avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... drept comun/somatie de plata/ordonanta de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

drept comun/somatie de plata/ordonanta de plata

Buna ziua,
Contractul este incheiat intre o societate comerciala si o persoana fizica. Persoana fizica se obliga sa presteze activitate( dirigentie de santier) pentru societatea comerciala. Facturi fiscale nu exista. Pentru activitatea prestatata de catre pers fizica, societatea comerciala nu si-a indeplinit obligatia de a plati.
Cum as putea sa recuperez suma de bani pentru serviciile prestate: drept comun, somatie de plata sau ordonanta de plata?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:56, 24 Iunie 2010
somatie de plata in baza OG 5/2000
De ce nu s-ar putea si pe OUG 119/2007?
Daca am totusi contract de ce nu as merge de OUG 119/2007. E posibil sa mi se respinga actiune pe OG 5/2001 ca inadmisibila, atata timp cat am contract?
Eu inteleg ca esti PFA si nu doar o simpla persoana fizica.
Daca esti PFA pentru activitatea prestata trebuia sa emiti facturi fiscale catre beneficiarul prestatiei iar daca acesta le accepta si nu le achita aveai variantele:procedura de urgenta(OG 5/2001 sau OUG 119/2007) sau procedura comuna.
Daca esti persoana fizica trebuia sa ai CIM chiar pe perioada determinata si nu contract de prestari servicii pentru ca nu poti emite facturi ca persoana fizica.
Daca nu s-a incheiat un CIM atunci ai la indemana actiunea intemeiata pe prevederile art. 16 al.2 si art. 281 si urmatoarele din Codul muncii.
Bafta!
dacmoto a scris:

Daca am totusi contract de ce nu as merge de OUG 119/2007. E posibil sa mi se respinga actiune pe OG 5/2001 ca inadmisibila, atata timp cat am contract?

Actiunea intemeiata pe OUG nr. 119/2007 nu este admisibila si va fi respinsa ca atare, deoarece acest act este aplicabil numai contractelor comerciale încheiate între comercianţi sau între comercianti şi o autoritate contractantă, având ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui preţ constând într-o sumă de bani.
Singura solutie este procedura de drept comun, o actiune in pretentii deoarece nu se poate face dovada unor creante certe, lichide si exigibile pentru a fi aplicabila O.G. nr. 5/2001. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie pe oug 119/2007 ela76 ela76 In cazul \"somatie de plata\" pe OUG 119/2007 se poate introduce cererea de plata impotriva unei persoane fizice care nu a semnat contract comercial cu ... (vezi toată discuția)
Og 5/2001 versus oug 119/2007 Emil Lasconi Emil Lasconi Fratilor va rog sa ma ajutati. Am avut o somatie de plata respinsa de judecatorie( inca nu stiu motivele ca nu este motivata ) insa pot sa va spun ca am ... (vezi toată discuția)