avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Valoarea de partaj este din momentul divortului?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Valoarea de partaj este din momentul divortului?

Valoarea de partaj este din momentul divortului?

Daca valoarea unui apartament bun comun a crescut dupa data divortului, la partaj se considera valoarea noua sau valoarea veche de la data respectivului divort?

Mai concret:
valoare la data divort 80.000 ron
valoare actuala mai mare de 80.000 ron
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:04, 5 Aprilie 2021
gi-jane2 a scris:


nu cred ca am spus asa ceva

Intreb altfel atunci: in speta prezentata de mine, valoarea de 131.970 lei mentionata de instanta este valoarea de piata a apartamentului la momentul partajului? Ptr ca in cazul asta pare mica ptr momentul 2008... practic sunt vreo 30.000 euro ptr 67 mp

Pe de alta parte hotararea spune:
instanta de judecata va retine ca facând parte din masa bunurilor de împartit valoarea apartamentului achitata de parti pâna la ramânerea definitiva si irevocabila a hotarârii de divort


Asta ptr mine ar inseamna ca instanta nu imparte valoarea de azi, ci efectiv ce s-a platit pana la divort, eventual indexat cu inflatia...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
in speta prezentata de dvs, cea mai mare parte a pretului a fost platita dupa divort, ce au avut ei in comun e e cat s-a platit pana la data divortului.

Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 2486 din 2 iunie 2008 reclamantul pârât x a solicitat, în contradictoriu cu pârâta reclamanta y partajarea bunurilor comune dobândite în timpul casatoriei, în cote de 50% fiecare.
In motivarea cererii reclamantul - pârât arata ca prin sentinta civila nr. 3414 din 10.06.1994, definitiva si irevocabila s-a desfacut casatoria partilor încheiata în data de 15.06.1982.
Arata reclamantul pârât, în timpul casatoriei au dobândit împreuna urmatoarele bunuri comune:
Imobile, un apartament cu 3 camere, în suprafata utila de 67,37

Chiar daca valoarea de circulatie a apartamentului, conform expertizei în constructii este de 131.970 lei, instanta de judecata va retine ca facând parte din masa bunurilor de împartit valoarea apartamentului achitata de parti pâna la ramânerea definitiva si irevocabila a hotarârii de divort - respectiv X lei, conform expertizei tehnice contabile efectuate în cauza.


Restul din valoarea totala a apartamentului reprezinta dreptul de creanta al pârâtei reconveniente constituit din plata ratelor achitate de catre aceasta dupa desfacerea casatoriei prin divort, respectiv în cuantum de 97.597 lei, conform expertizei contabile.

Prin urmare, întrucât pârâta reconvenienta a produs dovezi ca dupa ramânerea definitiva a hotarârii de divort a achitat ratele la apartament, instanta va admite cererea acesteia si va constata ca are un drept de creanta în valoare de 97.597 lei reprezentând ratele achitate dupa desfacerea casatoriei.


daca se cumpara acuma un ap cash, valoarea de impartit la partaj, va fi cea de la data partajului, ca e mai mica sau mai mare, nu conteaza.
daca luam o casa prin prima casa de ex si sotii dau avans, platesc rate 3 ani si divorteaza, urmand ca numai unul sa plateasca, cand se imparte, soutul neplatitor primeste sulta dupa cum a contribuit, jumatate din avans si din suma platita impreuna.
conteaza mult ce cere fiecare si cum argumenteaza si cum dovedeste.
poti sa supui instntei 2 cazuri asemanatoare si hotararea sa fie diferita.
gi-jane2 a scris:


daca luam o casa prin prima casa de ex si sotii dau avans, platesc rate 3 ani si divorteaza, urmand ca numai unul sa plateasca, cand se imparte, soutul neplatitor primeste sulta dupa cum a contribuit, jumatate din avans si din suma platita impreuna.

Multumesc, acum este foarte clara distinctia intre cash si credit. O singura intrebare mai pun, ca sa fie clar si pentru altii: ptr varianta credit, sulta nu este din valoarea de azi a apartamentului, nu? Mi s-ar parea normal sa fie raportata la valoarea creditului, eventual actualizata cu inflatia
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca vreti... se poate evalua si casa acuma, se aduna si creditul si se imparte si creditul si casa si nu mai vedeti niciun ban pt ca intotdeauna creditul e de valoare mai mare decat casa, exista si situatii de gen. In cazurile unde niciunul nu mi plateste ratele si niciunul nu vrea casa- in acest caz se vinde, se achita creditul si se impart banii ramasi. daca nu se achita creditul, ambii raman datori.
sulta nu este din valoarea de azi a apartamentului

ba da... sa zicem ca ai mei acum 40 de ani au cumparat o casa si au dat avans la icral 20 mii de lei ( sa zicem 10% din cat valora) si rate a platit doar mama, inca 20 de ani. Se evalueaza acum casa si face 70 mii se euro. inchipuiti-va ca tata nu primeste 1 leu sulta ( 20 mii impartit la 2, denominati) ci un 3500 de euro.

Daca va intrebati cunostinta cum stau lucrurile exact si ne dati ceva date, poate ca va putem expune variante.


Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
gi-jane2 a scris:


inchipuiti-va ca tata nu primeste 1 leu sulta ( 20 mii impartit la 2, denominati) ci un 3500 de euro.

Din punctul meu de vedere primeste cat a contribuit, acei 10.000 ROL indexati cu inflatia pot fi 1000 RON.

Pe de alta parte, speta cunostintei este si mai hilara: s-a trezit cu i se cere 40% din valoarea apartamentului desi cealalta persoana nu a contribuit cu nimic si nici macar nu mai stia ca ii aparea numele in acte.

Alte discuții în legătură

Divort anterior 2008, ce cod civil se aplica la partaj? vasile-2011 vasile-2011 Divort anterior 2008, ce Cod Civil se aplica la partaj? Daca divortul a fost definitiv inainte de 2008 si partajul nu a fost facut atunci pe vechiul cod ... (vezi toată discuția)
Partajare un credit ipotecar si un credit neipotecar vasile-2011 vasile-2011 Partajare un credit ipotecar si un credit neipotecar Situatia este urmatoarea: unul din soti contracteaza un apartament prin intermediul a 2 credite, unul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea este aplicabila si intre soti divortati? vasile-2011 vasile-2011 Uzucapiunea este aplicabila si intre soti divortati? Daca unul din soti, dupa divort, abandoneaza proprietatea mai mult de 30 de ani, dar inca mai figureaza ... (vezi toată discuția)