avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua.În luna noiembrie 2018 am susținut un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua.În luna noiembrie 2018 am susținut un concurs de ...

Buna ziua.În luna noiembrie 2018 am susținut un concurs de angajare într-o instituție bugetară pentru un post de muncitor calificat III, în urma căruia am fost angajată. Deoarece la momentul angajării nu exista o funcție similară în plată,(muncitor calificat III, gradatia IV ) contractul de munca sa intocmit conform legi 153/2017, contractul fiind pe perioada nedeterminată, semnat de jurist și de conducerea instituției. În luna martie 2019, am semnat o anexă la contractul de muncă privind trecerea de la gradatia IV la gradatia V. Acum, luna iunie 2021, am fost anunțat de cei de la personal că mi se va diminua salariul cu aproximativ 700 lei pe brut pentru ca datorită treceri în gradatia V, sa găsit funcție similară în plată, ba mai mult decât atât mi se vor opri și bani din urmă, martie 2019. Intrebare mea este: Este legal așa ceva? Similar în plată înseamnă doar gradatia de vechime sau și treapta/functie/vechime în specialitate/ condiții de muncă?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 11 Iunie 2021
Funcția similară reprezintă o funcție de același fel din cadrul aceleiași instituții sau autorități publice, care implică aceleași condiții de studii, grad/treaptă profesională, gradație, vechime în funcție sau vechime în specialitate, după caz, și condiții de muncă.

Pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru funcții similare din cadrul instituției/autorității publice în care acesta este numit/încadrat sau din instituțiile subordonate acestora, în cazul în care nu există o funcție similară în plată.

În situația în care prin aplicarea legii nu există funcție similară în plată, nivelul salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, se stabilește prin înmulțirea coeficientului prevăzut în anexe cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare, la care se aplică, după caz, prevederile art. 10 privind gradația corespunzătoare vechimii în muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu personal contractual muzeu Barberas Barberas Buna ziua, Ma numesc Dan Manuel si lucrez in sectorul bugetar, ramura cultura. As avea o intrebare referitor la salariul personalului contractual , mai exact ... (vezi toată discuția)
Calcul salar - clase salarizare Adi20000 Adi20000 Buna ziua, Daca ma poate ajuta cineva va rog. Unde as putea sa gasesc lista claselor de salarizare si care este forma de calcul cu clasa, coeficientul, ... (vezi toată discuția)
Modificarea drepturilor salariale la intoarcerea din concediu de creștere a copilului EmiliaLucaci44 EmiliaLucaci44 Bună ziua! Ma numesc Emilia Lucaci și sunt profesor în învățământul preșcolar. Vă rog să mă ajutați să lămuresc următoarea situație: In ... (vezi toată discuția)