avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pașaport persoană handicap grav : Bună ziua, am un ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pașaport persoană handicap grav : Bună ziua, am un nepot de 17 ani cu certificat de handicap grav, ...

Bună ziua, am un nepot de 17 ani cu certificat de handicap grav, având paralizie cerebrală. Nu merge și nu vorbește, are retard mental grav. Periodic părinții îl duc la o clinica de recuperare motorie din Ucraina, având și el nevoie de pasaport. In data de 25 martie 2021 , la programarea pentru un pașaport nou, părinților li s-a refuzat posibilitatea de a-i face un nou pașaport , invocandu-se art.164 alin (1) din Codul Civil. In acest articol se mentioneaza faptul ca persoana fără discernământ sa fie pusă sub interdicție judecătorească, dacă deține carte de identitate. Acest articol a fost declarat neconstituțional prin decizia publicată în 27 ianuarie 2021 in MO nr.88. In aceste situații, conform art.147 alin (1) din Constituție, in termen de 45 de zile, efectele articolului declarat neconstituțional încetează. Astfel încât, articolul 164 alin (1) s-a suspendat de drept din data de 13 martie 2021.
Ce ar trebui să facă părinții în această situație pentru a obține un pașaport nou pentru copil dacă funcționării de la pașapoarte nu cunosc legislația actualizată ?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gro013 , utilizator 10:25, 4 Aprilie 2021
Faceti o cerere in scris la seful serviciului, asteptati raspunsul in 30 de zile acasa. Sa ne spuneti si noua raspunsul dat in scris de institutie. Teoretic daca detineti pasaport pentru copil dat acesta este expirat, conform Legii 55/2020, art. 5 toate actele eliberate inca sunt valabile pe starea de alerta/urgenta.,, (5) Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.,,
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2021
Justitiarul711, utilizator
Mulțumesc, am făcut petiția. Pașaportul este încă valabil până în data de 08.07.2021, dar a fost tăiat înainte de a se cere documentul de la judecătorie. Nu cred că mai poate fi folosit. O zi bună.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza de flotant expirata! dumitruRO dumitruRO Buna seara! Am viza de flotant expirata din luna august 2021. In 15 martie 2022 am primit sanctiune contraventionala pentru ca nu mi-am actualizat datele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in data de 10.02 mo-a fost reținut permisul in urma ... Azamo Azamo Buna Ziua, in data de 10.02 mo-a fost reținut permisul in urma unei tamponari cu victima. Dupa expirarea dovezii nu am cerut prelungire. Dosarul nu este inca ... (vezi toată discuția)