avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sesizare ITM pentru discriminare la acordarea primelor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sesizare ITM pentru discriminare la acordarea primelor

Buna ziua,

Va scriu aceasta întrebare din partea surorii mele:

“Din anul 2013 sunt angajata la o firma. La finalul lui 2018 am intrat in concediu prenatal. In Decembrie 2018, fiind in concediu postnatal, am primit prima de Craciun plus Bonus prima de copil. In Februarie 2019 am suspendat contractul de munca, intrând in CCC pentru doi ani. In Octombrie 2020 am revenit la munca. In Decembrie 2020 am anunțat ca sunt din nou însărcinată și ca urmează sa intru in prenatal incepand cu Februarie 2021. Prima de Craciun de data aceasta mi-a venit înjumătățită și fără Bonus de copil, comparativ cu alti colegi care au primit întreaga. In Februarie 2021 am intrat in prenatal cu bebe 2. Zilele acestea s-au dat prime doamnelor și domnișoarelor de 8 Martie, evident ca pe mine m-au sărit, deși contractul de munca este activ fiind in prenatal. Probabil la fel o sa ma sara și de Paști. In contractul individual de munca nu este stipulată vreo clauza cum ca dacă ești in concediu, sau la revenirea din prenatal sa nu ți se acorde bonificatiile (parțial sau deloc) care in mod normal se acorda tuturor și sunt specificate in CIM. Contract colectiv de munca sau alte forme de specificate a unor excluderi de la prevederile din CIM, nu exista.
Întrebarea mea este: având in vedere ca teoretic valoarea bonificațiilor este confidențiala și nespecificată in CIM, eu aflând despre ele de la niște colege cu care ma înțeleg bine, am vreo șansa de castig dacă fac o sesizare la ITM sau acționez in judecată ca am fost discriminata și nedreptățită la acordarea primelor/bonificațiilor? Evident ca nu doresc sa mentionez numele colegelor care mi-au furnizat informațiile”.

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 5 Martie 2021
gabriel32, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabriel32 , utilizator 19:48, 5 Martie 2021
In baza a ce se acorda acea prima , daca nu este mentionata in c.i.m.?


Cornel Vasile a scris:

In baza a ce se acorda acea prima , daca nu este mentionata in c.i.m.?


Mulțumesc frumos pentru răspuns. Nu știu in ce baza, pur și simplu a fost primită permanent, și este primită in continuare, dar se pare ca preferential...
Atunci va fi foarte greu de obtinut ceea ce doriti ... insa puteti sesiza ITM -ul si vedeti ce raspuns vi se da.


Cornel Vasile a scris:

Atunci va fi foarte greu de obtinut ceea ce doriti ... insa puteti sesiza ITM -ul si vedeti ce raspuns vi se da.


Mulțumesc frumos pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ,sunt în următoarea situație: sunt însărcinată ... geogiana09 geogiana09 Bună ziua,sunt în următoarea situație: sunt însărcinată în 8 luni ,data aproximativa a nașterii fiind 15 decembrie 2021.Va prezint mai jos situația ... (vezi toată discuția)
Cim mai este in vigoare daca am intrat in ccc? pielucian pielucian salut. am o intrebare: cim mai este in vigoare daca am intrat in ccc? pentru ca intr-un articol din ccm pe companie prima de craciun se plateste odata cu ... (vezi toată discuția)
Prima de craciun Alexandra Roman Alexandra Roman Buna ziua, Anul trecut am primit din partea firmei unde lucrez o prima de Craciun echivalenta unui salariu. Ni s-a spus ca nu este al 13-lea salariu ci un ... (vezi toată discuția)