proprietaru a scris:
NU credeti ca fara acea verificare acea expertiza contabila a cenzorilor ..asociatia v a pierde in instanta ?
Nu are de ce sa piarda, cred ca faceti o confuzie. In primul rand cenzorii nu fac nicio expertiza contabila, mai ales ca nu este obligatoriu sa fie contabili. Fac un raport, dar asta e altceva. In plus, acel raport si descarcarea de gestiune nu schimba cu nimic contabilitatea tinuta si calculele pe liste deja facute.
In al doilea rand in instanta nu e obligatoriu sa se prezinte documente contabile. Se cer dovezi pentru cele pretinse, dar nu neaparat un anumit tip de dovezi, drept care lista de plata (intocmita si semnata corect) este o dovada suficienta.
proprietaru a scris:
daca este asa simplu..sa anulam cenzorii,restul actelor si instanta va tine cont de lista si ..lipsa emiterii chitantelor pe numele respectivului
Nu vad de ce amestecati lucrurile. Cenzorii nu au ca atributie verificarea gradului de incasare si acordul preliminar pentru actionarea in judecata a rau-platnicilor. In plus, descarcarea de gestiune se da anual, pe cand actionarea in instanta se poate face dupa 3 luni de neplata, de unde obligatia de a astepta pana la urmatoarea descarcare?
Dar acestea nu pot sta la baza solicitarii in instanta.
Nu stiu de ce ati tras aceasta concluzie. Nu ma hazardez sa incep sa povestesc de ce nu e asa...
Fara descarcarea gestiunii...nu exista certificarea activitatii corecte a asociatiei,..
Haideti sa facem o analogie. O societate are un contract in baza caruia factureaza variabil niste prestari de servicii altei societati. Daca nu isi primeste banii, dupa rationamentul dvs inainte sa ceara in instanta plata respectiva ar trebui sa ceara descarcare de gestiune? Desigur, nu se intampla asa si nici nu inteleg de ce vi s-ar parea normal.
Simpla afirmare al proprietarului restant in fata instantei ca nu are de plata acel debit duce la respingerea actiunii asociatiei
Nici vorba. Am ramane faliti cu totii daca asa ar functiona justitia, dar din fericire orice afirmatie in fata instantei trebuie dovedita. Cata vreme asociatia aduce lista de plata (plus ca unele asociatii emit facturi, mai ales la proprietarii SC), paratul nu se poate apara decat contestand fondul existentei acelei sume (fie ca a platit, fie ca nu datora atat) cu probe in acest sens, adica nu doar afirmatii (dovada platii, dovada faptului ca s-a gresit la calcul).