avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Ce taxe trebuie platite la stat pentru un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Ce taxe trebuie platite la stat pentru un internship?

Buna ziua. Ce taxe trebuie platite pentru un internship?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 31 Mai 2021
Potrivit art. 2 lit. k) din Legea 176/2018 privind internshipul, indemnizatia repreprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship si este supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Indemnizatia de internship se declara in formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

art.61 C.fisc. - Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
....
b) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
....

art.76 C.fisc. - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
.....
s) orice alte sume sau avantaje în bani ori în natură.
....

art. 137 C.fisc. - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul public de pensii, prevăzuți la art. 136, datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale pentru următoarele categorii de venituri realizate din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
...

Art.. 155 - Categorii de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate

(1) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România, realizate din următoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
.....

In speta, consider ca trebuie sa se retina si contributiile sociale aferente venturilor salariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitarea salariilor compensatorii(noul cod fiscal 2016). soringafton soringafton Stiti cumva daca salariile compensatorii se mai impoziteaza incepand cu 1 ianuarie 2016 (noul cod fiscal)? (vezi toată discuția)
Buna ziua, DianaConst. DianaConst. Sunt gravidă cu o intreprindere individuala cu venit foarte mic,am fost la CAS si nu au vrut sa ma ia in evidență spunând ca legea s-a schimbat, vă rog ... (vezi toată discuția)
Concediu medical robertaarmena robertaarmena Buna ziua! Zilele de concediu medical se adauga la stagiul de cotizare in vederea stabilirii pensiei de limita de varsta?Daca da, ma puteti ajuta cu un numar ... (vezi toată discuția)