avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... X si Y in anul 1990 intra intr-o relatie de concubinaj ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

X si Y in anul 1990 intra intr-o relatie de concubinaj , in anul ...

Viitorii soti , in anul 1990 intra intr-o relatie de concubinaj , in anul 1992 hotarasc sa cumpere apartamentul in care locuiau cu chirie , primit de la serviciu de sot, cu plata in rate pe 7 ani pe numele viitorului sot iar in anul 1993 se incheie casatoria dintre cei doi , locuind impreuna in apartament pana in anul 2017 cand se pronunta divortul cu acordul partilor. In anul 2020 fosta sotie cere in instanta recunoasterea dreptului de coproprietar in cota parte cu fostul sot , cerere respinsa de instanta ca neintemeiata pe motivul ca apartamentul este bun propriu al fostului sot si nu bun comun fiind cumparat inainte de incheierea casatoriei ,desi , mai mult de 6 ani ratele au fost platite de cei doi impreuna, fiind casatoriti legal .Este intemeiata hotararea instantei ? si daca nu , ce lege si art. din lege pot fii invocate de avocatul sotiei in recurs pt. a avea castig de cauza .Multumesc
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2021
alexdav, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexdav , utilizator 17:31, 25 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va poate nimeni raspunde la acesta intrebare fara sa citeasca cel putin, unu, cererea de chemare in judecata pentru a vedea in principal, ceea ce s-a solicitat in prima instanta (obiectul cererii de chemare in judecata).
doi, ce probe s-au administrat in proces si trei, hotararea primei instante pentru a intelege de ce a pronuntat instanta o astfel de solutie.
Obiectul cererii de chemare in judecata (ceea ce s-a solicitat prin cerere) este extrem de important, precum si modul in care a fost formulata intreaga cerere.

Este mai putin important temeiul de drept al cererii de chemare in judecata, chiar daca acesta ar fi gresit se mai poate face ceva in calea de atac, intrucat instanta este obligata sa dea calificarea corecta solicitarilor facute de parti, putand inlatura temeiurile de drept gresite invocate de parti.

Acest principiu de drept este prevazut de art. 22 alin. 4 din noul Cod de procedura civila:

„judecătorul dă sau restabileşte calificarea juridică a actelor şi faptelor deduse judecăţii, chiar dacă părţile le-au dat o altă denumire. În acest caz judecătorul este obligat să pună în discuţia părţilor calificarea juridică exactă.”.

Nu mergeti pe ideea ca instanta ar fi putut pronunta sau ca poate pronunta o tranzactie in recurs pe baza intelegerii pe care ati depus-o la dosar, intrucat nu este posibil asa ceva, este EXCLUS.

Avand in vedere ca sotia nu detine vreo cota-parte din dreptul de proprietate asupra apartamentului (v-am explicat de ce) , cum credeti ca se puteau intelege cei doi soti sa imparta apartamnetul in doua cote egale?
Legal nu este posibil asa ceva.
Nu este ca atunci cand Gigel are o prajitura si hotaraste sa o imparta in jumatate cu Ionel.
Din punct de vedere juridic, doua persoane nu pot imparti un bun decat daca sunt coproprietari .

Acea intelegere poate fi folosita insa ca proba in dosar.

Daca sotul dorea ca jumatate din apartament sa ii revina sotiei, trebuia sa mearga la notar si sa semneze o conventie matrimoniala cu sotia sau sa ii doneze jumatate din apartament.

Trebuie analizat cu actele in fata daca sunt sanse ca procesul de recurs sa fie castigat sau nu, sau este necesar sa fie inceput un nou proces, intrucat o astfel de hotarare nu se poate lua pe nevazute, aveti in vedere si cuantumul taxelor de timbru pe care trebuie sa le platiti.
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2021
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Cata vreme apartamentul a fost dobandit inainte de incheierea casatoriei, acesta este propriu.

In speta, nu discutam despre proprietatea comuna devalmasa, care este incidenta in cazul bunurilor dobandite de catre soti.
(cota-parte din dreptul de proprietate nu este determinata, aceasta urmand a fi stabilita prin imparteala ).

Sotia poate invoca un drept de creanta, daca a efectuat plati, in ceea ce priveste plata pretului aferent imobilului.

Dreptul de creanta poate fi cuantificat de catre instanta de judecata.

Acesta poate fi demonstrat prin orice mijloc de proba.(inscrisuri, interogatorii, martori, expertiza de specialitate ).

Despagubirea poate sa fie facuta prin invoiala partilor.

Ce s-a solicitat prin actiunea introductiva de instanta?

Daca precizati, in mod expres, ce pretentii au fost specificate in actiunea civila, va putem lamuri daca este cazul sa promovati o noua actiune, ori daca este cazul sa exercitati calea de atac a recursului, si, in acea etapa procesuala, sa fie perfectata o tranzactie judiciara.


Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Prin actiunea introdusa in instanta s-a solicitat constatarea calitatii de coproprietar , existand in acest sens ,o intelegere scrisa intre parti prin avocatul sotiei , in care se stipuleaza ca in cazul unui partaj sunt de acord ca apartamentul sa se imparta in cote egale (50%-50%) iar in cazul in care una din parti se razgandeste sa plateasca celelaltei parti suma de 50000 lei drept despagubiri. Mutumesc .
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2021
alexdav, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj SLAMA CRISTINA SLAMA CRISTINA CCARE SUNT ETAPELE UNUI PARTAJ? (vezi toată discuția)
Tranzacție respinsă. merită să facem recurs? IoanaR2018 IoanaR2018 Buna ziua, Părinții mei au avut un proces de partaj și unul de creanțe in care nu s-a ajuns nicăieri pana in momentul in care tatăl meu a decedat. ... (vezi toată discuția)
Costuri si modalitate partaj judecatorie/notar ale unui imobil ochian.doru ochian.doru Divortul s-a finalizat acum doi ani fara sa se faca partajul, fosta sotie vrea sa ceara acum partajul. Bunul principal este un imobil cumparat de cei doi in ... (vezi toată discuția)