avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme legate de tracerea granitei Romaniei cu un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme legate de tracerea granitei Romaniei cu un copil minor in USA

Sunt divortata de mai bine de 6 ani .Am o fetita de 10 ani.In actul de divort scrie ca fetita imi este incredintata spre crestere si educare si ca fetita poate sa mearga in vacante sa isi viziteze tatal. Mai scrie si ca actul este definitiv si irevocabil.
Intrebarea mea este : daca am toate acestea mai trebuie tatal fettitei (fostul sot) sa fie de acord sa scot fetita din tara ?(adica mai trebuie facuta hartia la notar unde si semneaza )?
Cel mai recent răspuns: Camelia33 , utilizator 18:56, 8 Ianuarie 2010
se deschide actiune in instanta - judecatorie - unde are domiciliul paratul (adica tatal copilului)
se numeste suplinire acord parental
cat despre durata - curaj! eu am deschis o actiune similara din martie 2009, e pe rol si acum, si va mai fi, in ritmul instantelor din Romania
cu asa tati, vai de copiii nostri
sper sa aveti mai mult succes
Motivatia ptr care ambasada SUA nu vrea sa va dea voie sa parasiti tara cu minorul, fara acordul celuilalt parinte, este ca acestuia din urma i s-ar incalca un drept. Ca nu este normal ceea ce se intampla sunt si eu de acord dar unede-i lege nu-i tocmeala.....
Minorul va avea posibilitatea sa fie audiat pentru ca are peste 10 ani, este un drept al acestuia , audierea minorului va fi lasata la aprecierea instantei. In general se considera ca parintele ,caruia i s-a incredintat minorul, intreprinde pentru acesta tot ce ste mai bine pentru cresterea si educare.
Este important ca in motivarea cererii sa stabiliti daca plecati pentru o perioada anume sau definitiv.
In raport de perioada determinata/nedeterminata trebuie sa faceti dovada ca minorul va avea, cel putin, acelasi conditii avute in vedere de instanta la pronuntarea hotararii de incredintare a minorului.
Este important ca instanta sa stie ca minorul va beneficia, in continuare, de acelasi tratament si in strainatate.Pentru ca se schimba conditiile care le-au avut in vedere instanta la pronuntarea hotararii de incredintare. Practic se schimba domiciliul minorului unde sunt alte conditii pe care instanta nu le cunoaste.

Instanta poate sa audieze minorul care a implinit varsta de 10 ani atunci cand urmeaza sa-i fie incredintat unuia din parinti. Dar nu intotdeauna optiunea minorului va corespunde cu optiunea instantei de judecata. Aceasta din urma va incredinta minorul in raport de conditiile oferite de unul din parinti, conditii rezultate atat din ancheta sociala , veniturile si indeletnicirile parintilor.

Daca sotul nu va face opozitie, adica nu se va prezenta sau daca se va prezenta in instanta si nu isi va putea motiva refuzul ca minorul sa poata merge impreuna cu Dvs. in SUA, iar interesele copilului cer acest lucru ca minorul sa va insoteasca instrainatate, instanta va va admite actiunea si va suplini consimtamantul sotului.

Va rog sa aveti in vedere toate sfaturile primite de la ceilalti consultanti si va sfatuiesc sa va angajati un aparator. Daca formulati actiunea din auzite si nu stiti sa o sustineti sansele de admitere a actiunii scad.

Durata poate fi de aprox 3/4 luni, in functie si de tatal minorei si de probele ce se vor administra. Nu poate fi stabilit un termen cu certitudine....
Va doresc succes!
multumesc de raspuns....ce sa zic de legile din Romania si birocratia care este ?...oricum si protectia copilului functioneaza pe baza de orientari politice asa ca nu ma astept ca judecatoria sa functioneze diferit ....
eu locuiesc definitiv in USA de aceea doresc sa o aduc si pe fiicamea cu mine aici ...nu am reusit sa o i-au cu mine cand m-am mutat din mai multe motive printre care ca a fost in mijlocul anului scolar cand m-am mutat eu in USA plus alte motive -dar avand in vedere ca fetita beneficiaza de viza prin viza mea si ca termenul de 1 an de zile e pe sfarsite am considerat ca e timpul sa o aduc si pe ea aici in USA ...sper doar ca tatal ei sa fie de aord sa faca hartia la notar si sa nu trebuiasca alte luni pierdute prin tribunal ....
vreau sa va mai intreb ceva : daca tatal fetei nu face hartia la notar si eu depun plangere impotriva lui la tribunal asa cum a-ti spus eu nu am cum sa raman in Romania 3/4 luni sau cat o dura procesul-poate mama mea sa mearga in locul meu ?mama are oricum hartie facuta la notar cum ca poate sa ma reprezinte in toate problemele in Romania si poate semna in locul meu.....sau poate sa mearga doar avocatul meu la tribunal atunci cand trebuie ?
Mama dvs. va poate reprezenta in baza unei procuri speciale. Procura de care vorbiti dvs. este o procura generala. Instanta nu ii va permite sa va reprezinte in baza acestei procuri pentru a va sustine actiunea.
Puteti sa o mandatati cu o alta procura speciala pentru a face demersul sau a-l sustine in instanta asa cum doriti Dvs.Adica sa specifice notarul in procura ca dvs. o mandatati pe mama dvs. sa formuleze,sa depuna si sa sustina actiunea de suplinire acord parental in contadictoriu cu sotul dvs. pentru plecarea minorului din Romania in S.U.A.

Puteti sa imputerniciti si un avocat sa va reprezinte interesele dvs. si ale minorului.

Dar cred ca ar trebui sa incercati, inainte de a formula actiunea in instanta sa va adresati unui mediator autorizat de Consiliul de Mediere care ii poate face o invitatie sotului la sediul biroului si sa poarte cu acesta o discutie. Cred ca merita sa incercati acest lucru intrucat tatal minorei s-ar putea sa accepte . Dintr-o sedinta, maxim doua puteti sa ajungeti cu sotul la un acord prin intermediul unui mediator.
Daca doriti sa va recomand un BIROU DE MEDIATORI ASOCIATI va informez cu placere, cu conditia sa locuiti in Bucuresti.
Cu stima.
multumesc mult dar nu locuiec in Bucuresti....acum locuiesc in USA din mai 2009 ...am locuit inainte in Deva jud Hunedoara -acolo stau si parintei mei cu fetita mea.
ce sunt sau ce este Biroul de mediatori asociati ?cum functioneaza?oare in Deva jud Hunedoara cum gasesc asa ceva?
inca o data multumesc pt sfaturi !!

Alte discuții în legătură

Soaterea minorului din tara ylla2010 ylla2010 buna seara.as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu scoaterea fiului meu din tara.mentionez ca copilul are 5 ani,nu am fost casatorita cu tatal ... (vezi toată discuția)
Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Parasirea tarii cu copilul minor cneculai cneculai Buna ziua, As dorii sa obtin un ajutor in urmatorul caz. Sunt casatorit si am o fetita de 9 ani.Anul acesta sotia mi-a spus ca doreste sa plece in cadrul ... (vezi toată discuția)