avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Muncă în folosul comunității versus plata amendă ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Muncă în folosul comunității versus plata amendă Bună ziua, ...

Muncă în folosul comunității versus plata amendă

Bună ziua,

Am pierdut un proces intentat pentru o amendă abuzivă pe care am primit-o anul trecut. Avocata mi-a recomandat atunci să nu plătesc, în ideea că vom câștiga procesul, pentru că se recuperează foarte greu banii de la stat.

Acum suma este evident dublă, adică aș fi putut plăti doar 50% din valoarea ei atunci, dar termenul s-a încheiat de mult. Înțeleg că am opțiunea că prestez muncă în folosul comunității în schimbul plății amenzii, în ce condiții? Dacă nu sunt angajată și am un II pe care nu am facturat aproape nimic în ultimul an, mă încadrez?

Dacă da, în ce constă munca în folosul comunității și cine stabilește durata acesteia? Trebuie efectuată în județul unde am primit amenda sau se poate și în cel unde am domiciliul permanent?
Care e procedura?

Mulțumesc pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 7 Aprilie 2021
În cazul în care contravenientul persoană fizică nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii și nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unității administrativ-teritoriale în a cărui rază teritorială domiciliază contravenientul va sesiza instanța judecătorească în a cărei circumscripție domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancțiunea obligării contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunității, ținându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.
Vă mulțumesc pentru răspuns.

Nu a fost plătită nici o parte din amendă. Care este termenul legal de plată, de la hotărârea definitivă a instanței?

În procesul-verbal apare menționat că în caz de neplată a obligațiilor se va trece la executare silită.
În acest caz mai există opțiunea prestării muncii în folosul comunității? În ce condiții? Și în funcție de ce se calculează durata acesteia?

D.
termen : 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum solicit inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii? aidu aidu Am omis sa solicit in timpul procesului, iar instanta mi-a respins apelul. Mai pot acum solicita, spre exemplu prin contestatie la executare, sa fie ... (vezi toată discuția)
Munca in folosul comunitatii o poate cere agentul constatator (politie) ? mada75lina mada75lina Art. 9. - (1) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore. (2) ... (vezi toată discuția)
Transformarea amenzilor in munca in folosul comunitatii anapop92 anapop92 Buna ziua! Sunt proaspat angajata intr-o primarie la urmarire impozite si taxe si inca nu imi e foarte clar mersul lucrurilor. Deci, am o multime de amenzi ... (vezi toată discuția)