olij a scris:
raluk0207 a scris:
Dacă solicitați (ceea ce nu va refuza nimeni), să citiți contractul înainte de a-l semna, puteati atrage atenția atunci, de față cu notarul si cu vânzătorul asupra paragrafului referitor la plata utilităților.
[/quot
Asta s a ‘ntâmplat; dar încă mai cred ca notarul are obligația (morala măcar) sa se asigure ca părțile citesc și înțeleg conținutul și consecințele documentului pe care urmează sa l semneze ÎNAINTE de a l semna.
[/quot
Sa stiti ca fiecare paragraf dintr-un contract este rezultatul preferintelor și convențiilor clienților, îmbrăcate intr-o forma juridică. [/quot
Nu și n cazul asta; am avut o întâlnire preliminara și am căzut cu toții de acord ( notar, vânzător, agent, cumpărător) ca o sa cumpăr doar apartamentul - nu și datoriile vânzătorului
[/quot
La fel de posibil, este ca paragraful respectiv să fi rămas nemodificat, de la vreun contract anterior. [/quot
Îngrijorător! Dacă notarul nu verifica ce ‘emite/autentifica’, iar semnatarilor le scapă - cine e răspunzător pentru consecințe?
[/quot Dar repet, nu sunteti obligată de către notar, la nimic, contrar modului cum ati prezentat lucrurile. [/quot
Multumesc de reacție, am spus doar ca in contractul pe care urma sa l semnez era o clauza pe care notarul a introdus o fără sa ne fi consultat
[/quot
Prezenta avocatului nu este intotdeauna salvatoare. Dovada fiind comentariul de mai sus, care denota ca majoritatea avocaților nu sunt familiarizați cu practică notariala si cu modul în care se încheie un contract.
Nu stiu daca avocatii sunt sau nu familiarizati cu practica notariala (eu nu sunt avocat) - problema cred eu, e alta: cei mai multi oameni / cei ca mine, nu sunt familiarizați cu practica notariala; stiu multi oameni care au incredere totala in notar si sunt gata sa semneze orice dupa doar a discutie cu notarul. D’asta am venit aici cu intrebarea - si tot d’asta consider idea cu avocatul ca fiind una buna
Păi nu e problema notarului daca oamenii
aleg sa nu citească actul.
Dvs l-ati citit și ati observat paragraful. Felicitari!
Alții fie se grăbesc, fie li se pare mult de citit, fie sunt atenți cum e prin biroul notarial, cum îi stă parul notarului, fie se uita pe pereti, fie vorbesc la telefon, fie din varii motive nu citesc.
Ideea e ca nu are notarul niciun interes să vă păcălească pe dvs, client oarecare, să îi platiti dvs lumina lui X, vânzător. Si ma indoiesc ca vi se pun niste acte in fata la semnat, fără să vă fie date la citit.