avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul Cod Penal

Buna ziua! Am si eu o problema si doresc sa stiu cand intra sau daca a intrat Noul Cod Penal in vigoare (mai exact doresc sa stiu care e pedeapsa pentru luare de mita si trafic de influenta). Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: bogdan.lucian , utilizator 16:07, 4 Ianuarie 2010
Buna ziua,
Noul Cod penal va intra in vigoare la data care va fi stabilita in legea pentru punerea in aplicare a acestuia. In termen de 12 luni de la data publicarii noului Cod penal in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Guvernul trebuie sa supuna Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului penal.

www.avocatnet.ro/content/art...

Art. 289 Luarea de mita
(1) Fapta functionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea ori intarzierea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu, sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savarsit fapta.
(2) Fapta prevazuta in alin. (1), savarsita de una dintre persoanele aratate in art. 175 alin.(2) constituie infractiune numai cand este comisa in legatura cu neindeplinirea, intarzierea indeplinirii unui act privitor la indatoririle sale legale sau in legatura cu efectuarea unui act contrar acestor indatoriri.
(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscarii, iar cand acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Art. 291 Traficul de influenta
(1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscarii, iar cand acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
luiza2008, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trafic de influenta codrut_777 codrut_777 Care este articol din noul cod penal care pedepseste traficul de influenta? (vezi toată discuția)
Angajatii regiei autonome romane (rar) sunt incadrati ca si functionari publici? ViliaS ViliaS Angajatii regiei autonome romane (RAR) sunt incadrati ca si functionari publici? Ce statut au acestia din punct de vedere al codului muncii? (vezi toată discuția)
Clauze suplimentare in fisa postului monyb monyb as vrea sa va intreb cum as putea si daca as putea introduce in fisa postului o clauza suplimentara privind luarea de mita, cum anume ar trebui formulat? (vezi toată discuția)