avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vânzare cumpărare apartament. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vânzare cumpărare apartament. Vreau sa cumpăr un apartament iar in contractul de v/c notarul ...

Vreau sa cumpăr un apartament iar in contractul de v/c notarul a trecut - fără sa ma întrebe si fără sa mi atragă atenția asupra acestui aspect -
o clauza prin care ‘cumpărătorul ‘/ adică eu - plătește datoriile vânzătorului; este asta o practica legală?
Cel mai recent răspuns: olij , utilizator 21:35, 31 Mai 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai asta incercam sa aflu: are sau nu notarul obligatia (legala, morala, deontologica) sa se asigure ca semnatarii stiu si isi asuma ce semneaza.

cam are aceasta obligatie din toate pct de vedere.

(4) Înscrisurile referitoare la actele notariale se redactează potrivit voinţei părţilor şi în
condiţiile prevăzute de lege.

) Notarul public are obligaţia să desluşească raporturile juridice dintre părţi cu
privire la actul pe câre vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în
conformitate cu legea şi să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice.

dvs cand ati observat acea clauza?
cand ati observat si banuiesc ca i-ati zis notarului , ce a zis ?
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2021
gi-jane2, moderator
Tocmai in temeiul acestei obligații, vi s-a dat contractul la citit.
Eventualele intrebari/nelamuriri /obiectiuni/ adaugiri i le adresați notarului.
Nu este nimic ce nu poate fi modificat în concordanță cu vointele dvs si bineinteles, cu prevederile legale.
Nu inteleg de ce ati luat-o ca pe o fatalitate. Si nu se vorba de inteles sau nu. Mențiunile referitoare la utilități sunt redactate intr-un limbaj accesibil.

@gi-jane2
dvs cand ati observat acea clauza?
cand ati observat si banuiesc ca i-ati zis notarului , ce a zis ?

La momentul semnarii, la prima lectura (notarul a promis ca trimite c/v pe email da’ n a facut o). Era deja a treia intalnire pentru mine - vanzatorul facuse mai multe vizite, notarul ii tot cerea, pe rand, ‘ba una ba alta’.
Atmosfera era un fel de ‘hai sa l semnam odata’ - plus un pic de haos in jur, usi deschise, oameni care intrau/ ieseau, telefoane.
Despre clauza - notarul a zis “oh, asta trebuie scoasa” si asta sa si intamplat.

Se pare ca vanzatorul nu avea adeverinta de la asociatia de locatari ( bloc relativ nou, asociatie de locatari in proces de infiintare) - si fara aceasta adeverinta actele de instrainare sunt NULE de drept.
Ca sa nu fie NULE, notarul introduce in contract (fara o discutie sau acord prealabil), clauza prin care cumparatorul “se obliga sa achite datoriile vanzatorului oricare ar fi ele” (!!) - asa era formulata in contractul meu de v/c.
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2021
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gi-jane2 a scris
Notarul public are obligaţia să desluşească raporturile juridice dintre părţi cu
privire la actul pe câre vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în
conformitate cu legea şi să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice.

Multumesc avocatnet.ro, moderator si partucipanti la discutie - fiecare vizita pe site ul vostru e un proces de invatare.
Ce am invatat eu despre vizita la notar: daca ai cea mai mica indoiala, amanarea semnarii e cea mai buna decizie.
Si daca notarul nu are timpul sau abilitatea sa ‘traduca’ termenii tranzactiei pe ntelesul tau, cauta altul.
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2021
olij, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract v-c apartament andyutza andyutza Cum trebuie sa arate un contract perfect de vanzare cumparare a unui apartament in 2010? Ce clauze trebuie sa existe, ce nu trebuie sa existe? Pot avea ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament in vila urmeaza sa achizitionam prin credit ... iulyaD iulyaD Cumparare apartament in vila Urmeaza sa achizitionam prin credit ipotecar un apartament in vila. Am semnat deja antecontractul. As vrea sa stiu, ca si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! recent,din cauza pandemiei,am decis să ne mutăm ... CBM CBM Bună ziua! Recent,din cauza pandemiei,am decis să ne mutăm într-o locuință mai mare și am cumparat un imobil cu credit ipotecar. În contractul de ... (vezi toată discuția)