avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PARTAJ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PARTAJ

CCARE SUNT ETAPELE UNUI PARTAJ?
Cel mai recent răspuns: victoriada , utilizator 23:42, 14 Martie 2010
cea mai buna si simpla etapa a unui partaj este incheierea intre parti a unei tranzactii amiabile ( timp, nervi si cost redus)
stabilirea si individualizarea bunurilor de partajat
stabilirea cotelor ce revin fiecarui coproprietar
impartirea acestora conform cotelor si intelegerii intre parti sau daca nu e posibila intelegerea.. atunci se merge pe hotararea judecatorului ptr partajare
Partajul succesoral in ceea ce priveste judecarea lui pe cale judecatoreasca are practic 2 etape, mai exact prima in care dupa ce se propun si se administreaza probele, instanta pronunta o incheiere intelocutorie prin care se stabileste masa succesorala, calitatea partilor si cotele ce le revin acestora, aceasta fiind practic o "hotarare" premergatoare celei finale.Dupa pronuntarea acesteia urmeaza practic a doua etapa a procesului care este aceea a efectuarii expertizelor de specialitate in functie de bunurile care compun masa succesorala si efectuarea lotizarilor.Prin hotararea pronuntata se va omologa o varianta din raportul care efectueaza lotizarile cu evidenta plata a sultelor cand este cazul, dar de cele mai multe ori este.Hotararea poate fi atacta cu apel si recurs, iar incheierea interlocutorie poate fi si ea atacata la fel cu apel odata cu fondul si recurs evident.
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
1-Rugam respectati regulamentul forumului si nu postati mesaje cu majuscule
2-Etapele pot fi distincte in raport de interesul partilor
Consens al partilor asupra modalitatii de impartire a bunurilor ,conduce la solutionare rapida,prin notar cu costuri relativ reduse
Lipsa consensului partilor,conduce la solutionare in instanta care necesita timp ,eventual angajare avocat
1.redactarea actiunii
2.plata timbrajului
3.introducerea actiunii la instanta competenta
4.primul termen cu procedura legal indeplinita,formlarea cererilor de probatorii de catre parti/la acest termen in urma intelegerii dintre parti,cu ajutorul avovcatilor pot redacta o intelegere care va exprima vointa lor si care va face parte integranta din hotarare.
4 a.dupa aceasta se pronunta o hotarare deinitiva conf.art.271 c.or.civ, si nu vor mai avea loc etapele urmatoare-procesul se ca incheia.
5.administrarea probatoriilor(acte,interogatorii,martori,expertize de specialitate)
5 a.daca partile nu sunt multumite de expertize vor formula obiectiuni si apoi vor cere efectuarea unei noi expertize de catre trei expert,la care se pot formula din nou obiectiuni.
6.pronuntarea instantei asupra cererii,in functie de probatoriile administrate de parti
6.comunicarea sentintei partilor din proces
7.exercitarea caii de atac in cazul in care o parte sau partile nu sunt multumite de continutul hotararii.

Alte discuții în legătură

Partaj NEATA SIMONA NEATA SIMONA [quot][/quot]Care sunt actele necesare pt.partaj?Care sunt alternativele? (vezi toată discuția)
Exepertiza evaluare bunuri comune? raluca32 raluca32 Se face numai daca una dintre parti cere acest lucru? nu mai inteleg absolut nimic instanta ieri a dat pronuntare in incheiere la procesul meu de partaj fara ... (vezi toată discuția)
Durata actiune de partaj ContSters174925 ContSters174925 Daca s-a depus actiunea de partaj in oct 2010...si primul termen s-a stabilit conform \"noii reforme a justitiei\" dupa 1 an#-o...cat poate dura o asemenea ... (vezi toată discuția)