avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recent vecinii de sus și-au renovat apartamentul și ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recent vecinii de sus și-au renovat apartamentul și acum se ...

Recent vecinii de sus și-au renovat apartamentul și acum se aud tot felul de zgomote de impact, tropăituri, obiecte târâte sau scăpate pe jos ș.a. Cei care au locuit înainte, doi pensionari, aveau de asemeni parchet laminat și gresie de peste 10 ani, însă foloseau papuci de casă, cu talpă moale și nu am avut niciodată asemenea probleme. Am contactat o firmă de izolații fonice și m-au explicat că este vorba de zgomote de impact și vibrații, care se propagă foarte ușor prin structura de beton. Izolația fonică a tavanului ar fi destul de costisitoare și laborioasă. Ideea este că atunci când și-au modernizat apartamentul și au montat parchet laminat nou noii proprietari nu au montat șapa flotantă cu izolația fonică corespunzătoare, cum se face la blocurile nou construite. De fapt, renovarea a constat în dărâmarea unor gheuri de ventilație pentru a crește spațiul locuit și executarea unor lucrări fără a consulta în prealabil o firmă de construcții autorizate, care le-ar fi oferit un proiect conform normativelor în vigoare. Se pare că acest fel de renovări și modernizări făcute de meșteri amatori după ureche nu fac decât să distrugă funcționalitatea blocurilor vechi și se constituie în surse constante de disconfort pentru apartamentele vecine. Poate că ar trebui o inițiativă legislativă care să nu mai permită modificările apartamentelor vechi fără aviz din partea unor firme autorizate de construcții, pe bază de proiect, nu după ureche cum se pare că se practică pe scară largă în prezent.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2021
, utilizator
Cel mai recent răspuns: , utilizator 15:59, 4 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concret vecinii au realizat aspect placut fara sa intervina si cu protectie fonica
Si in momentul de fata opereaza legea autorizarii constructiilor care prevede dispozitii exprese la conditiile de dezafectare pereti,grinzi rezistenta care se pot executa numai cu avizul si autorizatii speciale cu proiect tehnic,autorizatie de constructie si certificat de urbanism care obligatoriu trebuiesc consemnate in cartea tehnica a constructiei
Așa este, în plus apartamentul este închiriat acum, deci noul proprietar care l-a „modernizat“ doar estetic, nu și funcțional, ar fi putut să facă treaba în mod profesionist, întrucât scoate bani din chirie. Autorizație de construcție, certificat de urbanism, consemnate în cartea tehnică a construcției - din câte știu eu, nu există așa ceva! Toți au făcut modificări după cum i-a tăiat capul, fără să întrebe nici măcar la asociație. Legea este facultativă în țara asta unde toți au drepturi, dar nimeni nu are obligații! Eu cred că ar trebui refăcut cadastrul pentru toate apartamentele, întrucât situația faptică actuală nu mai coincide cu situația din acte. Unii au dărâmat chiar ziduri de rezistență și vă dați seama ce se poate întâmpla la un cutremur. Alții au dărâmat gheuri și s-au trezit cu inundații de la apa pluvială care le-a pătruns în casă și apoi au fost nevoiți să le refacă. Mă gândesc că poate cineva citește acest forum și se sesizează că trebuie luate niște măsuri legislative mai coercitive, pentru că se pare că altfel nu prea se poate. Libertatea și dreptul de proprietate sunt bune, însă blocurile trebuie să reziste la cutremur și să fie pe deplin funcționale, așa cum le-au proiectat arhitecții. Orice modificări și modernizări în afară de zugrăvit, ar trebui realizate de firme autorizate, pe bază unui proiect, nu de meșteri ocazionali. Și oricum, apartamentele vechi au limitele lor ca nivel de modernizare, iar cui nu îi place și nu înțelege acest lucru n-are decât să caute apartamente în blocuri nou construite, moderne, sau să-și facă casa. Eventual, dacă nici asta nu îi satisface, pot emigra unde doresc dumnealor, la Paris, New York, Roma, Tokyo, însă mă îndoiesc că acolo vor putea face tot ce le trece lor prin cap fără a suporta consecințele! Libertatea implică și responsabilitate față de cei din jur.
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2021
, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceți o petiție pentru modificarea legii! Dacă nu primiți răspuns, sau acesta nu vă satisface, mergeți și demonstrați în fața Parlamentului.
Aveți grijă să respectați toate măsurile impuse de autorități.
Să ne țineți la curent cu rezultatul!
Mulțumesc pentru răspuns!
Din câte am văzut eu, demonstrațiile în fața Parlamentului de pe la noi nu au avut până acum niciun efect (mineriadele nu se pun !), iar petițiile ajung uitate prin vreun sertar de birou. Totuși, către care autoritate anume considerați că trebuie făcută această petiție?
Mă gândesc la ceea ce spunea Ion Creangă: „Știu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj.“ Poate ar fi mai bine să candidez chiar eu la următoarele alegeri? Ar fi interesant! Și nici nu mai trebuie să demonstrez în fața Parlamentului, o să fiu înăuntru! Bineînțeles, până atunci se poate produce deja un cutremur devastator, care ar determina autoritățile să ia măsuri ferme și ar sensibiliza opinia publică. Pe noi neprevăzutele oricum ne prind total nepregătiți.
Problema cu parchetul laminat la bloc pus fără protecție antifonică corespunzătoare (cum se practică la noi), este mult mai veche.
Iată o postare chiar pe acest forum, la un subiect deschis în data de 10 februarie 2009, în care utilizatorul traff explică într-o postare, pe 17 Septembrie 2009, care este realitatea, citez:

Spun asta pentru ca am fost in situatia vecinei dvs. si sincer nu intelegeam cum poate spune ca aude radioul mergand sau robotul de buc.sau mai stiu eu ce se intampla la mine in casa .Dupa ce vecinul de deasupra a renovat apartamentul am descoperit (zic eu) misterul : in momentul in care renunti la covoare/mochete si perdele/draperii (in favoarea parchetului clasic sau laminat sau a gresiei ) acustica apartamentului se schimba , orice zgomot se amplifica . Despre felul cum se aud obiectele tarate pe parchet sau zgomotul incaltamintei cu talpa rigida nu vreau sa va spun .Ca sa intelegeti va dau un exemplu din ceea ce m-a convins ca nu este reacredinta din partea vecinului de dedesubt : in sufragerie fiind , cu televizorul mergand auzeam zgomotul facut de suruburile scapate pe jos de catre vecinul care nu facea decat sa-si repare calculatorul :D .Apartamentele vechi cel putin , permit transferurile de orice fel foarte usor.

Între timp, subiectul a fost închis de moderatorul elena50 pe 2 ianuarie 2010, după comentariul făcut de elenna, zic eu de bun simț:

Pune-ti covoare. E atat de greu? Eu nu pot sa inteleg. Sa-ti spun prin ce trec eu zi de zi. De un an de zile vecinii de deasupra mea si-au pus parchet laminat si bineinteles au renuntat la covoare, ca asa e cool. Tot de atunci nu mai am liniste in casa. Sotul ei e mai mereu plecat iar ea, femeie la 47 de ani, casnica, se trezeste zilnic la ora 6 si face un zgomot infernal. Târâie scaune, pune pe jos (scapa) obiecte, tropaie cand merge de zici ca sare in călcâie, da cu aspiratorul si il freaca de parchet de imi vine sa plec de acasa. Si ce e mai rau este ca are scaune cu roti in toata casa si chiar si atunci cand sta pe scaun se misca iar rotile de la scaune se freaca permanent de parchet. Tot ce face in bucatarie se aude la mine in casa si in bucatarie adica dedesubt, dar si in camerele alaturate, adica in dormitorul in care dorm eu. In weekend si nu numai fiică-sa isi aduce copiii care fac un zgomot pe parchet de nedescris. E durere... Ma duc la serviciu obosita, in weekend si in concediu nu pot dormi dupa ora 6. Si tu te consideri o victima? Pune-te in pielea celor care locuiesc sub tine si vezi cum ar fi sa treci prin ce trec eu. Solutia e simpla, iti pui covoare si poti sa mergi libera la tine in casa fara teama ca ii vei deranja pe ce de sub tine.“

Din punctul meu de vedere, snobismul, nesimțirea, tupeul și sfidarea ar trebui sancționate. Poate ar trebui ca și în școli să se predea un curs de bună conviețuire în societate, pentru că foarte mulți sunt deficitari la acest capitol.

Și încă odată, revin cu ideea că în locuințele multifamiliale ORICARE AMENAJARE INTERIOARĂ, în afară de zugrăvit, TREBUIE FĂCUTĂ CU AUTORIZAȚIE, DUPĂ UN PROIECT REALIZAT ȘI APROBAT DE O FIRMĂ ACREDITATĂ, CU PERSONAL DE SPECIALITATE. Probabil că așa s-ar mai reduce și evaziunea fiscală realizată de meșterii amatori - aviz FISC-ului!

Alte discuții în legătură

Reclamatie liniste bloc liliana_grebanus liliana_grebanus Recent am aflat ca am fost reclamarta ca nu mentin linistea in bloc, de catre doamna care locuieste sub apartamentul meu. As dori sa stiu si eu: care este ... (vezi toată discuția)
Vecinul de deasupra ma trezeste la ore inumane Roken Roken Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: In apartamentul de deasupra mea s-a mutat un chirias cu un program atipic, care se trezeste in fiecare ... (vezi toată discuția)
Litigiu liniste bloc ContSters44693 ContSters44693 Buna ziua! As vrea sa stiu ce sanse am in caz ca ajung la situatia unui litigiu cu vecinii de deasupra in problema galagiei pe care o fac. Am mai expus pe ... (vezi toată discuția)