avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Tatal meu a decedat in 2019, nu avea bunuri ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Tatal meu a decedat in 2019, nu avea bunuri pe care ...

Buna ziua!
Tatal meu a decedat in 2019, nu avea bunuri pe care sa le mostenesc, ci doar o pensie privata care estimez ca nu acopera contravaloarea unei datorii pe care o avea catre un executor pt un card de credit neachitat.
Stiu ca pensia privata nu se poate executa, dar se aplica regula asta si la succesiune? Daca fac actul de mostenire, exista riscul ca pensia sa poata fi transferata executorului, sau sunt obligata sa achit suma respectiva executorului? Ma intreb daca are sens sa merg la notar pt mostenire, pt acea pensie privata.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: hetjel , utilizator 12:51, 4 Martie 2021
daca e trecut ca beneficiar in contract, nu e nevoie de certificatul de mostenitor.

La asta nu m-am gândit.
Dacă e trecut ca beneficiar mai face suma din cont obiectul dezbaterii succesiunii?
Nu. Mostenirea nu are legatura cu aceasta pensie.
In caz ca respectivul creditor ar incerca sa recupereze banii de la mostenitori, omul se poate apara pe motiv ca nu a facut acte din care sa rezulte acceptarea tacita a mostenirii.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2021
gi-jane2, moderator
Deci dacă e beneficiar trecut în contract nu are rost să dea declarație de acceptare a moștenirii, am înțeles bine? Banii i se transferă automat în contul personal de pensie privată și nu există riscul de care întreabă:
Daca fac actul de mostenire, exista riscul ca pensia sa poata fi transferata executorului, sau sunt obligata sa achit suma respectiva executorului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Deci dacă e beneficiar trecut în contract nu are rost să dea declarație de acceptare a moștenirii, am înțeles bine?

exact, nu beneficiaza de bani in calitatea de mostenitor, ci in calitate de beneficiar.
Banii i se transferă automat în contul personal de pensie privată și nu există riscul de care întreabă:

nu stiu, depinde daca vb de pilonul 2 sau 3...
daca e 2, nu cred ca e trecut la beneficiar.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.tatal meu ... Ramonafodor96@yahoo.ro Ramonafodor96@yahoo.ro Bună ziua as avea și eu o întrebare dacă se poate.Tatal meu a decedat și eu sunt unica moștenitoare și el a contribuit la o pensie privata și sa făcut ... (vezi toată discuția)
Obligatie plata datorii ruda decedata decs decs Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: socrul meu a decedat la sfarsitul anului trecut. Din pacate, intre momentul decesului si ... (vezi toată discuția)
Pensie privata deces Katohulk Katohulk Buna ziua.Am si eu o problema.Soul meu a murit anul trecut, și avea pensie privata, mi a venit un plic ca revine la moștenitori.Trebuie facuta succesiunea ca ... (vezi toată discuția)