără să vă dea niciun act ? Aveați acte, înțeleg că figurează corect, legal, pe numele dvs. atât la Taxe și Impozite, cât și în circulație, talon, numere, etc. În altă ordine de idei, din câte știu, la prima înmatriculare a unui vehicul adus în țară, RAR-ul eliberează un certificat de autenticitate, altfel nu poate fi înmatriculat. Și în fine, nu în ultimul rând: seria caroseriei poansonată contează, este fotografiată la RAR, să zic așa, spre neschimbare. Restul „electronic” e can-can, poate fi un modul de la vreo altă mașină, bordul, softul rescris, șamd. Sincer vă spun, eu așa o haiducie nu am mai auzit. Ceva este putred. Nu sunt jurist, dar cred că puteți deschide o acțiune în instanță împotriva ordonanței de restituire. Chemați și RAR-ul, ei pot atesta că mașina este identificată conform legii naționale și chiar și UE. Pe ce bază s-a emis acea ordonanță, pe identificarea mașinii cu laptopul conectat la priza de diagnoză ???? Așa ceva e pur și simplu SF, nu am mai auzit.

Alte discuții în legătură

Taxa de mediu auto furat din strainatate alin_mocanu alin_mocanu Buna ziua! In anul 2010 am cumparat un autoturism din Targul Auto Vitan, de la o persoana fizica din Romania, autoturismul fiind inmatriculat in Germania, dar ... (vezi toată discuția)
Certificat inmatriculare anulat - nu pot circula cu masina si vreau sa dau in judecata rar pentru obligatia de a face katrinn katrinn in urma cu 6 ani masina pe care am cumparat-o din targul Vitan a fost indisponibilizata de politie pt motivul ca este furata. mentionez ca aceasta masina a ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un auto furat ! cristi_ionut cristi_ionut Am mare nevoie de ajutor. Am cumpart acum aproximativ 5 luni un autoturism audi de la o persoana pe care am gasit-o pe un site specializat in vanzari auto. ... (vezi toată discuția)