avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parchetul, citatia si instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parchetul, citatia si instanta

La multi ani tuturor!

Pe data de 5 ian. 2010 am mers la judecatorie pentru judecarea pe fond
a plangerii impotriva rezolutiei procurorului.
Intrucat eram primul caz din ziua aceea, am fost strigat pe nume, m-am prezentat in fata judecatorului cu citatia si buletinul.N-a mai raspuns nimeni la apel.
Se uita judecatorul in jur ; nu tu invinuiti , nu tu procuror.
Se uita judecatorul in hartii si este nedumerit, intreaba ceva pe grefiera apoi spune ca judecata se amana peste trei saptamani pentru ca n-a venit dosarul
de la parchet.
Zic: macar daca nu se judeca cauza ,sa merg la parchet sa vad dosarul caci tot am cheltuit niste bani si am pierdut o zi din viata.
Merg imediat la parchet si cer sa vad dosarul pentru a-l studia, pentru ca n-a ajuns la instanta, procurorul de serviciu spune "da ,faceti cerere si vi-l aduc imediat".
Eu incep sa scriu cererea, procurorul pleaca sa aduca dosarul.
Trec cateva minute, trec zece minute, trece un sfert de ora...in sfarsit apare procurorul un pic cam fastacit.
Zice"dosarul n-a ajuns la instanta pentru ca am primit adresa tarziu si n-am avut
timp sa-l trimitem, dar il trimitem acum uitati prin ...",si mi-o arata pe femeia de
serviciu...cred, care avea un dosar la subrat."Acum nu mai avem voie sa vi-l dam,
mergeti la judecatorie".
Merg la judecatorie si mi se spune ca dosarul a aparut , dar ca n-am voie sa-l vad
pentru ca trebuie prelucrat...alea....alea...si sa vin peste o saptamana...
Am ramas perplex! Nici macar din paguba n-am putut sa mai scot.
Deci, vin in ziua stabilita prin citatie, dosarul de la parchet nu a venit la instanta, merg la parchet , parchetul atunci il trimite la judecatorie, merg la judecatorie si
nu pot sa vad dosarul.:-/
Ce parere aveti despre aceste lucruri din punct de vedere procedural?
Cine plateste pentru banii cheltuiti si pentru timpul pierdut?
Asa trebuie sa se intample, sau doar pentru ca ne aflam in ROMANIA?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
jon53, utilizator
Cel mai recent răspuns: jon53 , utilizator 15:11, 16 Ianuarie 2010
am o nelamurire.Dvs unde ati inaintat plangerea impotriva rezolutiei ? Ca daca ati inaintat plangerea la parchet ei trebuiau sa trimita dosarul cu tot cu plangere direct la instanta,daca ati inaintat plangerea la instanta ei trebuiau pana la termen sa inainteze dosarul. Cel putin asa stiu eu
doberv a scris:

am o nelamurire.Dvs unde ati inaintat plangerea impotriva rezolutiei ? Ca daca ati inaintat plangerea la parchet ei trebuiau sa trimita dosarul cu tot cu plangere direct la instanta,daca ati inaintat plangerea la instanta ei trebuiau pana la termen sa inainteze dosarul. Cel putin asa stiu eu

Am urmat exact caile de atac prevazute in Cpp art. 275-278, adica am facut plangere la prim-procuror impotriva rezolutiei procurorului si am asteptat
solutia prim-procurorului mult si bine, adica mai mult de 20 de zile cat prevede legea, mai exact 36 de zile.
Intrucat puteam pierde dreptul de a ma adresa instantei, am inaintat plangere
catre aceasta, iar cand am primit citatia pentru fond plangere, ce credeti?, am
primit si raspunsul prim-procurorului, datata in ultima zi a termenului de raspuns,
prin care mi se respingea plangerea.
(Vezi si: Mos Craciun mi-a adus...o citatie..)
si ati facut si alta plangere in momentul in care ati primit raspunsul dl prim-procurot ?
ca eu consider ca trebuia facuta
Conform art. 278 indice 1 al.2 si art.277 din Cpp din momentul depunerii plangerii impotriva rezolutiei procurorului catre prim-procuror, acesta are la dispozitie 20 de zile pentru un raspuns pe care trebuie sa-l comunice de indata petentului.
Ori, asa cum am mai mentionat, au trecut mai bine de 20 de zile de la depunerea plangerii si cum raspunsul prim-procurorului n-a venit in termenul legal, m-am adresat instantei conform art.278 ind.1.
Intrucat raspunsul prim-procurorului a fost tardiv , chiar daca era datat in ultima zi
a termenului, mie mi-a parvenit dupa 36 de zile de la depunerea plangerii.
Putea, chiar, sa nu parvina de loc (prim-procurorul poate sa nu raspunda) si atunci nu mai puteam depune plangere la instanta daca treceau cele 40 de zile cumulate.
Asa stiu ca este legal.
Are cineva alta parere?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2010
jon53, utilizator
normal ca am alta parere.
plangerea nu se face cand doreste fiecare sau cand credeti dvs ca a trecut termenul; ci se face in 20 zile de la data luarii la cunostinta a rezolutiei.
Nimeni nu este medium sa ghiceasca in ce zi da rezolutia procurorul si daca asteptati rezolutia si faceati plangere in 20 de zile de la data luarii la cunostinta nu era nici o problema .
Ma intreb doar ce va decide judecatorul daca observa ca plangerea ati inaintat-o cu 10 zile inainte de data inscrisa pe dovada de comunicare a rezolutiei pe care o atacati.

Alte discuții în legătură

Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)
Plangere instanta pe 278 - rezolutia prim-procuror obligatorie? Micaly Micaly Buna ziua Un sfat va rog... Am inaintat instantei o plangere pe 278 CPP. La data la care am inregistrat plangerea in dosar era doar rezolutia procurorului. ... (vezi toată discuția)
Termenul de contestare a nup floridecamp floridecamp termenul de contestare a NUP curge de cand ai semnat pentru primirea rezolutiei ori de cand au ei in evidente ca ti-au comunicat-o. eu nu am primit rezolutia ... (vezi toată discuția)