avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... casco recupereaza pe rca?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

casco recupereaza pe rca?

Am fost tamponat de un auto rezultand pagube. Celalalt sofer a fost cel vivnovat. Am fost la Politie la tamponari, ni s-a facut procev verbal de constatare pe care ni l-a si inmanat, mi-a dat autorizatie de reparatie, etc. De la celalalt sofer mi s-a inmanat si o copie de pe rca-ul sau.

Intrebari:
1.Pot merge la soc mea de asigurari unde am casco sa deschid dosar de daune? Am inteles ca asa se procedeaza, urmand ca cei de la asigurari sa recupereze dauna de la societatea de asigurari a celui vinovat? Se plateste de catre mine ,reintregire, franchiza, ceva, daca procedez asa?

2.In cat timp trebuie sa merg la asigurari?

Multumiri
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:10, 6 Ianuarie 2010
1. se poate proceda cum ati indicat, dar nu este obligatoriu; raspunsul il puteti afla consultand conditiile de asigurare (e posibil sa aveti cotatie marita la reinnoire daca raportati dauna pe CASCO, sau sa aveti o fransiza mare) sau sa solicitati deviz estimativ atat pe CASCO cat si la asiguratorul RCA al vinovatului. veti alege cel cu suma de despagubire mai mare...
2. ar trebui in 24 de ore de cand aveti cunostinta de eveniment (posibil in conditiile CASCO sa va ofere 48 ore - de verificat).

Succes!
Profit de intrebarea domnului Dorin ca sa vin si eu tot cu o intrebare pe subiectul dansului (sper sa ma ierte).:)
Ce se intampla daca RCA-ul persoanei vinovate e incheiat la aceeasi firma la care pagubitul are CASCO? Sa presupunem ca dl. Dorin alege sa-si repare masina pe casco. E dreptul sau. Firma ce repara pe CASCO ramane cu suma pe pierderi? (neavand impotriva cui sa se indrepte pentru recuperare intrucat RCA-ul persoanei vinovate e incheiat tot la ei)
In general,cei care aleg despagubirea in baza contractului de asigurare facultativa o fac pentru operativitate,pentru ca este mai simplu...il lasa pe propriul asigurator sa rezolve problemele cu asiguratorul RCA al persoanei vinovate.
Intr-o situatie ca cea descrisa de catre dv.nu cred ca pagubitul are sens sa apeleze la CASCO.Asiguratorul respectiv nu se poate indrepta cu regres....ca s-ar "lupta"tot cu el.Trebuie sa isi onoreze obligatia de plata,indiferent ca aceasta rezulta din contractul de asigurare obligatorie sau din cel de asigurare facultativa.
Persoana responsabila de accident o sa plateasca o prima majorata,la momentul reinnoirii politei.
@Lili.Ang:
Este cazul cel mai fericit, intrucat dosarul se rezolva pe RCA, iar eventualele diferente neacoperite, se inchid pe CASCO."Pierderile" sunt asumate deja de asigurator prin incasarea primelor CASCO si se reflecta in raportul total prime incasate/total daune platite,fiind urmarit periodic(de obicei anual)Evolutia acestui indicator reprezinta si unul dintre elementele de calcul, pentru politica evolutiei preturilor practicate in perioadele urmatoare.
Sub aspect procedural, corect ar fi ca asiguratorul sa isi "deconteze" intern intre dosarul de dauna CASCO si cel de RCA, in sensul ca in final despagubirea revine RCA. Clientul nu trebuie sa "simta" acest fenomen, dar il va resimti la urmatoarea polita RCA prin malus, chiar daca schimba asiguratorul (exista baza de date unica nationala).

Sub aspect comercial, in tara noastra este un fenomen invers decat in "vest" in sensul ca la CASCO se despagubeste "nou pe vechi" (se accepta pret actual de piese noi pt inlocuirea celor uzate partial daca sunt daunate) in timp ce la RCA se scade uzura; de aceea e mai convenabil sa ai CASCO si sa lasi asiguratorul sa "se regreseze" impotriva asiguratorului RCA. In "vest" goana este sa se solutioneze dosarul pe RCA (care are clauza "nou pe vechi").

Alte discuții în legătură

Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)
Dauna casco aasskkyy aasskkyy Buna ziua. Anul trecut o autoutilitara a intrat in masina mea.Soferul autoutilitarei fiind vinovat . Am reparat masina pe casco-ul meu deoarece mi-au spus de ... (vezi toată discuția)
Rca - casco Mihaelatm Mihaelatm BUNA SEARA ! As dori un sfat , la o problema delicata ! :"> Detin o masina , care are asigurare casco si este inplicata intr-un ... (vezi toată discuția)