avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie Proces Verbal neacordare de prioritate la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie Proces Verbal neacordare de prioritate la trecerea de pietoni

Buna seara,
Am fost oprit la 30m de trecerea de pietoni de un agent de politie care mi-a intocmit un proces verbal in care sutine ca nu am acordat prioritate unui pieton pe trecere, sustinand ca acesta tocmai s-a angajat in trecere. Am refuzat sa semnez PV pe motiv ca pietonul se afla in refugiul dintre cele 2 sensuri de mers, si sensul incare circulam este cu 2 benzi si eu eram pe prima banda. De asemea nu am vazut nici o intentie ca acesta sa doreasca sa treaca. Carnetul a vrut sa mi-l ridice pe 30zile, dar am refuzat sa il predau agentului pe motiv ca l-am uitat la domiciliu.
In masina eram cu o colega de servici care spune ca nu doreste sa isi piarda timpu prin judecatorii. Fapta nu mi-a fost spus daca a fost surprinsa pe camera de filmat da is 90% ca nu. Un alt fapt ciudat este ca imediat dupa trecere am oprit sa las persoana cu care eram in masina sa coboare, si dupa ce am plecat am fost tras pe dreapta. De asemena politistul a afirmat "ce refugiu?" , era noapte si ploaie si clar nu si-a dat seam ca trecerea nu era dintr-o bucata.
Intrebarea mea este daca contest PV in cat timp aproximativ judecatoria isi va da sentina.
Sau daca este mai bine sa platesc amenda si sa nu circul 30zile dar sa nu predau carnetul.
Cel mai recent răspuns: SorinST , utilizator 17:38, 29 Ianuarie 2010
SorinST a scris:
Am primit instiintarea de la politie ca incepand cu 22/01 pentru 30 zile carnetul imi este supendat.
Problema este ca eu nu am semnat PV si nici nu l-am primit inca ca sa pot sa-l contest si astfel sa primesc inapoi carnetul.
Ce fac in aceasta situatie, am dreptul sa circul ? Are politia vre-un termen in care se obliga sa trimita procesul verbal ?

Interventie moderator

Am rugamintea sa nu mai postati noi topicuri in legatura cu aceeasi problema.
Va multumesc!

Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@SorinST
OUG 195/2002(A)

SECTIUNEA 1
Obligatiile participantilor la trafic

ART. 35
(2) Participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa inmaneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege.
(3) In exercitarea atributiilor care ii revin, politistul rutier are dreptul sa verifice vehiculul, precum si identitatea conducatorului sau a pasagerilor aflati in interiorul acestuia atunci cand exista indicii despre savarsirea unei fapte de natura contraventionala sau penala.

ART. 101
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
18. nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevazute la art. 35 alin. (2).
(2) Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul sau tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c).

ART. 108
(1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
c) 4 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
2. refuzul inmanarii actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului;

De asemenea vi se poate aplica si:
ART. 102
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
25. neprezentarea, in mod nejustificat, in termenul stabilit la unitatea de politie rutiera la care au fost invitate pentru solutionarea oricarei probleme legate de calitatea de participant la trafic sau de proprietar ori utilizator de vehicul;

Art.98
(4) Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
Si o ultima intrebare :
Am semnat de primirea procesului verbal in 27.01.2010 la oficiu postal si am sa-l contest. Permisul nu l-am predat inca ( in 6.01.2010 am fost oprit, nu am semnat deloc PV), mai trebuie sa-l predau in 5 zile de la primirea PV ? si deoarece 30 si 31 is zile nelucratoare se prelungeste termenul pana in 3.02.2010?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentare permis conducere organului de politie ddianna ddianna Buna seara Care este amenda ( daca exista ca si contraventie fapta) pentru neprezentarea permisului de conducere politistului la o verificare in trafic. ... (vezi toată discuția)
Carnet de sofer raduaw raduaw Daca conduc pe teritoriul tarii Romaniei si ma opreste politia,imi cer carnetul de sofer ,le spun ca nu il am la mine,iau amenda si trebuie sa ma prezint la un ... (vezi toată discuția)
Neprezentare acte la control, consecinte ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua, Imi puteti spune ce articol se aplica pentru neprezentarea actelor la control, la solicitarea politstului. Si as mai dori daca se poate daca ... (vezi toată discuția)