avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua././Timbrul judiciar se achita inainte de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua././Timbrul judiciar se achita inainte de proces sau ...

Buna ziua././Timbrul judiciar se achita inainte de proces sau dupa pronuntarea dosarului.,/indiferent daca este proces civil sau penal../
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înainte se plătește.
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,

Taxa de timbru trebuie atasata actiunii civile.

Daca sunteti in imposibilitate de a o plati la momentul depunerii actiunii civile , o puteti depune ulterior.

Instanta de judecata va emite o adresa ,prin care va va pune in vedere sa indepliniti obligatia de a plati taxa judiciara de timbru, sub sanctiunea anularii actiunii civile, in procedura regularizarii.

Daca, insa, nu realizati venituri, aveti in vedere o cerere de ajutor public judiciar.

Condițiile acordării ajutorului public judiciar în materie civilă:
Regula generală:

- un venit net lunar/membru de familie (a se vedea sensul cf. art. 5 alin. (2) OG: 51/2008) pe ultimele două luni anterioare depunerii cererii de sub 300 lei pentru suportarea integrală din bugetul statului a plăților menționate la art. 6 din OG: 51/2008.

alternativ:

- un venit net lunar/membru de familie (a se vedea sensul cf. art. 5 alin. (2) OG: 51/2008) pe ultimele două luni anterioare depunerii cererii sub 600 lei pentru suportarea a 50% de către stat a cheltuielilor amintite.

Conform OG: 51/2008,

„Art. 6 Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:

a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenței juridice și, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiție sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistență prin avocat (a se vedea cazurile și condițiile asistenței jurdicice reglementate de L: 51/1995 art. 70 ș.urm.)
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviințarea instanței sau a autorității cu atribuții jurisdicționale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar; (art. 24-25 OG: 51/2008).
c) plata onorariului executorului judecătoresc; (art. 26-32 OG: 51/2008).
d) scutiri, reduceri, eșalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.” (art. 33-34 OG: 51/2008; a se vedea și dispozițiile art. 43-44 OG: 80/2013).

Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune csabled csabled Cum se poate deschide succesiunea pe cale judecatorească daca nu am bani? Situatia este ca mai am 4 frati. Nu putem ajunge la un acord și de aceea am gandit ... (vezi toată discuția)
Reclamant decedat inainte sa plateasca taxa de timbru judiciar. Robertredford Robertredford Buna ziua. Tatal meu a decedat inainte de primul termen unde a fost citat in calitate de reclamant.Problema este ca nu avem bani sa platim taxa de timbru care ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de timbru intr-un dosar civil victorn victorn va rog daca se poate sa-mi spuneti dispozitia legala in baza careia un pensionar cu o pensie de 40 lei poate fii scutit de plata taxei de timbru care este de 5 ... (vezi toată discuția)