avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Fratele meu , casatorit de mai mult de 20 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Fratele meu , casatorit de mai mult de 20 de ani, ...

Buna ziua! Fratele meu , casatorit de mai mult de 20 de ani, nu are copii, mi a lasat prin testament partea lui de mostenire. Precizez ca locuinta in cauza este a parintilor nostrii in care locuim. Am fost 4 frati, au decedat 2, dupa primul s a facut succesiunea...si urmeaza sa se faca succesiunea la care am acest testament. Ma ajuta cu ceva acest testament in detrimentul sotiei fratelui meu?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:21, 14 Martie 2021
Nu, parintii nu mai traiesc, am ramas eu si sora mea , din 4 frati.....Dupa succesiunea dupa parinti, a urmat cea dupa un frate....si acum a mai decedat un frate....din 4 frati am ramas doua surori si sotia ultimului defunct, care mi a lasat mie prin testament,partea lui din casa din casa parinteasca...
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
În lipsa testamentului soția ar fi moștenit 1/2 din averea soțului (restul de 1/2 este cota colateralilor privilegiați = frații și surorile defunctului și nepoții de frate/soră predecedați).
Rezerva succesorală este jumătate din cota succesorală ce i s-ar fi cuvenit dacă testamentul nu ar fi existat.
Altfel spus, maximul ce l-ar putea obține după un proces ce ar avea ca obiect reducțiunea testamentului este de 1/4 din averea soțului.
Calculați și ... negociați.
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2021
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect ... 21mai1964 21mai1964 Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect urmatoarea problema::doi soți fără copii au facut testament iar dupa decesul unuia dintre ... (vezi toată discuția)