avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Vreau sa vand un apartament printr-o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Vreau sa vand un apartament printr-o agentie imobiliara. ...

Buna ziua,
Vreau sa vand un apartament printr-o agentie imobiliara. Cumparatorul face imprumut la banca - nu stiu de care (noua casa, credit ipotecar). Va rog, daca se poate, sa imi spuneti care sunt etapele procesului de vanzare cumparare. Este adevarat ca trebuie sa merg la banca cu cumparatorul pentru a solicita imprumutul? Ce treaba am eu cu imprumutul lui? Este adevarat ca eu imi primesc banii dupa ce semnam contractul de vanzare-cumparare, dupa ce banca pune ipoteca pe casa mea? Cumparatorul doreste sa puna in pre-contract o clauza prin care sa primeasca arvuna inapoi daca renunta la cumparare in cazul in care evaluarea bancii este mai mica decat pretul cerut de mine. In situatia in care afacerea nu mai se definitiveaza, trebuie hotarare judecatoreasca care sa anuleze precontractul? Cum ma asigur eu ca primesc banii repede si nu sunt pacalita?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:13, 21 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru inceput, faceti un precontract la notariat, pentru vanzare. Sa treceti si ce perioada puteti astepta dupa client.
Cumparatorul merge la banca si depune dosarul, asteapta sa i se aprobe...dureaza destul.
La notariat, la v-c propriu zisa, se trece in contract ca in nu stiu cate zile primiti banii, altfel devine nul. Dupa notariat, mergeti impreuna la banca.
Banca vireaza banii in maxim 5 zile lucratoare, dar vireaza in 2 zile.
Nu sunt specialista dar a luat baiatul meu acum 2 ani cu prima casa.
Multumesc frumos pentru lamuriri
In prima faza se încheie un antecontract intre dvs si cumpărător.
Cumpărătorul trebuie să vă achite un avans din sursele proprii (5%, 10%, 20%, în funcție de banca) si intre timp depune dosarul de credit spre analiză.
In antecontract se specifica un termen până la care se va încheia contractul de vânzare final.
Tot in antecontract se menționează că:
- daca se razgandeste cumpărătorul, pierde suma achitată ca avans
- daca va razganditi dvs, va trebui să îi restituiti cumpărătorului dublul avansului achitat.
- daca banca nu îi acordă creditul cumpărătorului iar vânzarea nu se mai încheie din cauza independente de voința oricaruia dintre dvs, va trebui să îi restituiti cumpărătorului avansul și gata.
Unele banci solicita notarea antecontractului la Cartea Funciară.
Dacă se notează antecontractul, iar vânzarea nu se incheie, va trebui să îl reziliati de comun acord.
Dacă nu se notează la Cartea Funciară, ii dati avansul inapoi si la revedere.

Analiza dosarului durează între 1-3 luni.
Dacă îi este aprobat creditul, se încheie un contract de vânzare cumpărare între dvs si cumpărător, în care se precizează că prețul total este de...., din care.....a fost achitat avans, iar restul de......, reprezintă valoarea creditului acordat cumpărătorului.
In aceeasi zi cu vânzarea, se încheie și contractul de ipoteca intre cumpărător și banca.
Dvs va veti primi banii direct de la banca, in contul indicat de dvs, in aproximativ 2-3 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare prin programul prima casa Adrian Pastor Adrian Pastor doresc sa vand prin programul prima casa. cand pot semna actul de vanzare cumparare la notar? ce acte trebuie sa aiba cumparatorul ca sa fiu linistit sa ... (vezi toată discuția)
Anvans cumparare imobil Tenrom Tenrom buna ziua! vreau sa cumpar un ap.in valoare de 40mii euro, prin credit ipotecar. am o parte din bani,iar restul fac imprumut de la banca prin acest ... (vezi toată discuția)
Ramane cartea funciara blocata daca clientului nu i se aproba creditul ipotecar ? imeime imeime Vanzare locuinta Client cu credit ipotecar Precontract notarial cu avans Ce se intampla cu Caretea Funciara daca clietului nu i se aproba creditul de ... (vezi toată discuția)