avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Valoarea de partaj este din momentul divortului?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Valoarea de partaj este din momentul divortului?

Valoarea de partaj este din momentul divortului?

Daca valoarea unui apartament bun comun a crescut dupa data divortului, la partaj se considera valoarea noua sau valoarea veche de la data respectivului divort?

Mai concret:
valoare la data divort 80.000 ron
valoare actuala mai mare de 80.000 ron
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:04, 5 Aprilie 2021
Pe de alta parte, speta cunostintei este si mai hilara: s-a trezit cu i se cere 40% din valoarea apartamentului desi cealalta persoana nu a contribuit cu nimic si nici macar nu mai stia ca ii aparea numele in acte.

aveti mai multe detalii ?

gi-jane2 a scris:

aveti mai multe detalii ?

Este vorba de o persoana de etnie roma, care cere 40% din apartament ptr ca "intretinere" si ptr ca exista precedente. Nu poate justifica ca a avut venituri si nici macar nu mai stia anul cand s-a pronuntat divortul, ba chiar a gresit declaratia data in instanta.
Evident ca in fata judecatorului nu se poate ridica argumentul "e de etnie roma", asa ca trebuie insistat pe alte lucruri: cum ca nu a contribuit deloc la plata apartamentului.
Pe alt site se mentioneaza clar, de catre un avocat, ca in cazul unui credit se despagubesc doar ratele platite in timpul cansniciei si nu valoarea de piata a imobilului la data partajului: [ link extern ] /

Va dau cateva citate de acolo:
Intrebare: Ca sa raman eu cu apartamentul trebuie sa-i dau fostei sotii 12000 euro sau jumate din ratele care sau platit pana acum care ar insemna 4300 euro?
Raspuns: Jumătate din ceea ce ați plătit împreună, adică cei 4300 euro. Restul de rate le veți achita doar dvs. și nu are de ce să pretindă a fi despăgubită suplimentar.

INTREBAREA MEA ESTE: CE I SE CUVINE FOSTEI SOTII DACA ACTIONEZ PARTAJUL SI DACA POT SA TREC APARTAMENTUL PE NUMELE MEU?
Raspuns: Prin partaj puteți deveni unicul proprietar iat soției nu i se cuvine decât jumătate din valoarea ratelor de credit plătite în timpul căsătoriei.
Ultima modificare: Duminică, 4 Aprilie 2021
vasile-2011, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

vasile-2011 a scris:

Pe alt site se mentioneaza clar, de catre un avocat, ca in cazul unui credit se despagubesc doar ratele platite in timpul cansniciei si nu valoarea de piata a imobilului la data partajului: [ link extern ] /

Va dau cateva citate de acolo:
Intrebare: Ca sa raman eu cu apartamentul trebuie sa-i dau fostei sotii 12000 euro sau jumate din ratele care sau platit pana acum care ar insemna 4300 euro?
Raspuns: Jumătate din ceea ce ați plătit împreună, adică cei 4300 euro. Restul de rate le veți achita doar dvs. și nu are de ce să pretindă a fi despăgubită suplimentar.

INTREBAREA MEA ESTE: CE I SE CUVINE FOSTEI SOTII DACA ACTIONEZ PARTAJUL SI DACA POT SA TREC APARTAMENTUL PE NUMELE MEU?
Raspuns: Prin partaj puteți deveni unicul proprietar iat soției nu i se cuvine decât jumătate din valoarea ratelor de credit plătite în timpul căsătoriei.

am discutat de situatia asta mai sus

daca luam o casa prin prima casa de ex si sotii dau avans, platesc rate 3 ani si divorteaza, urmand ca numai unul sa plateasca, cand se imparte, soutul neplatitor primeste sulta dupa cum a contribuit,
jumatate din avans si din suma platita impreuna.

asteptam sa dati detalii concrete despre situatia ce o aveti, dar vad ca nu e posibil, ce ati scris mai sus de persoana roma si 40%, nu descriu situatia, asa ca decat sa scriu degeaba, mai bine faceti dvs ce doriti, succes!
gi-jane2 a scris:

asteptam sa dati detalii concrete despre situatia ce o aveti, dar vad ca nu e posibil, ce ati scris mai sus de persoana roma si 40%, nu descriu situatia, asa ca decat sa scriu degeaba, mai bine faceti dvs ce doriti, succes!

Da, am comis o greseala ca am explicat ca este o persoana roma, am sa ma rezum la alt termen ca sa nu mai para rasist.

In fapt, 2 soti locuiau cu socrii(unde era domiciliul conjugal): o sa-i numesc sotul-platitor si sotul-neplatitor din punctul de vedere al achitarilor de obligatii. La un moment dat sotul-platitor face 2 credite ptr achizitia unui imobil in asa fel incat sa nu mai locuiasca impreuna cu socrii. Creditele sunt in nume propriu, dar proprietatea in virtutea casatoriei este trecut ca bun comun. Sotul-neplatitor il alunga/zgorneste pe sotul-platitor de la domiciliul conjugal(de la socrii) si il obliga nu doar sa plateasca tot dar si sa locuiasca in noul imobil. Intervine divortul dar fara partaj. Dupa mult timp se termina si ratele de platit si se ridica ipoteca pe imobil.

Acum, ca am expus din nou va intreb, de ce ar diferi situatia mai veche cu credit ipotecar de situatia noua cu credit prima casa? In fond datele sunt aceleasi: un sot-neplatitor incearca sa se foloseasca de preturile actuale(speculative) ptr a cere bani sotului-platitor care a dus la bun sfarsit creditele. De ce sa ceara partaj prin sulta raportata la preturile mari de azi sii sa nu ceara despagubiri raportate la data divortului? In fond ratele in timpul casatoriei au fost putine si mici, ori valoarea de azi este prea mare ptr (ne)contributia acestei persoane rau voitoare.

Alte discuții în legătură

Divort anterior 2008, ce cod civil se aplica la partaj? vasile-2011 vasile-2011 Divort anterior 2008, ce Cod Civil se aplica la partaj? Daca divortul a fost definitiv inainte de 2008 si partajul nu a fost facut atunci pe vechiul cod ... (vezi toată discuția)
Partajare un credit ipotecar si un credit neipotecar vasile-2011 vasile-2011 Partajare un credit ipotecar si un credit neipotecar Situatia este urmatoarea: unul din soti contracteaza un apartament prin intermediul a 2 credite, unul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea este aplicabila si intre soti divortati? vasile-2011 vasile-2011 Uzucapiunea este aplicabila si intre soti divortati? Daca unul din soti, dupa divort, abandoneaza proprietatea mai mult de 30 de ani, dar inca mai figureaza ... (vezi toată discuția)