avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Masina indisponibilizata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Masina indisponibilizata

Buna ziua! In luna oct 2020, am cumparat o masina in Romania, inmatriculata recent. Am verificat masina pe site-ul RAR, masina figura ca fiind totul bine, inmatriculata de aprox 2 luni, km reali etc. in luna noiembrie m-am trezit cu politia la poarta, ca vor sa se uite la masina, dar fara niciun act la mana. Am acceptat pe temeiul ca nu am nimic de ascuns. Mentionez ca inainte cu cateva zile am dus masina la revizie la reprezentanta auto, si de aici se trage controlul politiei. Am descoperit impreuna cu politia la mine in curte ca in bordul electronic al masinii apare alta serie de sasiu decat cea din acte. Insa pe sasiul masinii apare seria din acte, ceea ce pt mine dupa cate m-am informat la rar este relevant, cea electronica nu reprezinta proba in autentificarea masinii. Si mai relevant mi se pare ca seria de pe sasiu, respectiv cea din acte nu este data ca fiind furata, ci doar cea din bordul electronic. Totusi la insistentele politistului am predat masina, fara o ordonanta in acest sens, ci de buna voie pt clarificarea situatiei. Din luna noiembrie am si primit de la politist prin avocat numarul de dosar penal, si prin avocat am facut aprox 5 cereri de studiu dosar, stadiu dosar, precizare ca vrem o expertiza amanuntita pe cheltuiala noastra, cerere de custodie etc. La absolut niciuna nu am primit raspuns, nu am primit nicio informare, nimic. De atunci pana azi, nu stim niciun detaliu. Avocatul a aflat neoficial ca procurorul ar fi dat deja ordonanta de restituire catre proprietarul din spania, de unde masina a fost importata, dar fara ca noi sa fi fost anuntati si implicit fara dreptul de a ne apara in vreun fel, de a cere o expertiza etc. Mentionez ca la 2 zile dupa ce am predat masina am scos actele si noile numere de inmatriculare de la serviciul inmatriculari, acum masina figurand pe numele meu, inclusiv la impozite. Se poate ca sa nu fiu informat chiar in acest hal? Este legal? Care ar fi motivatia procurorului? Cum se poate sa nu fiu anuntat sau sa nu mi se raspunda in absolut niciun fel? Totusi eu sunt proprietar de drept al masinii.

Intrebare 2. Daca proprietarul strain a fost anuntat ca masina este in custodia politie si este chemat sa o ridice, si acesta nu vine dupa ea ce se intampla mai departe? Pot eu ca proprietar de buna credinta care am platit pt ea sa o recuperez? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marius_jkl , utilizator 14:05, 23 Octombrie 2023


Marcus2 a scris:

Eu în locul dvs nu m-aș lăsa așa ușor dus de nas. Cum adică a venit Poliția și a ridicat mașina, fără să vă dea niciun act ? Aveați acte, înțeleg că figurează corect, legal, pe numele dvs. atât la Taxe și Impozite, cât și în circulație, talon, numere, etc. În altă ordine de idei, din câte știu, la prima înmatriculare a unui vehicul adus în țară, RAR-ul eliberează un certificat de autenticitate, altfel nu poate fi înmatriculat. Și în fine, nu în ultimul rând: seria caroseriei poansonată contează, este fotografiată la RAR, să zic așa, spre neschimbare. Restul „electronic” e can-can, poate fi un modul de la vreo altă mașină, bordul, softul rescris, șamd. Sincer vă spun, eu așa o haiducie nu am mai auzit. Ceva este putred. Nu sunt jurist, dar cred că puteți deschide o acțiune în instanță împotriva ordonanței de restituire. Chemați și RAR-ul, ei pot atesta că mașina este identificată conform legii naționale și chiar și UE. Pe ce bază s-a emis acea ordonanță, pe identificarea mașinii cu laptopul conectat la priza de diagnoză ???? Așa ceva e pur și simplu SF, nu am mai auzit.

Si eu exact asta spun impreuna cu avocatul, dar nu am primit nicio informatie de la parchet de atata timp. Niciun raspuns, nimic. Nu se poate asa ceva in tara asta
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ori n-aveti avocat ori avocatul e incepator , n-are curaj sau nu stie ce are de facut.Nu exista scuza ca nu-i spune politia ori nu-i da vreo dovada pentru ridicarea masinii.Pe de alta parte e greu de crezut ca politia , in mod nejustificat, s-ar preta la un astfel de abuz.Daca procurorul a emis o ordonanta de restituire trebuie sa aiba un motiv serios si are obligatia sa va comunice acea ordonanta sau macar o adresa in care sa mentioneze aceasta ordonanta.Exista o procedura scrisa care trebuie respectata si un avocat stie ce are de facut.Inclusiv plingere impotriva unei ordonante neintemeiate.Cautati un avocat specializat pe penal daca avocatul pe care il aveti este pasiv.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Florin Cornea a scris:

Ori n-aveti avocat ori avocatul e incepator , n-are curaj sau nu stie ce are de facut.Nu exista scuza ca nu-i spune politia ori nu-i da vreo dovada pentru ridicarea masinii.Pe de alta parte e greu de crezut ca politia , in mod nejustificat, s-ar preta la un astfel de abuz.Daca procurorul a emis o ordonanta de restituire trebuie sa aiba un motiv serios si are obligatia sa va comunice acea ordonanta sau macar o adresa in care sa mentioneze aceasta ordonanta.Exista o procedura scrisa care trebuie respectata si un avocat stie ce are de facut.Inclusiv plingere impotriva unei ordonante neintemeiate.Cautati un avocat specializat pe penal daca avocatul pe care il aveti este pasiv.

Multumesc pt raspuns. Tind sa cred ca a fost un abuz al politiei, dar am trecut peste pt faptul ca am vrut sa clarific situatia.in momentul predarii am primit un proces verbal de indisponibilizare, imediat ce am primit de la politist nr de dosar, avocatul a trimis cerere de custodie, cerere studiu dosar , la cateva zile a cerut o informare cu privire la stadiul dosarului, si cererea noastra de a se efectua o expertiza amanuntita pe cheltuiala noastra, ultima cerere a fost de audienta . Niciun raspuns, absolut nimic. Avocatul a spus ca nu poate intra la parchet pt situatia Covid. Nu stiu ce sa mai zic. Inclusiv informatia cu privire la cine este procurorul de caz e prin telefon de la politist. Pe cale oficiala, nimic.
Bună. Îmi poți spune te rog ce ai mai rezolvat cu mașina. Aceeași speță o am și eu. Mulțumesc.

Ultima modificare: Luni, 23 Octombrie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de mediu auto furat din strainatate alin_mocanu alin_mocanu Buna ziua! In anul 2010 am cumparat un autoturism din Targul Auto Vitan, de la o persoana fizica din Romania, autoturismul fiind inmatriculat in Germania, dar ... (vezi toată discuția)
Certificat inmatriculare anulat - nu pot circula cu masina si vreau sa dau in judecata rar pentru obligatia de a face katrinn katrinn in urma cu 6 ani masina pe care am cumparat-o din targul Vitan a fost indisponibilizata de politie pt motivul ca este furata. mentionez ca aceasta masina a ... (vezi toată discuția)
Inselaciune ContSters88252 ContSters88252 Buna ziua care ar fi prejudiciul pe care l-ar suferi RAR-ul in cazul in care as prezenta pentru a fi inmatriculat si ar fi ... (vezi toată discuția)